Επί τέλους η ΕΣΗΕΑ μετά από αλλεπάλληλα περιστατικά επιθετικής και με λογοκριτική πρόθεση παρέμβαση σε δημοσιογραφικό έργο του εν Ελλάδι μηχανισμού της Facebook, τα Ellinika Ηoaxes, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να φρενάρει τη δραστηριότητα αυτής της παραδημοσιογραφικής δομής.
Ήταν όντως καιρός . Μία τέτοια ανακοίνωση σε αυτό το πρώτο στάδιο επιτρέπει την έναρξη ενός δημόσιου διαλόγου επί του μείζονος ζητήματος που απασχολεί την δημοσιογραφία και αφορά την ύπαρξη μηχανισμών λογοκρισίας που λειτουργούν μάλιστα ανεξέλεγκτα και αδιαφανώς.
Τον τελευταίο καιρό έχουν πολλαπλασιαστεί τα περιστατικά έξωθεν και αυτεπάγγελτης παρέμβασης αυτού του μηχανισμού που δεν νομιμοποιείται παρά μόνον από ιδιωτικά και ομιχλώδη ιδιωτικά συμφέροντα. Είναι γνωστή η ερμηνεία της λέξεως «ιδιώτης» στα αρχαία ελληνικά. Είναι ακριβώς η ίδια με την σύγχρονη έννοια της λέξεως αγγλιστί ή γαλλιστί . Idiot.
Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τα Ellinika Ηoaxes. Κάτι μας λέει πώς θα επανέλθουμε λίαν συντόμως:
«Αναγκαίος ένας ισχυρός και θωρακισμένος φορέας για τον έλεγχο γεγονότων (fact checking)
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συμπαρίσταται στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, που διαμαρτύρονται για υπερβολική και άδικη αρνητική αξιολόγηση, κατά τη διαδικασία ελέγχου γεγονότων (fact checking), που εφαρμόζει το Facebook και οι συνεργάτες του στην Ελλάδα Hellinika hoaxes.
Σε ό,τι αφορά τα πρόσφατα δημοσιεύματα στις ιστοσελίδες «euro2day», «iatronet», «efsyn», που παρουσίαζαν μελέτη έγκριτου επιστήμονα για τους θανάτους από covid-19 στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες του λεγόμενου Δυτικού κόσμου, οι συνάδελφοι τήρησαν τη δεοντολογία, αποδίδοντας στην πηγή τα στοιχεία, τα οποία άλλωστε η αξιολόγηση δεν αμφισβήτησε. Επίσης, αδίκως τα δημοσιεύματα χαρακτηρίστηκαν ως παραπλανητικά, αφού ανέφεραν σαφώς το πλαίσιο που επέλεξε ο μελετητής για την σύγκριση και παρουσίασαν με γραφιστική απεικόνιση τις χώρες, οι οποίες συμμετείχαν στην κατάταξη. Οι δημοσιογράφοι καλούνται συχνά να διαχειριστούν διαφορετικές ή και αντικρουόμενες προσεγγίσεις, ειδικά σε στατιστικά δεδομένα και η μόνη ασφαλής οδός είναι η τήρηση της δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
Η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει την αναγκαιότητα της επαλήθευσης του περιεχομένου, που αναρτάται στο διαδίκτυο, ειδικά σε μια εποχή που η μάστιγα των ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων αλλά και των θεωριών συνομωσίας απειλεί τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή. Εκτιμά τη συμβολή των επαγγελματιών δημοσιογράφων σε αυτή την προσπάθεια. Κανείς ωστόσο δεν είναι αλάνθαστος ή υπεράνω κριτικής.
Η επαλήθευση ειδήσεων, γεγονότων και στοιχείων είναι διαδικασία δύσκολη, απαιτεί χρόνο, νηφαλιότητα, αμεροληψία και φυσικά τεκμηρίωση. Χρειάζεται, επίσης, θεσμική κατοχύρωση και οικονομική ανεξαρτησία.
Το Δ.Σ. υποστηρίζει την αναγκαιότητα για έναν ισχυρό και θωρακισμένο φορέα στη χώρα ως προϋπόθεση για τον έλεγχο γεγονότων (fact checking) με διαφάνεια, αμεροληψία και αξιοπιστία.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»
Πηγή: zougla.gr