Στη Σέριφο βρίσκεται ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την αιματηρή απεργία των μεταλλωρύχων του νησιού που συνδιοργανώνει ο Δήμος Σερίφου σε συνεργασία με το Σωματείο Μεταλλωρύχων και Οικοδόμων Σερίφου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Σήμερα το βράδυ στις 21:00 o αντιπεριφερειάρχης θα παραστεί στην εκδήλωση για την ιστορία των μεταλλείων και της απεργίας που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο του Συνδέσμου Σεριφίων, ενώ αύριο το πρωί θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Μεγάλο Λιβάδι, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου κ.λπ. κ. Δωροθέου Β’. Στη συνέχεια, θα παραστεί στην τελετή των εγκαινίων του Ιερού Ναού.
Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Λεονταρίτης θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Μνημείο των Πεσόντων Εργατών και περιλαμβάνουν επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμούς των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και δεξίωση που θα παραθέσει ο Δήμος Σερίφου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί, ο κ. Λεονταρίτης αναμένεται να επισκεφθεί την έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας για τα μεταλλεία της Σερίφου που φιλοξενείται μέχρι το τέλος Αυγούστου στον Κοινοτικό ξενώνα «ΠΕΡΣΕΑΣ» , με την επιμέλεια της δημοτικής συμβούλου Άννας Σκιαδά.
«Μεγαλειώδης εκδήλωση ταξικού φρονήματος»
Φθάνοντας στο νησί, ο αντιπεριφερειάρχης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η σημερινή επέτειος αποτελεί ορόσημο για τους αγώνες, τις θυσίες και τις διεκδικήσεις των μεταλλεργατών της Σερίφου για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας, την καθιέρωση του οκταώρου, της προόδου και ευημερίας και των βασικών δικαιωμάτων τους.
Ως Κυκλαδίτης και ως αντιπεριφερειάρχης, δεν μπορώ παρά να νιώθω υπερηφάνεια και δέος παρευρισκόμενος στον τόπο της θυσίας των μεταλλωρύχων, εδώ όπου οι μνήμες στοιχειώνουν τις στοές της “σιδηράς νήσου” των Κυκλάδων. Η εξέγερση των εργατών της Σερίφου το 1916, ήταν αναμφίβολα μια μεγαλειώδης εκδήλωση ταξικού φρονήματος, που εξελίχθηκε σε ανοιχτή ταξική σύγκρουση, η οποία έδωσε στην ελληνική εργατική τάξη τους πρώτους νεκρούς ήρωές της, μέσα στον εικοστό αιώνα.
Μαζί με τη θλίψη για τα θύματα στη Σέριφο, υπάρχει η περηφάνια για την ιστορική απεργία του 1916, αλλά και τους αγώνες που ακολούθησαν μέχρι και το 1963, όταν τερματίστηκε και η λειτουργία των μεταλλείων. Η αιματηρή απεργία των μεταλλωρύχων της Σερίφου έχει καθιερωθεί στο πάνθεον των αδιάλλακτων, επαναστατικών αγώνων, από τους οποίους μπορούμε ακόμα και σήμερα να αντλούμε διδάγματα».
(φωτό: antigeitonies.blogspot.gr)