Κωμιακή Νάξου: Όλα έτοιμα για το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου σε ένα μαγευτικό περιβάλλον

Newsroom
17/05/2024 23:56
 
 
 

 

Πανηγύρι όπως παλιά, στο ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου με τη μοναδική φιλοξενία των Κωμιακιτών και το υπέροχο τοπίο

Ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής, το Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας, το Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Κορωνίδας μετά από αρκετά χρόνια με τη συνδρομή των Κωμιακιτών θα αναβιώσουν το Πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου, την Τρίτη 21 Μαΐου στο βυζαντινό ξωκλήσι στην είσοδο του χωριού.

Μετά τη θεία λειτουργία οι πανηγυριώτες θα απολαύσουν κάτω από τα πλατάνια “ζούλα” κοκκινιστή με μακαρόνια από το χαρανί του Βασίλη Φραγκουλόπουλου, ντόπια τυριά, κωμιακίτικο κρασί και θα θαυμάσουν την υπέροχη θέα στην πιο όμορφη εποχή του χρόνου.

Το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου στην Κωμιακή

Ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια της Κωμιακής ήταν και είναι το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου. Το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται στην είσοδο του χωριού σε ένα μοναδικό περιβάλλον περιτριγυρισμένο από πλατάνια, οπωροφόρα δέντρα, ανθισμένες ασπαρθιές, τρικοκιές, ασφονταμιές και τρεχούμενα νερά.

Η θέα από τον αυλόγυρο του ξωκλησιού μοναδική: απέναντι το χωριό περικυκλωμένο από χιλιάδες ασπαρθιές, γύρω τα βουνά στην πιο όμορφη εποχή τους και αγνάντια το Αιγαίο Πέλαγος με τα νησιά του.

Το εκκλησάκι χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια. Είναι δίκλιτος ναός, το ένα μέρος του είναι αφιερωμένο στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη και το άλλο στην Παναγία Ζωοδόχο Πηγή. Ο ναός ήταν εγκαταλελειμμένος και ανακαινίστηκε στο μέσο του 19ου αιώνα και τότε πολλά στοιχεία του ναού, δυστυχώς, καταστράφηκαν.

Με την ανακαίνιση αυτή στρώθηκε το δάπεδο με μαρμαρόπλακες και από τότε, όπως γράφει ο Γ. Μαστορόπουλος (γ΄ τόμος Κωμιακή, σελ. 73 του Ν. Λεβογιάννη), καθιερώθηκε το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου, το οποίο λόγω της εποχής, του θελκτικού τοπίου, των πολλών εορταζόντων και της απουσίας ομώνυμου ναού στην ορεινή Νάξο πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Όλοι έχουν ακούσει ή έχουν ζήσει τις μεγάλες στιγμές του. Τότε που το πανηγύρι γινόταν από τους καφετζήδες του χωριού, έπαιζαν τρία ή τέσσερα τακίμια και οι πανηγυριώτες Κωμιακίτες και κάτοικοι από τα γύρω χωριά χόρευαν στο πλάτωμα κάτω από τα τέσσερα αιωνόβια πλατάνια αμέσως μετά την πρωινή λειτουργία.

Στα χρόνια μας πολλά άλλαξαν, αλλά η θέα από τον περίβολο του γραφικού ξωκλησιού είναι εξ ίσου μαγευτική, η θεία λειτουργία το ίδιο κατανυκτική και το πανηγύρι ξεχωριστό.

Μετά τη λειτουργία, το κρέας και τα μακαρόνια από το χαρανί του Βασίλη Φραγκουλόπουλου, τα ντόπια τυριά, οι όμορφοι μεζέδες, το κωμιακίτικο κρασί, τα τραγούδια και ο χορός ευφραίνουν την καρδιά κάθε πανηγυριώτη!

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 2.040 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*