Νάξος: «Αν ο παράδεισος ήταν στη γη, θα ήταν εδώ» Ν. Καζαντζάκης – Τα αξιοθέατα σε 10 στάσεις

Newsroom.
06/07/2024 15:37
 
 
 

Ιστορία, πολιτισμός, γαστρονομία, παραλίες. Η Νάξος απευθύνεται σε κάθε ταξιδιώτη.

«Αν ο παράδεισος ήταν στη γη, θα ήταν εδώ», έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης στο βιβλίο του «Αναφορά στον Γκρέκο» για τη Νάξο και τον εύφορο κάμπο της. Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, είναι περήφανο για την πληθώρα εμπειριών και προϊόντων που προσφέρει σε κάθε επισκέπτη.

Σχεδόν όλοι μας έχει τύχει να ακούσουμε κάποιον που την έχει ερωτευτεί και επιστρέφει κάθε καλοκαίρι.

Η Χώρα με τα λευκά κυκλαδίτικα σπίτια κάτω από το Ενετικό Κάστρο, οι άπειρες επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση, τα τοπικά προϊόντα και η γαστρονομία της, τα αυθεντικά χωριά και οι αναρίθμητες παραλίες της, είναι μερικοί από τους λόγους που έχει γίνει τόσο δημοφιλής.

Η Νάξος διαθέτει τα πάντα και είναι για όλα τα γούστα, για οικογένειες, για ζευγάρια, για παρέες, αλλά και solo travelers.

Περιηγούμαστε το νησί σε 10 στάσεις, αν και ποτέ δεν είναι αρκετές. Κάθε φορά που την επισκεπτόμαστε ανακαλύπτουμε και κάτι καινούργιο. Αυτό είναι, άλλωστε, μέρος της γοητείας της.

Τι να δείτε στη Νάξο:
Αξιοθέατα από τα βάθη των αιώνων
Σήμα κατατεθέν της αποτελεί η «Πορτάρα», η πύλη που στέκεται στη νησίδα Παλάτια στη Χώρα της Νάξου με φόντο το απέραντο γαλάζιο. Λέγεται ότι κτίστηκε προς τιμήν του θεού Απόλλωνα. Κάθε απόγευμα θα δείτε ανθρώπους όλων των ηλικιών να κατευθύνονται προς τα κει για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα.

Στη Χώρα βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου (Τ/22850 22725), που περιλαμβάνει εκθέματα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές στο νησί, όπως ειδώλια, αγγεία & άλλα αντικείμενα προϊστορικών εποχών. Φέτος είναι ανοιχτό μόνο ένα τμήμα του, λόγω συντήρησης.

Σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί ο μαρμάρινος ναός του 6ου π.Χ. αιώνα κοντά στο Σαγκρί, αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα. Δείγμα πρώιμης κλασικής αρχιτεκτονικής, αποτελεί έναν από τους πρώτους ιωνικούς ναούς. Επισκεφθείτε και τη Μουσειακή Συλλογή που βρίσκεται στον ίδιο χώρο (Τ/ 22850 32591).

Το μυθικό όρος των Κυκλάδων
Η ψηλότερη κορυφή των Κυκλάδων βρίσκεται στο όρος Ζας, το μυθικό βουνό του νησιού. Εκεί, μέσω πεζοπορικής διαδρομής θα φτάσετε στο σπήλαιο Ζα, το περίφημο σπήλαιο του Δία, που σύμφωνα με τη μυθολογία κρύφτηκε εκεί σε βρεφική ηλικία ώστε να σωθεί από την οργή του πατέρα του, Κρόνου.

zas

Τα ορεινά χωριά
Μια μεγάλη διαφορά που θα αντιληφθείτε στη Νάξο σε σχέση με τα άλλα κυκλαδονήσια είναι η πλούσια και μη τουριστική ενδοχώρα της. Μια βόλτα στα ορεινά της χωριά δε θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Όσο ανεβαίνετε, τόσο το τοπίο αλλάζει, η θερμοκρασία πέφτει και ο κόσμος λιγοστεύει.

Ανάμεσα στα εύφορα χωράφια και τα περιβόλια θα συναντήσετε τα πιο δημοφιλή χωριά της, που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική και την αυθεντικότητά τους.

Στο Χαλκί, στο Φιλότι και στην Απείρανθο, ο χρόνος μοιάζει να σταματά. Προγραμματίστε να περάσετε εκεί ένα ήσυχο πρωινό, ή ένα απόγευμα, κάνοντας βόλτα στα σοκάκια τους και δοκιμάζοντας ντόπιους μεζέδες στα καφενεδάκια που θα βρείτε στα πλακόστρωτα στενά.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 5.322 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*