Η Tagawa Toyoko είναι μία από τους επιζώντες του Ναγκασάκι. Η 9η Αυγούστου 1945 έμελλε να σημαδέψει για πάντα εκείνη και η οικογένεια της, αφού η πόλη τους επλήγη από την δεύτερη πυρηνική βόμβα που έριξαν οι Αμερικάνοι στην Ιαπωνία, με προσωπική απόφαση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν. Η υπερβολική έκθεση στη ραδιενέργεια οδήγησε τον αδελφό της στον θάνατο με αφόρητους πόνους, μόλις 10 μέρες μετά την επίθεση, καθώς βρέθηκε πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης.
Η Tagawa Toyoko, μαζί με άλλους επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, εξαιρετικά συγκινημένη, διηγήθηκε την εμπειρία της κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του «Πλοίου της Ειρήνης» στη Σαντορίνη, το οποίο κατέπλευσε αργά το βράδυ της Παρασκευής στο νησί. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 92ου παγκόσμιου ταξιδιού που οργανώνει η ομώνυμη διεθνής οργάνωση με κύριο αίτημα έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα, πολέμους και βία. Η Tagawa Toyoko μεταφέρει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της Unesco: «…από τη στιγμή που ο πόλεμος ξεκινά από το μυαλό των ανθρώπων, είναι στο μυαλό των ανθρώπων που πρέπει να κατασκευαστούν οι άμυνες της ειρήνης».
Μαζί για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και πολέμους
Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, οι επιζήσαντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι επισκέφθηκαν τον Δήμο Θήρας και συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο Μάρκο Καφούρο.
Στην επίσκεψη παραβρέθηκαν η εκπρόσωπος των επιζώντων Tagawa Toyoko, η διευθύντρια της οργανωτικής επιτροπής του Peace Boat Κάρεν Χάλοουζ, η πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής Μαρία Σωτηροπούλου, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) Πάνος Τριγάζης καθώς και η Όλια Νικηφορίδου (αδελφή του εκτελεσθέντος το 1951 Νίκου Νικηφορίδη, ο οποίος μάζευε υπογραφές κατά των πυρηνικών). To παρών έδωσαν, επίσης, η διοικητής της Αστυνομίας Μαρία Καραγιάννη, ο εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας, σμηναγός Απόστολος Παπαϊωάννου, καθώς και τα μέλη συντονισμού της τοπικής ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπίρμπα και Δ. Παγκαλίδης.
«Δεν ξεχνάμε το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, δεν ξεχνάμε τους επιζώντες Χιμπακούσα και διεκδικούμε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και πολέμους. Ζητάμε την άμεση παύση του πολέμου που γίνεται στη γειτονιά μας, στη Συρία και να σταματήσει ο ξεριζωμός αθώων ανθρώπων» δήλωσε ο κ. Καφούρος, στον οποίο επιδόθηκαν τα μηνύματα των δημάρχων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, υπερμάχων της παγκόσμιας ειρήνης και της ολοκληρωτικής κατάργησης των πυρηνικών όπλων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Πύργου-Μεγαλοχωρίου, με την δασκάλα τους Αργυρώ Πιτσικάλη, απήγγειλαν το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ειρήνη», ενώ η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμβολική κίνηση φύτευσης ενός δενδρυλλίου ελιάς από τους παριστάμενους στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου.