Η 1η Biennale of Contemporary Keramics στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

Newsroom
11/06/2024 14:24
 
 
 

 

Για πρώτη φορά το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας (το οποίο από το 2021 φιλοξενεί νέα έκθεση με την μοναδική συλλογή των προϊστορικών τοιχογραφιών που κοσμούσαν τα κτήρια στο Ακρωτήρι) ανοίγει τις αίθουσές του για να υποδεχτεί και τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία.

«Φιλοξενούμενη» του Μουσείου είναι η 1η Biennale of Contemporary Keramics, που συγκεντρώνει δημιουργίες της κεραμικής τέχνης οι οποίες εμπνέονται από την Σαντορίνη και την αρχαιολογία της. Άλλωστε, η συγκεκριμένη μορφή τέχνης συνδέεται άμεσα με την αρχαιολογική επιστήμη, καθώς τα κεραμικά αποτελούν τα κύρια ευρήματα κάθε ανασκαφής.

Ας διαβάσουμε τι γράφει ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δρ. Δημήτρης Αθανασούλης στη σελίδα του στο Facebook:

Πήλινοι αφηγητές στο Μουσείο της Προϊστορικής Θήρας

Πριν 3.500 χρόνια, το ηφαίστειο της Σαντορίνης εκρήγνυται και αφανίζει την ζωή από το κυκλαδονήσι. Ο πολιτισμός, που ήκμασε εδώ, έμενε θαμμένος κάτω από πολλά μέτρα ηφαιστειακής τέφρας έως ότου, τον 20ο αιώνα, άρχισε να αποκαλύπτεται από τους αρχαιολόγους. Πράγματι, η προϊστορική πόλη στο Ακρωτήρι, είναι μία από τις συγκλονιστικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Τα ευρήματα του σπουδαίου προϊστορικού πολιτισμού που ξεθάβεται κάτω από την κίσσηρη φιλοξενούνται στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας. Μέσα από αυτά ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει τις πτυχές μιας ευημερούσας προϊστορικής κοινότητας του Αιγαίου και να περιηγηθεί σε έναν γοητευτικό κόσμο του μακρινού παρελθόντος.

Σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα από τα εγκαίνια της έκθεσης, το οποίο από το 2021 φιλοξενεί νέα έκθεση με την μοναδική συλλογή των προϊστορικών τοιχογραφιών που κοσμούσαν τα κτήρια στο Ακρωτήρι, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας ανοίγει για πρώτη φορά τις αίθουσές του για να υποδεχτεί και την σύγχρονη εικαστική δημιουργία.

Η 1η Biennale of Contemporary Keramics συγκεντρώνει δημιουργίες της κεραμικής τέχνης που εμπνέονται από την Σαντορίνη και την αρχαιολογία της. Με ένα εικαστικό μέσο που συνδέεται άμεσα με την αρχαιολογική επιστήμη, αφού τα κεραμικά είναι τα κύρια ευρήματα κάθε ανασκαφής, οι καλλιτέχνες μεταφράζουν τα αρχαιολογικά τεκμήρια στην γλώσσα του 21ου αιώνα. Τα προϊστορικά εκθέματα ευγενώς τούς παραχωρούν τον χώρο δίπλα τους, γιατί επιθυμούν να συνδεθούν με το σήμερα και να αφηγηθούν ενδιαφέρουσες ιστορίες ενός χαμένου πολιτισμού. Και η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να είναι ένας δίαυλος για να μεταδώσουν το μήνυμά τους.

Μένει στους επισκέπτες να αξιολογήσουν αν αυτή η συνάντηση επιτέλεσε τον στόχο της.

 

(φώτος: Δημήτρης Αθανασούλης)

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 58 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*