Από το «Αμοργόραμα» στο «Κυκλαδόραμα»

Newsroom
14/11/2022 15:10
 
 
 

 

Συζήτηση για την καταγραφή των κοινών προκλήσεων της αλιείας στις Κυκλάδες αλλά και τις ευκαιρίες συνεργασίας που υπάρχουν με στόχο την καλύτερη δυνατή θαλάσσια διαχείριση, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του παραδοσιακού επαγγέλματος του αλιέα, αλλά και με οδηγό την πρωτοβουλία «Αμοργόραμα» που δείχνει τον δρόμο για την βιωσιμότητα, είχαν αλιείς από την Πάρο, την Αμοργό και την Αντίπαρο σε συνάντηση που διοργάνωσε το Cyclades Preservation Fund (CPF) σε συνεργασία με το Blue Marine Foundation (BMF) πριν λίγες ημέρες στην Πάρο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 με την συμμετοχή μελών του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Πάρου «Ο Άγιος Νικόλαος», του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Αμοργού «Η Χοζοβιώτισσα», του Αλιευτικού Σωματείου Αντιπάρου, αλιέα -εκπροσώπου της πρωτοβουλίας «Αργολικόραμα» από τις Σπέτσες, και εκπροσώπων των συνδιοργανωτών CPF και BMF, και φιλοξενήθηκε στα γραφεία της Κοινότητας Νάουσας της Πάρου, παρουσία του Προέδρου της Μπαφίτη Παντελή. Οι παρευρισκόμενοι, αφού ενημερώθηκαν για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Παριανοί Παράκτιοι Αλιείς, συζήτησαν το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του Κυκλαδοράματος, βρίσκοντας κοινό έδαφος σε διάφορες δράσεις ενδιαφέροντος, από παράκτιους καθαρισμούς έως και αντικατάσταση εργαλείων με πιο επιλεκτικά.

Η εν λόγω συνάθροιση αποτελεί την πρώτη οργανωμένη συνάντηση με αλιείς που διοργανώνει το CPF, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Κυκλαδόραμα», η οποία έχει ως στόχο την υποστήριξη αλιέων και αλιευτικών κοινοτήτων των Κυκλάδων που επιθυμούν να στραφούν σε πιο βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης και την επέκταση των πυλώνων δράσης της δυναμικής πρωτοβουλίας «Αμοργόραμα» σε περισσότερα Κυκλαδονήσια.

«Σαν πρόεδρος των αλιέων της Πάρου, το Αμοργόραμα το βλέπω πολύ θετικά. Το κλίμα των συζητήσεων στα πλαίσια του Κυκλαδοράματος ήταν φιλικό και περιμένουμε την βοήθεια των αρμόδιων φορέων για να γίνουμε βιώσιμοι περιβαλλοντικά και ως επάγγελμα.», δήλωσε ο Δημήτρης Σκιαδάς, Πρόεδρος του ΔΣ του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Πάρου «Ο Άγιος Νικόλαος». Ο Σύλλογος εκπροσωπήθηκε επίσης από τον Ταμία, Τριπολιτσιώτη Βασίλη, τον Γραμματέα, Τριβιζά Βασίλη και το Μέλος, Σαρή Αθανάσιο.

«Σε ζεστό και φιλικό κλίμα έγινε η συνάντηση με τον Επαγγελματικό Αλιευτικό Σύλλογο Πάρου. Οι Παριανοί συνάδελφοι άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις του συλλόγου μας. Συμφωνήσαμε ότι τα προβλήματα στην παράκτια αλιεία είναι κοινά και για τις λύσεις απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και ομοψυχία! Οι ψαράδες της Πάρου αγωνιούν για το πώς θα γίνουν οι προτάσεις μας πράξη. Αυτό δίνει μια μεγαλύτερη ευθύνη σε εμάς τους Αμοργιανούς, ότι το Αμοργόραμα ως πιλοτικό πρόγραμμα πρέπει να πετύχει οπωσδήποτε! Ευχαριστούμε τον Σύλλογο της Πάρου για την φιλοξενία και την εποικοδομητική συζήτηση.» , δήλωσε ο Μιχάλης Κρόσμαν, Πρόεδρος του ΔΣ του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Αμοργού «Η Χοζοβιώτισσα». Στη συνάντηση εκπροσωπώντας τον Σύλλογο της Αμοργού συμμετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος, Βεκρής Μιχάλης, ο Γραμματέας, Ψακής Ιωάννης και η εθελόντρια Δήμητρα Νομικού.

«Ευχαριστούμε για την πρόσκληση σε μια συζήτηση με τόσο σημαντικά θέματα. Τα μέλη του Συλλόγου Αλιέων Αντιπάρου θα ενημερωθούν σχετικά και θα είμαστε παρόντες για τη συνέχεια της συζήτησης το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο Γιώργος Μαριάνος, Πρόεδρος του Σωματείου Αλιέων Αντιπάρου.

«Τέτοιου είδους συναντήσεις μεταξύ των ανθρώπων της θάλασσας διαπιστώνεται ότι φέρνουν θετικά αποτελέσματα ακόμη και μέσα από διαφωνίες. Η ανταλλαγή απόψεων δημιουργεί καινούργια κίνητρα για να πετύχουμε τους στόχους μας, αν και διανησιωτικά διαφέρει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση. Η προστασία και η ανάκαμψη των θαλάσσιων πόρων, καθώς και η διαφύλαξη της καθαριότητας της θάλασσας είναι προτεραιότητες μας και ζητάμε την βοήθεια όλων των φορέων για την επίτευξη των στόχων μας.», δήλωσε ο Αργύρης Σύρμας, αλιέας από τις Σπέτσες που προσκλήθηκε στην συνάντηση από το CPF καθώς πρωτοστάτησε στο «Αργολικόραμα», την πρωτοβουλία που δημιούργησαν την άνοιξη του 2022 οι αλιείς στις Σπέτσες εμπνεόμενοι από τους Αμοργιανούς συναδέλφους τους, με την υποστήριξη του Argolic Environment Foundation, του Blue Marine Foundation και του Cyclades Preservation Fund.

«Στόχος μας στο CPF είναι να φέρουμε πιο κοντά τους αλιείς διαφορετικών νησιών των Κυκλάδων που μιλούν την ίδια γλώσσα και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα σε μια προσπάθεια να δυναμώσει η φωνή τους και να υποστηριχθεί ένα κοινό όραμα ως προς τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν από όλες τις πλευρές για να μείνει η θάλασσα ζωντανή. Πάντα με φάρο το «Αμοργόραμα» και ενώ η Πολιτεία φαίνεται να ανταποκρίνεται στις διεκδικήσεις των Αμοργιανών ψαράδων, προχωράμε αργά αλλά σταθερά στο όραμα για τις Κυκλάδες, το «Κυκλαδόραμα», και σε συνεργασία με το BMF είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να στηρίξουμε τις προτάσεις των αλιευτικών κοινοτήτων και άλλων νησιών που -με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα- θα θελήσουν να υπερασπιστούν τη θάλασσα και το επάγγελμά τους. Καταλαβαίνουμε πως το εγχείρημα δεν είναι εύκολο όμως είμαστε σε κάθε περίπτωση ευγνώμονες για την θετική ανταπόκριση και την εμπιστοσύνη που δείχνουν για να προχωρήσουμε» δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund (CPF), Άννυ Μητροπούλου.

Από την ομάδα του Cyclades Preservation Fund, παρέστησαν επίσης η Υπεύθυνη Θαλάσσιων Προγραμμάτων, Καραθάνου Ειρήνη, ο Επιστημονικός Συνεργάτης, Παράβας Βαγγέλης, η Σύμβουλος Προγραμμάτων και Αντικτύπου Κασσελά Νάσσια και ο Συνεργάτης σε Θέματα Αλιευτικού Τουρισμού, Τσαφούτης Δημήτριος. Τέλος, το Blue Marine Foundation εκπροσώπησε η Υπεύθυνη των Θαλάσσιων Προγραμμάτων στην Ελλάδα, Άντζελα Λάζου Dean η οποία δήλωσε:

«Η ενεργή εμπλοκή των αλιευτικών κοινοτήτων στην προσπάθεια για μια καλύτερη θαλάσσια διαχείριση είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική προστασία των θαλασσών. Η επίσκεψή μας στην Πάρο για να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις με τους αλιείς του νησιού, ήταν το πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, και πάντα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Κυκλαδόραμα», το CPF φιλοξενούμενο από τον ΑΜΕΣ ΝΗΡΕΑΣ και με την υποστήριξη του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Πάρου πραγματοποιήσε στη Νάουσα της Πάρου παρουσιάση στους συμμετέχοντες αλιείς, με τίτλο: “Υπεύθυνος Αλιευτικός Τουρισμός και το Όραμα για τις Κυκλάδες”. Η παρουσίαση από τους συνεργάτεςτου CPF Ειρήνη Καθαράνου και Δημήτρη Τσαφούτη, επικεντρώθηκε σε προτάσεις που έχουν σημαντικό αντίκτυπο τόσο στη βιωσιμότητα της παράκτιας αλιείας, όσο και στη μοναδικότητα του αλιευτικού τουρισμού ως «εμπειρία του ψαρά» που δεν πρέπει να συγχέεται με τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ημερόπλοια.

Ειδικότερα, έγιναν συγκεκριμένες συστάσεις στους αλιείς να προτιμούν επιλεκτικά εργαλεία για την αποφυγή σύλληψης υπομεγεθών ειδών, να ψαρεύουν τόσο όσο αρκεί για το γεύμα των τουριστών και να απελευθερώνουν προστατευόμενα, απειλούμενα και κινδυνεύοντα είδη. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι απαραίτητες ενέργειες για την απόκτηση άδειας ασκήσεως αλιευτικού τουρισμού, τα θέματα αλιευτικής βιωσιμότητας αλλά και όλα τα απαραίτητα βήματα για την επιτυχή διεκπεραίωση του ταξιδιού αλιευτικού τουρισμού, δίνοντας βάση στο πρόγραμμα, τη ροή και την συνδημιουργία.

(Visited 275 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*