Ανάστατη η Σαντορίνη: Κοινό ψήφισμα παραγωγικών φορέων για την ΚΥΑ που επιβάλλει τον περιορισμό κυκλοφορίας

Newsroom.
02/06/2024 00:54
 
 
 

Ψηφίσματα Παραγωγικών Φορέων Σαντορίνης: Κάλεσμα για Άμεση Δράση και Βελτίωση Υποδομών

Οι παραγωγικοί φορείς της Σαντορίνης, ανησυχώντας για τις πρόσφατες εξελίξεις μετά την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που επιβάλλει τον περιορισμό κυκλοφορίας σε διάφορα σημεία της Σαντορίνης από την 1η Ιουνίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου για τον κίνδυνο κατολισθήσεων, εξέδωσαν δύο σημαντικά ψηφίσματα. Σε αυτά απευθύνονται προς τους αρμόδιους υπουργούς και τον Πρωθυπουργό, ζητώντας άμεσες ενέργειες για την εφαρμογή στρατηγικών σχεδίων και τη διαχείριση των κινδύνων, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών, αλλά και η θετική εικόνα του νησιού.

Ψήφισμα Παραγωγικών Φορέων της Σαντορίνης

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024, οι παραγωγικοί φορείς της Σαντορίνης εξέδωσαν ψήφισμα απευθυνόμενο προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Τουρισμού, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και άλλους αρμόδιους φορείς και τον Πρωθυπουργό.

Οι φορείς (Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, Σύλλογος Εμπόρων και Επαγγελματιών Δήμου Θήρας, Σωματείο Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής Σαντορίνης, Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων «Η Ατλαντίδα», Ένωση Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Σαντορίνης και Ένωση Λεμβούχων Θήρας) ζητούν την άμεση εφαρμογή, χρηματοδότηση και υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για τη Σαντορίνη, όπως είχε εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό τον Ιούνιο του 2020. Επιπλέον, απαιτούν την έκδοση διευκρινιστικής για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 775/25-5-2024) με παραμέτρους που αφορούν την πρόσβαση στη λιμενική ζώνη Αμμουδίου και την απουσία πινακίδων σήμανσης στις περιοχές Φηροστεφανίου και Τελεφερίκ.

Το ψήφισμα περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:
1. Η άμεση εφαρμογή, χρηματοδότηση και υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για τη Σαντορίνη όπως την είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από το νησί τον Ιούνιο του 2020.
2. Η άμεση έκδοση διευκρινιστικής για την ΚΥΑ (ΚΥΑ 775/25-5-2024) με τις εξής παραμέτρους.
Α) Πρόσβαση στη λιμενική ζώνη Αμμουδίου των ταξί και των mini bus για την εξυπηρέτηση πελατών και επισκεπτών από τη θέση Κάθαρος, προς Αμμούδι.
Β) Μη ύπαρξη πινακίδων σήμανσης στην περιοχή Φηροστεφανίου και Τελεφερίκ
3. Άμεση κατασκευή μόλων διαφυγής (τροφοδοσίας και επικοινωνίας) λόγο του κατολισθητικού κινδύνου της λιμενικής πύλης του νησιού.
4. Άμεση διαφήμιση και προβολή μέσω του ΕΟΤ της Σαντορίνης για την απόσβεση της δημιουργηθείσας αρνητικής εικόνας.
5. Άμεση θεσμοθέτηση χωροταξικού Σαντορίνης.
6. Περιορισμός βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οι φορείς τονίζουν την ανάγκη για άμεσες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών, καθώς και η προώθηση της θετικής εικόνας του νησιού.

Ψήφισμα Παραγωγικών φορέων της Σαντορίνης

Ψήφισμα του Συλλόγου Εμπόρων και Επαγγελματιών

Ο Σύλλογος Εμπόρων και Επαγγελματιών Δήμου Θήρας, εκπροσωπώντας 4.500 επιχειρήσεις, εκφράζει την ανησυχία του για την αναστάτωση από την ΚΥΑ σχετικά με τα μέτρα ελεγχόμενης πρόσβασης. Το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι οι απαγορεύσεις δεν αποτελούν λύση για τον κίνδυνο κατολισθήσεων και προτείνει:

1. Εισαγωγή mini λεωφορείων για τη διαδρομή Κάθαρος – Αμμούδι.
2. Αποβίβαση κρουαζιερόπλοιων στον όρμο Φηρών, εκτός των οργανωμένων εκδρομών, και δημιουργία γρήγορης γραμμής προς τον Αθηνιό.
3. Σωστή διαχείριση των ημερήσιων εκδρομών από το Λιμεναρχείο.

Το ψήφισμα τονίζει ότι η Σαντορίνη υποδέχεται ετησίως 2 εκατομμύρια επισκέπτες στα ξενοδοχεία της και 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες μέσω ημερήσιων κρουαζιέρων, προσφέροντας σημαντικά έσοδα στην εθνική οικονομία. Οι φορείς ζητούν την άμεση χρηματοδότηση και υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου για τη Σαντορίνη.

Οι εκπρόσωποι των φορέων υπογραμμίζουν την ανάγκη για συντονισμένη δράση και βελτίωση των υποδομών, ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού και η ευημερία των κατοίκων του.

Το ψήφισμα του Συλλόγου Εμπόρων και Επαγγελματιών

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 87 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*