Κίνημα Πολιτών «Οι φίλοι της Κόρης της αρχαίας Θήρας»: Απαιτούμε την επιστροφή της Κόρης στο μουσείο Σαντορίνης

Newsroom
19/08/2023 12:20
 
 
 

 

Του Νίκου Λεβογιάννη Φιλόλογου, πρώην Βουλευτή

Η μεταφορά στο εξωτερικό της κόρης της αρχαίας Θήρας με άκρα μυστικότητα προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολλών κατοίκων της Σαντορίνης και ένα δυναμικό Κίνημα πολιτών έχει ήδη δημιουργηθεί στο νησί από την ημέρα που έγινε γνωστό ότι η Κόρη μεταφέρθηκε στο εξωτερικό.

Η «Κόρη της Αρχαίας Θήρας», είναι ένα μοναδικό έργο της αρχαίας ελληνικής μαρμαρογλυπτικής και η μεταφορά της στο εξωτερικό με άκρα μυστικότητα, δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, ούτε συνηθισμένη μεταφορά στο εξωτερικό ενός αρχαιοελληνικού έργου τέχνης από τα εκατοντάδες χιλιάδες που υπάρχουν στα ελληνικά μουσεία.

Η Κόρη της αρχαίας Θήρας συνδέεται με την μακρινή εποχή της γέννησης στη Νάξο της αρχαίας ελληνικής μαρμαρογλυπτικής, της μεγαλύτερης τέχνης της αρχαιότητας. Τα πρώτα λατομεία μαρμάρου, που αξιοποίησαν οι αρχαίοι Έλληνες γλύπτες ήταν της Νάξου και τα πρώτα μαρμάρινα γλυπτά που σώζονται είναι αναθήματα Ναξίων στο ιερό της Δήλου. Το παλαιότερο από αυτά είναι το άγαλμα της κόρης «Νικάνδρης της Ναξίας», μιας όρθιας ντυμένης γυναίκας ύψους περίπου 2 μέτρων. Η «Κόρη της Αρχαίας Θήρας» είναι σμιλευμένη σε λευκό ναξιώτικο μάρμαρο, έχει ύψος 2,48 μέτρα και θεωρείται ως ένα σπάνιο αριστούργημα της ελληνικής αρχαιότητας, αλλά και το αρχαιότερο άγαλμα που διασώζεται σε άριστη κατάσταση.

Τέτοια μοναδικά έργα τέχνης, υψηλού συμβολισμού, δεν μεταφέρονται στο εξωτερικό, ακριβώς γι΄ αυτή τους τη μοναδικότητα, αλλά και γιατί δεν μπορεί και δεν πρέπει καν να εκτίθενται στους οποιουσδήποτε κινδύνους, ακόμη και ενός ατυχήματος.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 271 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*