Αφιέρωμα στο «Μάριο», την χελώνα Caretta-caretta που έγινε viral καταβροχθίζοντας τις ροζ μέδουσες στη Νάξο, αλλά και στο Σύλλογο «Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου» έκανε η εκπομπή «Ο3» της ΕΡΤ3
Ο Γιάννης Ορφανός μίλησε για το Σύλλογο και τη δράση του, για τα θλιβερά περιστατικά θανάτωσης των θαλάσσιων χελωνών, την περίθαλψη της άγριας ζωής και την επανένταξη άγριων ζώων στη φύση καθώς και για την επίτευξη του στόχου του Συλλόγου για ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
«Έχουν μειωθεί τα περιστατικά τραυματισμών ή θανάτωσης θαλάσσιων χελωνών» είπε ο κ. Ορφανός ο οποίος εξήγησε ότι χρειάστηκε πολύ δουλειά από πλευράς του Συλλόγου για να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο του πρόσφατου παρελθόντος με θύματα τις θαλάσσιες χελώνες.
Ο Γιάννης Ορφανός μιλώντας με αριθμούς είπε μεταξύ άλλων ότι σε διάστημα 7 χρόνων στις θαλάσσιες περιοχές της Νάξου έχουν παρατηρηθεί 96 χελώνες «μόνιμες ή περαστικές». «Ο «Προκόπης», η μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα, βρίσκεται στο νησί εδώ και 12 χρόνια» σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι χελώνες έχουν εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία στις παραλίες. Όπως υπογράμμισε ο Σύλλογος, τα τελευταία 7 χρόνια, έχει επανεντάξει 15 χελώνες.
Στο ερώτημα τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες όταν δουν μια θαλάσσια χελώνα, τόνισε ότι «θα πρέπει να της δώσουν το χώρο της».
«Αν δούμε μία θαλάσσια χελώνα τραυματισμένη δεν θα πρέπει να την πειράξουμε και να καλέσουμε άμεσα τους αρμόδιους φορείς, το Λιμεναρχείο ή και το Σύλλογο».
«Η θαλάσσια χελώνα είναι η μεγάλη μας αγάπη και ο λόγος που δημιουργήθηκε ο Σύλλογος μας το 2014» υπογράμμισε ο κ. Ορφανός.
Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος «Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου» είναι μια μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση με έδρα τη Νάξο και ο φύλακας άγγελος των άγριων ζώων αλλά και του περιβάλλοντος.
Πρόκειται για μια ομάδα εθελοντών που βρήκαν το πάθος και το σκοπό τους βοηθώντας και σώζοντας τα άγρια ζώα του νησιού. Με τη λειτουργία ενός σταθμού πρώτων βοηθειών, παρέχουν βοήθεια στην άγρια πανίδα που έχει ανάγκη και συνεργάζονται με νοσοκομεία άγριας ζωής σε όλη την Ελλάδα. Στόχος των εθελοντών του Συλλόγου είναι να περιθάλψουν τα άγρια ζώα προκειμένου να τα ενσωματώσουν ξανά στη φύση και στο φυσικό τους περιβάλλον.
Ο Σύλλογος παράλληλα καταβάλει προσπάθειες για την προστασία των φυσικών οικοτόπων της άγριας πανίδας στη Νάξο, μέσω της ευαισθητοποίησης του κοινού, των καθαρισμών, της συνεργασίας με τις τοπικές αρχές κ.ά.