Στη Βουλή η εκστρατεία για μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον

life debag boyli
admin
09/12/2016 22:58
 
 
 

Ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για το έργο LIFE DEBAG (LIFE14 GIE/GR/001127) – Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον(www.lifedebag.eu), ήταν η 7η Δεκεμβρίου, καθώς προσκλήθηκε από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων.
Στο πλαίσιο της Συνεδρίασης, ο καθ. Γ. Παπαθεοδώρου (Συντονιστής LIFE DEBAG) παρουσίασε τις θέσεις του Έργου σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την αλόγιστη χρήση πλαστικής σακούλας, τις δυνατότητες επιβολής τέλους στη χρήση της, καθώς και την εναρμόνιση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2015/720.
Οι θέσεις του Έργου που κατατέθηκαν στην Επιτροπή μπορούν να βρεθούν εδώ

Το έργο LIFE DEBAG
Πρόκειται για ένα έργο με επίκαιρα προστιθέμενη αξία, καθώς μόλις το προηγούμενο έτος (το 2015), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των επιπτώσεών της κυρίως στο θαλάσσιο περιβάλλον, υπερψήφισε νέα ευρωπαϊκή οδηγία, σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της Ε.Ε. επιτάσσονται να μειώσουν δραστικά την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη -«πολύ λεπτή»- πλαστική σακούλα μιας χρήσης.
Στο Έργο συμμετέχουν πέντε φορείς με εγνωσμένη εμπειρία στα πεδία της προστασίας του παράκτιου περιβάλλοντος, της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και της υλοποίησης δράσεων ενημέρωσης. Πιο συγκεκριμένα: το Πανεπιστήμιο Πατρών, που είναι και ο Συντονιστής του Έργου (Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμ. Γεωλογίας, Τμ. Χημείας, Τμ. Βιολογίας), η TERRA NOVA Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική ΕΠΕ, η ΜΚΟ Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, η ΜΚΟ Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος & Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο του έργου LIFE DEBAG (LIFE14 GIE/GR/0001127) υλοποιούνται από την 1η Σεπτεμβρίου 2015, που ξεκίνησε το έργο, οι εξής δράσεις:

Η εβδομάδα χωρίς πλαστικές σακούλες στη Σύρο
Η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου καθιερώνεται ως Plastic Bag Free Week, στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιούνται κεντρικές δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν:
*Ενημέρωση πόρτα-πόρτα ενός μεγάλου μέρους των κατοίκων της Σύρου σχετικά με τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας
*Εκπαιδευτικές ομιλίες και εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά
*Επιμορφωτικά σεμινάρια προς τους εκπαιδευτικούς
*Στρογγυλά τραπέζια: ενημέρωση/συζήτηση με εμπλεκόμενους φορείς (αρμόδιους δημόσιους φορείς, τοπικές επιχειρήσεις, καταστήματα, κ.λπ.)
*Καμπάνια αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας σε συνεργασία με επιχειρήσεις του νησιού, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις δράσεις του έργου, στις οποίες θα διανεμηθούν πάνινες σακούλες, με απώτερο στόχο την προώθησή τους στο αγοραστικό κοινό, τη βαθμιαία υιοθέτησή τους για τη συσκευασία και μεταφορά των αγορών του και κατά συνέπεια τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας
*Έκθεση εικαστικών έργων από τους μαθητές των σχολείων της Σύρου
*Workshop ανοιχτά στο κοινό με τη συμμετοχή διεθνών επιστημόνων σχετικών με τα θαλάσσια απορρίμματα
*Μουσικές εκδηλώσεις
*Καθαρισμοί ακτών
*Διανομή πάνινων τσαντών
Η απόδοση των δράσεων αυτών αξιολογείται από την ομάδα υλοποίησης του έργου μέσω της παρακολούθησης και της καταγραφής των απορριμμάτων στο περιβάλλον του νησιού σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Φόρουμ Διαλόγου εμπλεκόμενων φορέων
Γίνονται συνολικά 6 συναντήσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων (ΥΠΕΝ, ΕΟΑΝ, ΚΕΔΕ, ενδιαφερόμενων δήμων, βιομηχανιών παραγωγής πλαστικών σακουλών, επιμελητηρίων ΜΚΟ, Ενώσεων Καταναλωτών, μεγάλων αλυσίδων Super Markets, ενδιαφερόμενων επαγγελματικών φορέων, κ.α.) με στόχο:
*Ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων μερών για τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τη χρήση της πλαστικής σακούλας, καθώς για πετυχημένες πολιτικές μείωσης της χρήσης σε διεθνές επίπεδο
*Ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιδράσεων στη βιομηχανία από τη μείωση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης
*Ανάδειξη των εναλλακτικών επιλογών αντί της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης
*Διερεύνηση και συμφωνία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών για την επιλογή των κατάλληλων και στοχευμένων πολιτικών μέτρων, ώστε έγκαιρα να εναρμονιστεί η Ελλάδα με την Οδηγία 720/2015/ΕΕ

Άλλες Δράσεις
Παράλληλα, υλοποιούνται και μια σειρά πολύ σημαντικών δράσεων, όπως:
*Πολυεπίπεδη καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στην Ελλάδα για την πλαστική σακούλα
*Καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στη Σύρο για το πρόβλημα της πλαστικής σακούλας
*Παραγωγή ενημερωτικού υλικού
*Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού
*Εκστρατεία ενημέρωσης στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, σε διαδικτυακούς τόπους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
*Παρακολούθηση της επίδρασης του έργου στη χρήση της πλαστικής σακούλας στη Σύρο
*Παρακολούθηση της κοινωνικοοικονομικής επίδρασης του έργου στην τοπική οικονομία και κοινωνία της Σύρου
*Δημιουργία και λειτουργία ιστοσελίδας για το έργο www.lifedebag.eu
(πηγή: greenagenda.gr)

(Visited 16 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*