Η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, είναι από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που κρατούν ζωντανά αρχαιο-ελληνικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις που αναβιώνουν και κατά τη διάρκεια της Αποκριάς.
Τόσο στη Χώρα όσο και στα χωριά του νησιού, η Αποκριά είναι μια τεράστια γιορτή και ένα ξεχωριστό γλέντι.
Διόνυσος, Αριάδνη, Ποσειδώνας, Αμφιτρίτη, Σάτυροι, Μαινάδες, Κουδουνάτοι, Κορδελάτοι, Φουστανελάδες και Λαμπαδηφόροι είναι οι πρωταγωνιστές του πιο ξεχωριστού καρναβαλιού στην Ελλάδα!
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Η αυλαία ανοίγει και η Νάξος από την Τσικνοπέμπτη μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα μετατρέπεται σε μια διαδραστική σκηνή που εκτός από την παραδοσιακή διασκέδαση σε ξεναγεί στη μακραίωνη ιστορία και την παράδοσή της…
Από το χθες στο σήμερα, το Διονυσιακό Καρναβάλι στη Νάξο παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα αποκριάτικων εκδηλώσεων που σε καλεί να το ζήσεις χωρίς όρια…
Από τα γραφικά χωριά, έως το μοναδικό Ενετικό Κάστρο, από τον μύθο του “Διόνυσου και της Αριάδνης” και του “Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης”, έως τα χρώματα των Κορδελάτων και τους ήχους των Κουδουνάτων, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει, παραδοσιακά δρώμενα στα χωριά, αναβιώσεις διονυσιακών εθίμων, τις μοναδικές Λαµπαδηφορίες, τη Μεγάλη Παρέλαση του Καρναβαλιού αλλά και πολλές εκπλήξεις.
«Ο Ποσειδώνας και η Αμφιτρίτη στη Νάξο»
Το δρώμενο – θεατρική παράσταση θα παρουσιαστεί στην παραλία της Χώρας Νάξου, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 9:00 το βράδυ.
“Ο θεός της θάλασσας, Ποσειδώνας ταξίδευε με το χρυσό άρμα του πάνω στα κύματα, που άνοιγαν χαρούμενα στο πέρασμά του, μέχρι που έφτασε στη Νάξο… Εκεί στάθηκε σε μια από τις καταπληκτικές παραλίες του νησιού και καθώς ήταν καθισμένος σε ένα βράχο, μια κεφάτη παρέα από πανέμορφα κορίτσια -οι Νηρηίδες- έκαναν την εμφάνιση τους παίζοντας, χορεύοντας και γελώντας… Από όλες ομορφότερη ήταν η Αμφιτρίτη που τάραξε την καρδιά του Ποσειδώνα αλλά και τη Νάξο ολόκληρη…”
Αμέσως μετά το δρώμενο θα ακολουθήσει χορευτικό παιχνίδι με τη συμμετοχή όλου του κόσμου!
Λαµπαδηφορίες
Από το Ενετικό Κάστρο του νησιού στην κεντρική παραλιακή οδό, οι Λαμπαδηφόροι θα ξεσηκώσουν το νησί στο πόδι!
Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 7:00 το βράδυ όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Κάστρο για την προετοιμασία του δρώμενου.
Λευκό σεντόνι, ασπρόμαυρες μπογιές, στάχυα, αναμμένοι πυρσοί, ο ήχος από τα τύμπανα και οι ιαχές των εκατοντάδων ατόμων που λαμβάνουν μέρος στο δρώμενο, αποτελούν το σκηνικό της κάθε Λαμπαδηφορίας…
Τα στενά του Κάστρου ξαναζωντανεύουν, γεμίζουν φως και βοή από τους αλαλαγμούς, τις κραυγές, τα άσματα και τα κρουστά των λαμπαδηφόρων που μεταφέρονται μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης έως την παραλία, για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία. Εκεί θα πιουν ρακόμελο και οινόμελο με όλο τον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί, θα κάψουν το σκιάχτρο και θα διασκεδάσουν όλοι μαζί.
Μεγάλη Παρέλαση του Καρναβαλιού
Οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 11:00 το πρωί της Τυρινής Κυριακής (26 Φεβρουαρίου), με τη Μεγάλη Παρέλαση του Καρναβαλιού στους κεντρικούς δρόμους της Χώρας Νάξου.
Βασισμένη και εμπνευσμένη από το μύθο του «Διόνυσου και της Αριάδνης», του “Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης” αποτελεί αφορμή για μια καρναβαλική αναπαράσταση των μύθων από ομάδες καρναβαλιστών που θα δημιουργήσουν εικόνες γεμάτες χορό, κέφι και γερές δόσεις παρωδίας όπως απαιτεί το πνεύμα των ημερών. Στην παρέλαση συμμετέχουν επίσης Σύλλογοι, φορείς και ομάδες πολιτών, με άρματα εμπνευσμένα από την τοπική και γενικότερη επικαιρότητα χαρίζοντας άφθονο γέλιο και διασκέδαση.
Απόκριες στα χωριά της Νάξου
Ξεχωριστή θέση τις μέρες της Αποκριάς έχουν τα πολλά γραφικά χωριά της Νάξου όπου οι κάτοικοι με ιδιαίτερο ζήλο διατηρούν τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα. Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου το πανέμορφο Φιλώτι φιλοξενεί την καθιερωμένη γιορτή της Τσικνοπέµπτης. Εκεί αναβιώνουν τα «Χοιροσφάγια», ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Εκλεκτοί μεζέδες, καλό Ναξιώτικο κρασί, μασκαράδες και παραδοσιακό γλέντι.
Μια περιήγηση στα ορεινά και πεδινά χωριά (την Κυριακή της Τυρινής και την Καθαρά Δευτέρα) ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή. Κυρίαρχο στοιχείο σε όλα τα Ναξιώτικα γλέντια, είναι η παραδοσιακή μουσική, οι χοροί και η ξεχωριστή κουζίνα του νησιού. Θα χορέψετε αποκριάτικη βλάχα, συρτό και μπάλο υπό τους ήχους της τσαµπούνας και του τουµπακιού, του λαούτου και του βιολιού και θα γλεντήσετε μέχρι τελικής πτώσης!
Ήχοι και χρώματα από τους Κουδουνάτους, τους Φουστανελάδες και τους Κορδελάτους
Οι πλατείες των χωριών γεμίζουν με παραδοσιακές φορεσιές, χρώματα, νησιωτικά ακούσματα και νησιώτικους χορούς. Στα ορεινά, όπως η Απείρανθος, το Φιλώτι και η Κόρωνος, οι «Κουδουνάτοι» ξεσηκώνουν τα χωριά στο πόδι… Άντρες, μικροί και μεγάλοι, ζωσμένοι με κουδούνια, κρατώντας τη «σόµπα» (διονυσιακός φαλλός), προκαλούν εκκωφαντικό θόρυβο στα γραφικά σοκάκια και τους δρόμους για να υποδεχτούν την εαρινή περίοδο και να εξορκίσουν όλα τα κακά πνεύματα.
Οι Κουδουνάτοι της Απειράνθου ξεκινούν την προετοιμασία τους στις 13:00 το μεσημέρι της Τυρινής Κυριακής, ενώ λίγο αργότερα σε ένα παραδοσιακό, γιορτινό και ξεχωριστό κλίμα, το χωριό σείεται από τα κουδούνια, τη μουσική και το χορό!
Στα πεδινά χωριά Άγιος Αρσένιος, Τρίποδες, Γαλήνη, Εγγαρές, Μέλανες, Κουρουνοχώρι και Κινίδαρο, οι εντυπωσιακοί «Κορδελάτοι» και «Φουστανελάδες» επισκέπτονται τα γειτονικά χωριά για να χορέψουν τις γυναίκες. Η περιοδεία καταλήγει σε κεντρικό σημείο, ή μαγαζί του χωριού όπου ξεκινάει το γλέντι με κεράσματα σπιτικών εδεσμάτων και παραδοσιακό γλέντι.
Καθαρά Δευτέρα: Το γλέντι συνεχίζεται…
Την Καθαρά Δευτέρα στη Νάξο το γλέντι συνεχίζεται αμείωτο, με σαρακοστιανούς Ναξιώτικους μεζέδες, παραδοσιακά δρώμενα, πέταμα χαρταετού, τοπική μουσική και χορό. Εκδηλώσεις γίνονται στα περισσότερα χωριά του νησιού όπως το Σαγκρί, το Φιλώτι, τον Άγιο Προκόπη, την Απείρανθο και τον Κινίδαρο.
Στο Φιλώτι, η Αποκριά …συνεχίζεται και την Καθαρά Δευτέρα με Καρναβάλι και Κουδουνάτους που κάνουν ξανά την εμφάνιση τους και υπόσχονται ατέλειωτο γλέντι!
{youtube}nOPouuvoRpQ{/youtube}
{youtube}GCNUw1DQCyA{/youtube}
{youtube}ycFSkTDsrF8{/youtube}