Με επιτυχία το Συνέδριο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων – Νέα ευρήματα σε Πάρο, Αντίπαρο και Δεσποτικό

Συνέδριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Newsroom
02/06/2024 23:02
 
 
 

 

Tο συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Φωτεινής Ζαφειροπούλου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, αφιερωμένο στη μνήμη της Φωτεινής Ζαφειροπούλου, που επικεντρώθηκε στην αρχαιολογία της Πάρου, της Αντιπάρου και του Δεσποτικού. Ο Προϊστάμενος της Εφορείας, Δημήτρης Αθανασούλης, ανακοίνωσε τα νέα ευρήματα και τις εξελίξεις στον τομέα της αρχαιολογίας των νησιών αυτών.

Συνέδριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν τα εξής:

– Νέα ευρήματα όπως η νότια νεκρόπολη της Πάρου.
– Επανερμηνεία και νέα προσέγγιση εμβληματικών μνημείων όπως τα κάστρα Παροικιάς και Αντιπάρου, καθώς και ο ναός της Παναγίας Καταπολιανής.
– Η αρχαιολογία του σπουδαίου Δεσποτικού και τα ανέλπιστα ευρήματα των άλλων ακατοίκητων νησίδων.
– Παρουσίαση των έργων που δρομολογεί η Εφορεία στο Φραγκομονάστηρο και στα κάστρα, οι αναστηλώσεις του Δεσποτικού και η μελέτη των Κουκουναριών.
– Τα εργαστήρια κεραμικής του πρώιμου μεσαίωνα στο νησιωτικό σύμπλεγμα.

Επιπλέον, το συνέδριο συνοδεύτηκε από την επαναλειτουργία του Μουσείου Πάρου, μετά από εργασίες μερικής ανακαίνισης, νέο υπομνηματισμό των εκθεμάτων και την έκθεση νέων ευρημάτων.

Συνέδριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Ο κ. Αθανασούλης ευχαρίστησε θερμά το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την αφοσίωση και την προσπάθειά τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απέδωσε στους αρχαιολόγους της Πάρου, Γιάννο Κουράγιο, Χαρίκλεια Διαμαντή, Ελένη Καλάβρια και Απόστολο Παπαδημητρίου, καθώς και στους φύλακες του Μουσείου Πάρου, Μανώλη Μπαρμπαρή και Ζώζη Παπαδοπούλου, για τον επιτόπιο συντονισμό που οδήγησε στην επιτυχία του συνεδρίου και της έκθεσης.

Τέλος, ο κ. Αθανασούλης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο Πάρου και το Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Εκατονταπυλιανή» για την υποστήριξη και φιλοξενία τους.

Συνέδριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Συνέδριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Συνέδριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Συνέδριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Συνέδριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Συνέδριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Συνέδριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 125 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*