Το προϊστορικό λιμάνι της Νάξου στη λιμνοθάλασσα της Αλυκής

Newsroom
15/09/2023 00:33
 
 
 

 

Εκτός από προστατευόμενη περιοχή και καταφύγιο άγριας ζωής (ΚΑΖ), η λιμνοθάλασσα της Αλυκής στη Νάξο έχει σπουδαία αρχαιολογική αξία, λόγω της ύπαρξης σε αυτή του προϊστορικού λιμανιού της Νάξου.

Ο χώρος αυτός με τόσο παλιά ιστορία πρέπει να ερευνηθεί, να αναδειχθεί και να προστατευθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Κυκλάδων.

Στο τεύχος Δεκεμβρίου 2023 του περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ θα δημοσιευθεί ειδικό άρθρο του Νίκου Λεβογιάννη για το θέμα αυτό και θα δουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας σημαντικά στοιχεία και ευρήματα, τα οποία επιβεβαιώνουν την ύπαρξη στη λιμνοθάλασσα της Αλυκής Νάξου προϊστορικού λιμανιού.

Στην περιοχή αυτή και στο νησάκι Πορί ή Ποριά (Παναγιά σήμερα) εγκατέλειψε, σύμφωνα με τον μύθο, ο Θησέας την κόρη του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα Αριάδνη.

Το τραγούδι που ακούγεται στο ξεκίνημα της εκπομπής (στο παρακάτω βίντεο), το τραγουδούν στην Πάρο, όταν χορεύουν τον Αγέρανο χορό τις απόκριες. Πρόκειται για πανάρχαιο χορό αποτυπωμένο και σε παραστάσεις αγγείων της αρχαιότητας. Τον χορό αυτό, τον Γέρανο, όπως τον αναφέρει ο Όμηρος, τον χόρεψαν στη Δήλο ο Θησέας με τα παλικάρια του, επιστρέφοντας στην Αθήνα από την Κρήτη, αφού σκότωσε τον Μινώταυρο.

Πριν κατευθυνθούν στη Δήλο, είχαν προσορμισθεί στη Νάξο λόγω θαλασσοταραχής, όπου ο Θησέας φεύγοντας εγκατέλειψε την Αριάδνη.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 3.093 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*