Πολιτιστικό τριήμερο στον Καλόξυλο Νάξου: Μια φορά κι έναν καιρό… «Μια γαστρονομική ιστορία» (πρόγραμμα)

Newsroom.
16/07/2024 16:12
 
 
 

 

Μια φορά κι έναν καιρό… «Μια γαστρονομική ιστορία» στις 19 – 20 και 21 Ιουλίου 2024 στον Καλόξυλο Νάξου

Όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος ο Καλόξυλος θα υποδεχτεί το πιο επιτυχημένο Πολιτιστικό τριήμερο του καλοκαιριού. Το Πολιτιστικό τριήμερο βασίζεται σε μια ιδέα του Γιώργου Καμβύση που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και κατάφερε να μετατρέψει έναν άγνωστο οικισμό σε επίκεντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και γαστρονομικών απολαύσεων με τη βοήθεια μιας ομάδας ανθρώπων αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που.
Φέτος οι εκδηλώσεις του τριημέρου συνδιοργανώνεται με τη στήριξη του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Γυναικών Νάξου, της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και όπως πάντα των κατοίκων και φίλων του Καλόξυλου.

 Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 19 Ιουλίου

20:00

* «Παιδικό εργαστήρι γνωριμίας με τα βότανα» με τη γεωπόνο Νίκη Κεφαλά.

* Παιδικό εργαστήρι ζωγραφικής «Η Νάξος που αγαπώ». Τα έργα των παιδιών θα εκτίθενται , καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Επιμέλεια: Μαρία Χωριανοπούλου,  Αγγελική Θεοφίλου, Γιώργος Καμβύσης.

21:30

* «Μύηση στους οίνους του Διονύσου» Δοκιμάζουμε τοπικές ποικιλίες κρασιού.

Το κρασί της Νάξου, οι αρχαίοι, το παρομοίαζαν με το νέκταρ των Θεών. Ο Διόνυσος, ήθελε όσο καιρό αποχωριζόταν τον Όλυμπο και κατέβαινε στη Νάξο να έχει αρκετό χυμό σταφυλιού γι’ αυτόν και τους φίλους του. Έτσι χάρισε, αφείδωλα, τα αμπέλια στο νησί μας.

Οι Ναξιώτες, πιστοί στη βαριά κληρονομιά τους, συνέχισαν να παράγουν εκλεκτά κρασιά!

Κάποια από αυτά θα δοκιμάσουμε την Παρασκευή 19 Ιουλίου, στον Καλόξυλο, στο πλαίσιο του εορταστικού τριήμερου (19, 20 και 21/7). Ως συνοδευτικό θα έχουμε νόστιμα τυριά (γραβιέρα και κεφαλοτύρι), προσφορά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Φέρε και το δικό σου, μοναδικό κρασί, για να γνωρίσουμε και να γευτούμε όλες τις ποικιλίες από κάθε σημείο του νησιού!

* Διαγωνισμός γαστρονομίας «Πατάτα η καλόγνωμη», ένα υλικό, χίλιες γεύσεις!

Χρησιμοποίησε την πατάτα ως βασικό υλικό και προσθέτοντας μεράκι και φαντασία δημιούργησε ένα ξεχωριστό φαγητό (στον φούρνο, στο τηγάνι, στην κατσαρόλα ή όπου αλλού).

Πάρε, με αυτό, μέρος στον διαγωνισμό γαστρονομίας.

Δώρα και πολλές εκπλήξεις!

Προσέλευση φαγητών 20:30.

* Παραδοσιακή μουσική με τους Στέφανο Ψαρρά (Ψαροστέφανο), Αντώνη Σαλτερή, Βασίλη Τσακωνιάτη.

Σάββατο 20 Ιουλίου

20:00

* «Ξενάγηση στην γαστρονομική ιστορία του νησιού, περιδιαβαίνοντας στα σοκάκια του Καλόξυλου».

Μνήμες και συναισθήματα μπερδεύονται με τα αρώματα ! Νιώθεις την αφύπνιση των αισθήσεων. Ταξίδια στη γεύση, γνώσεις ξεχασμένες, υλικά απλά, που δημιουργούν  αριστουργήματα.

Η φύση απλόχερα προσφέρει, από την αρχαιότητα, τους καρπούς και τη σοφία της κι εμείς, δεχόμαστε την πρόκληση και «αφηνόμαστε» σε μια μαγική διαδρομή με στοιχεία αναλλοίωτα στον χρόνο, γλυκά καλωσορίσματα, επιρροές από Δύση και Ανατολή.

Διδασκόμαστε, απολαμβάνουμε, δημιουργούμε

Αναλυτικά η γαστρονομική ξενάγηση θα περιλαμβάνει:
* «Στα χνάρια των προγόνων μας» Συνταγές αναλλοίωτες στον χρόνο
* το πρώτο καλωσόρισμα (παρασκευή γλυκών κουταλιού)
* όταν δεν υπήρχε ψυγείο (διαδικασία συντήρησης του κρέατος)
* παρασκευή τοπικού τυριού
* ο σμαραγδένιος χυμός της ελιάς ευφραίνει τον ουρανίσκο
* οι αρχόντισσες του Κάστρου μαρτυρούν τα γευστικά μυστικά τους
* τα αρώματα της Ανατολής (φαγητά που «έφεραν» μαζί τους οι πρόσφυγες)
* «Μουσικές αποκαλύψεις» υπό την διεύθυνση του Αλέξανδρου Καλογερά
* Παράσταση κουκλοθέατρου «Χάμπουργκερ, ντομάτες και τηγανιτές πατάτες»
* Θεατρικό παιχνίδι με τη Φιλίππα Καραμολέγκου

21:30

* Γλυκά κεράσματα από τις χρυσοχέρες κυρίες του χωριού.
* «Μελωδικό ταξίδι». Γινόμαστε μια συντροφιά και τραγουδάμε. Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καλογεράς, Γιάννης Φιλιππουπολίτης

Κυριακή 21 Ιουλίου

20:00

«Φέρε μαζί σου έναν ενήλικα και έλα να παίξουμε»

Το παιχνίδι δεν έχει ηλικία. Γι’ αυτό κι εμείς, την Κυριακή 21/7, στον Καλόξυλο, θα γίνουμε όλοι μια παρέα και θα παίξουμε πολλά παραδοσιακά και πιο σύγχρονα παιχνίδια!

Εσείς, θα μείνετε εκτός παιχνιδιού;

21:00  

«Απόψε έχουμε σουαρέ» Τραγούδια που αγαπήθηκαν  και θα τα τραγουδήσουμε όλοι μαζί, με τον Γιώργο Λάσκαρι και πενταμελής ορχήστρα.

Παράλληλες δράσεις

Σεμινάριο μαγειρικής: «Δημιουργούμε υπέροχα πιάτα, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα»

19, 20 και 21 Ιουλίου από τις 17:30 έως τις 20:00, στου Δρακούλη

*Έκθεση φωτογραφίας  και αντικειμένων, που σχετίζονται με την γαστρονομία

*Έκθεση παιδικής ζωγραφικής

Η αφίσα

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 978 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*