Παίρνει “μπρος” η προαναγγελία του ΥΠΕΣ για την αυστηροποίηση των ποινών στα παράνομα τραπεζοκαθίσματα καθώς θα προβλέπεται μέχρι και η σφράγιση των καταστημάτων που αυθαίρετα καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους.
Αυτό δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή.
Η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων και των εξωτερικών χώρων επιτράπηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών ως μέτρο «εύνοιας» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να μην υπάρχει συχνωτισμός. Ακολούθησε σειρά παρατάσεων του μέτρου, όμως οι όποιες παρατάσεις είχαν δοθεί έχουν λήξει από τις 15 Ιανουαρίου του 2023 και έχουμε επιστρέψει στο ισχύον καθεστώς πριν τα μέτρα αντιμετώπισης του covid 19.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, πως «το υπουργείο Εσωτερικών είναι απολύτως σύμφωνο με την αυστηροποίηση των ποινών. Σε συνένωση με την ΚΕΔΕ σύντομα θα υπάρξει μια σχετική Διάταξη που θα αυστηροποιεί το πλαίσιο και θα προβλέπει μέχρι και το σφράγισμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις , δηλαδή της κατάληψης των τετραγωνικών που τους έχουν παραχωρηθεί και όχι επιπλέον».
«Πρόκειται», σημείωσε ο υφυπουργός, «για μια ενέργεια που όχι μόνος στερεί ελεύθερο χώρο από τους πολίτες αλλά νοθεύει και τον ανταγωνισμό. Οι παράνομες καταλήψεις δημόσιου χώρου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια κοινωνική απαξία».
Η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή, από την πλευρά της επισήμανε πως «ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα προβλήματα των μεγαλουπόλεων και ειδικότερα της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών είναι η προκλητική και συνεχιζόμενη συμπεριφορά ορισμένων επιχειρηματιών της εστίασης που παντελώς αδιάφορα για τους Νόμους, Κανονισμών και πέραν κάθε λογικής καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους».
«Πρόκειται» είπε η βουλευτής «για μια αντικανονική συμπεριφορά που προσβάλλει όλους του Πολίτες, τους πεζούς και κυρίως τα ΑμεΑ». Επισήμανε ότι παρά τις όποιες προσπάθειες της δημοτικής αστυνομίας και των υπηρεσιών των δήμων, οι επιχειρηματίες αυτοί δεν συνετίζονται και εξακολουθούν προκλητικά σε αυτή την τακτική τους.
Τόνισε πως «ο δήμαρχος Αθηναίων με πρότασή του στην ΚΕΔΚ, απελπισμένος από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να τροποποιηθεί η παρ. 6 του άρθρου 13 του από 24/9 έως 20/10 1958 Βασιλικού Διατάγματος, πρόταση που ασμένως δέχθηκε και η ΚΕΔΕ».
Η κυρία Πιπιλή, ζήτησε να νομοθετηθούν πρόστιμα πολύ υψηλά σε όσους καταλαμβάνουν παρανόμως δημόσιους χώρους, καθώς σήμερα αυτά είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τα έσοδα που έχουν οι επιχειρήσεις αυτές από αυτή την παράνομη ενέργειά τους.
Τι συμβαίνει στους Δήμους
Την ίδια ώρα, στους Δήμους επικρατεί αναταραχή καθώς από τη μία, δήμαρχοι και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι οφείλουν να μαζέψουν την κατάσταση και από την άλλη βρίσκονται αντιμέτωποι με πιέσεις καταστηματαρχών, που ζητούν παράταση καθώς ανατρέπεται η δουλειά τους.
Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ακόμα το τοπίο παραμένει θολό, με πολλούς καταστηματάρχες να αναζητούν τρόπο να διατηρήσουν αυξημένο τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπρόσωποι των καταστηματαρχών του κέντρου, με επίκληση την ενεργειακή και οικονομική κρίση, έχουν ζητήσει από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, να δείξει ανοχή και να επιτρέψει η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων να παραταθεί. Μάλιστα έχουν γίνει και δύο συναντήσεις με την αρμόδια αντιδημαρχία Οικονομικών για το θέμα: η πρώτη λίγο πριν από τις γιορτές και η δεύτερη πριν από μερικές ημέρες.
Αντίστοιχα, στις Σέρρες, η Ενωση Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης με επιστολή τους προς τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, με κοινοποίηση στους αρμόδιους υπουργούς, ζητούν την παράταση του μέτρου της ατελούς χρήσης των κοινόχρηστων χώρων και για το 2023.
«Ο λόγος που οδηγεί ολόκληρο τον κλάδο, πανελλαδικά, στην κατάθεση αυτού του αιτήματος είναι η οικονομική δυσπραγία στην οποία βρίσκονται εδώ και τρία χρόνια οι επιχειρήσεις μας, η οποία έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερη, λόγω της δυσβάστακτης επιβάρυνσης από το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τις πρωτοφανείς πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές των πρώτων υλών», αναφέρει.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογες πιέσεις ασκούνται και σε άλλες περιοχές, με πολλές δημοτικές αρχές να είναι με «δεμένα χέρια» απέναντι στην εφαρμογή του νόμου, καθώς το να επιβληθούν τσουχτερα πρόστιμα σε μια τέτοια περίοδο, μόνο ευνοϊκό περιβάλλον δεν δημιουργεί.
Πηγή: aftodioikisi.gr