Φρυκτωρίες 2024: Οι Κυκλάδες επικοινωνούν και φέτος με τον αρχαίο τρόπο

Newsroom
20/06/2024 13:50
 
 
 

 

14 νησιά των Κυκλάδων συμμετέχουν στις Φρυκτωρίες 2024, ένα σύστημα επικοινωνίας με φρυκτούς (πηγές φωτιάς) που χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία Ελλάδα για τη μετάδοση ενός προκαθορισμένου, συνήθως, μηνύματος σε μακρινή απόσταση.

Το άναμμα του πρώτου πυρσού σε πύργο που ήταν χτισμένος σε επιλεγμένη βουνοκορφή ακολουθούσαν διαδοχικά οι υπόλοιποι φρυκτωροί ώστε να αναμεταδοθεί η είδηση. Αυτό το σύστημα συναντάται για πρώτη φορά τα Ομηρικά χρόνια, όταν η άλωση της Τροίας έγινε γνωστή στις Μυκήνες σε διάστημα λίγων ωρών.

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σίφνου σε συνεργασία με τον Δήμο Σίφνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, αναβιώνουν τις Φρυκτωρίες κάθε χρόνο από το 2003. Στην πρωτοβουλία αυτή, συμμετέχουν φέτος οι δήμοι Ανάφης, Άνδρου, Θήρας, Κέας, Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σερίφου, Σικίνου, Σύρου, Τήνου και Φολεγάνδρου, μαζί με τοπικούς συλλόγους και φορείς.

Έτσι, την Κυριακή 23 Ιουνίου στις 19:00 φρυκτωροί θα ανάψουν:
Στη Σύρο: στον Μύττακα (Πύργος – κεραίες).
Στην Σαντορίνη: στα Καστέλια Οίας, Ημεροβιγλίου , Πύργου, Ακρωτηρίου και Εμπορείου.
Στην Πάρο: στην Στέρνα, στη Βίγλα, στις Κουκουναριές, στο βουνό του Κανονιού, στον Παλιόπυργο, στο Νησί του Οικονόμου, στα Βιγλάκια Λάγγερης.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 209 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*