Με τις ψήφους της πλειοψηφίας και υπό την σκληρή κριτική σύσσωμης της μειοψηφίας, εγκρίθηκε την Τετάρτη από το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2017.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Λιανός, που αντικατέστησε το δήμαρχο (ο οποίος λείπει εκτός Νάξου) στη συνεδρίαση, υποστήριξε ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι μέρος ενός σχεδιασμού για την ισόρροπη ανάπτυξη του δήμου.
Αναφέρθηκε σε έργα που αναγράφονται στο τεχνικό πρόγραμμα, όπως μεταξύ άλλων την επέκταση του αεροδρομίου -η περιβαλλοντική μελέτη του οποίου παραδόθηκε πριν από δυο ημέρες- στο master plan για το λιμάνι, στα χρήματα για τη χρηματοδότηση της μελέτης για το ΚΕΓΕ και στη μελέτη περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τη διαχείριση λυμάτων του δήμου.
Ο κ. Λιανός υποστήριξε επίσης ότι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής ήταν η κατασκευή του ΧΥΤΑ και επισήμανε ότι μέχρι το 2019 θα έχουν προχωρήσει τα έργα για τα οποία η δημοτική αρχή έχει δεσμευτεί.
Βασίλης Βρούτσης
Σκληρή κριτική άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης Βασίλης Βρούτσης που χαρακτήρισε τη δημοτική αρχή “άσχετη” και”επικίνδυνη” επισημαίνοντας παράλληλα ότι της λείπει το όραμα και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός. Ωστόσο βρήκε και θετικά στοιχεία στο τεχνικό πρόγραμμα με “μελέτες κομβικής σημασίας” που η παράταξη του έχει προτείνει όπως ΒΙΟΚΑ Τσικαλαριού, αναβάθμιση μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του ΒΙΟΚΑ, μελέτες για αδειοδότηση ΒΙΟΚΑ Γαλήνης και Κουφονησίων.
“Και πάλι οι ίδιες μελέτες έρχονται και ξανάρχονται κάτι που σημαίνει ότι ή δεν θέλετε ή δεν έχετε τη δυνατότητα να υλοποιήσετε έργα. Δεν έχετε κανένα σχεδιασμό για το τι θα γίνει σε αυτό τον τόπο, ποιες είναι οι προτεραιότητες, τι όραμα έχει ο δήμος… Όλη η ασάφεια που υπάρχει είναι σκοπούμενη” σημείωσε ο κ. Βρούτσης και συνέστησε στη δημοτική αρχή να δει το σχεδιασμό της παράταξης του. “Εμείς καταψηφίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα και ευελπιστούμε να συνετιστείτε. Να μας πείτε επιτέλους ποιο είναι το όραμα και το σχέδιο σας”.
Ευδοκία Ψαρρά
“Συζητάμε μια ακόμη χρονιά το τεχνικό πρόγραμμα στο οποίο έργα μπαίνουν και βγαίνουν με γενικολογία χωρίς κανείς να ξέρει που θα γίνουν αυτά. Δεν έχετε κοιτάξει τις προτεραιότητες που είχαν θέσει οι τοπικές κοινότητες [….] Μου κάνει εντύπωση ότι δεν αναφέρονται έργα προστασίας από πλημμύρες και πυρκαγιές. Η Πολιτική Προστασία έχει πάρει από το 2011 492.000 ευρώ και από στοιχεία που βρήκα προκύπτει ότι έχει ξοδέψει μόνο 25.500” σημείωσε η Ευδοκία Ψαρρά η οποία συμφώνησε ότι μπορεί να είναι δύσκολα τα οικονομικά αλλά ο δήμος θα μπορούσε να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα.
Η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” υπογράμμισε επίσης ότι ο δήμος θα έπρεπε να είχε κοιτάξει ποιες ανάγκες έχουν οι πολίτες και να φροντίσει να εξασφαλίσει χώρους για κοινωνικές δομές, παιδικές χαρές, βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.ά. “Δεν αναφέρετε πουθενά την προστασία του πρωτογενή τομέα. Πουθενά αγροτικοί δρόμοι… Που είναι τα έργα που θα ανακουφίσουν τον κόσμο;”.
Η κ. Ψαρρά καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα αφού “δεν λαμβάνει υπόψιν του τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων”.
Γιάννης Μαράκης
“Θυμάμαι τα λόγια του Νίκου Σέργη, όταν ψηφίζαμε τον πρώτο προϋπολογισμό στο Λιμενικό Ταμείο που έλεγε “θα δείτε πόσα έργα θα γίνουν”. Φέτος και πάλι ψηφίσαμε με πολλά πλεονάσματα κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει απορρόφηση, άρα δεν έχουν γίνει έργα” σημείωσε ο κ. Γιάννης Μαράκης δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας. Ο κ. Μαράκης είπε ακόμη ότι “όσο καλή θέληση κι αν έχει κάποιος… είμαστε και πάλι στο ίδιο έργο θεατές χωρίς να έχει υλοποιηθεί το προηγούμενο τεχνικό πρόγραμμα […] Δεν υπάρχει σχεδιασμός και προοπτική. Υπάρχουν πολλές αστοχίες, ενώ θα έπρεπε να δείξετε μεγαλύτερη ευαισθησία για το θέμα της λειψυδρίας”, υπογράμμισε.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και αρκετοί πρόεδροι κοινοτήτων τρεις εκ των οποίων (Κορωνίδας Δημήτρης Κορρές, Σαγκρίου Στέλιος Σκορδιαλός και Σκαδού Μιχάλης Πάσουλας), επίσης καταψήφισαν το τεχνικό πρόγραμμα.
Αντώνης Βασαλάκης
Ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Αντώνης Βασαλάκης άσκησε επίσης κριτική στη δημοτική αρχή σημειώνοντας ότι “εάν αυτό είναι όραμα για εσάς, για εμάς είναι εφιάλτης” και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τομείς και έργα όπως τη λειψυδρία (διαχείριση υδάτινων πόρων), την ύδρευση: “δεν έχετε γράψει πουθενά που πάνε οι σωλήνες, δεν υπάρχει μελέτη με αποτυπωμένο δίκτυο”, τα απορρίμματα: “γενικολογίες χωρίς μελέτες και συγκεκριμένες αναφορές. Μπορεί να ξεκίνησε ο ΧΥΤΑ αλλά είμαστε 5 χρόνια πίσω”.
Μανώλης Πολυκρέτης: “Φυσικά και για σας είναι “εφιάλτης” αφού εμείς θα το υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα κι εσείς θα φύγετε…”.
Ο κ. Δημήτρης Λιανός κλείνοντας τη συζήτηση σημείωσε ότι είναι στενάχωρο που ακούστηκαν όλα αυτά από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, χωρίς να ακουστεί καμία πρόταση… ενώ λίγο πρωτύτερα ο κ. Βρούτσης είχε σημειώσει στα θετικά του τεχνικού προγράμματος το γεγονός ότι κάποιες από τις πολλές προτάσεις που έχει κάνει η παράταξη του συμπεριλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα…
“Εμείς κοιτάμε την καθημερινότητα και παράλληλα το μέλλον των νησιών. Δεν κάνουμε αγώνα ταχύτητας. Το όραμα μας θα το έχουμε υλοποιήσει το 2019. Όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα είναι ρεαλιστικό και αναπτυξιακό, όσες τρικλοποδιές κι αν μπαίνουν” σημείωσε κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Λιανός. .