Δ. Καπούνης στο ERT News: «Εκπέμπουμε SOS, η Νάξος δεν έχει νερό, πρέπει να μας ακούσουν!»

Newsroom.
16/07/2024 17:11
 
 
 

Η Νάξος εκπέμπει SOS για το σοβαρότατο πρόβλημα λειψυδρίας που την ταλαιπωρεί και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό (και) τον πρωτογενή της τομέα, όπως τόνισαν, μιλώντας στο «News Room» του ERT News, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και ο Ναξιώτης παραγωγός, Στέλιος Βαθρακοκοίλης.

«Υπάρχει πρόβλημα εδώ στο νησί με το νερό, αλλά για τον πρωτογενή τομέα, καθώς για τον τριτογενή υπάρχουν αφαλατώσεις που θα εξυπηρετήσουν τον τουρισμό και τους επισκέπτες», είπε, αρχικά, ο Δ. Καπούνης.

Έπειτα, σκιαγράφησε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που βιώνει ο πρωτογενής τομέας της Νάξου λόγω της λειψυδρίας: «Έχουν ξεραθεί τα πάντα. Στην περιοχή του Λιβαδιού, για παράδειγμα, όλα τα πηγάδια είναι ξερά, άδεια! Δύο μόνο φορές έβρεξε φέτος. Οι αγρότες έχουν εγκαταλείψει τα κτήματα αφού δεν υπάρχει νερό. Εδώ και 14 χρόνια φωνάζουμε και προσπαθούμε να φτιάξουμε το φράγμα του Τσικαλαριού, το οποίο θα έλυνε το πρόβλημα και δεν μπορούμε – δεν έχει ξεκινήσει το έργο. Η κατάσταση είναι απελπιστική!».

Παίρνοντας τον λόγο, ο Σ. Βαθρακοκοίλης είπε μεταξύ άλλων: «Η κατάσταση είναι τραγική. Το 2023 το πηγάδι από όπου ποτίζω είχε 4 μέτρα νερό. Φέτος μόνο 2. Στις 15 Μαΐου είχε αδειάσει. Φαντάζεστε τι παραγωγή πατάτας θα έχω… Το στρέμμα έδινε 3,5 με 4 τόνους πατάτα και φέτος έδωσε μόλις 1.000 με 1.200 κιλά.

Εδώ και πολύ καιρό ζητάμε από την Πολιτεία ο βιολογικός καθαρισμός του Δήμου, που καθημερινά στέλνει εκατομμύρια κυβικά μέτρα στη θάλασσα με ακατάλληλο τρόπο, να αποκτήσει τριτοβάθμια επεξεργασία για να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας του νησιού. Αν αυτό είχε γίνει, εμείς οι αγρότες δεν θα είχαμε πρόβλημα με το νερό».

Καταλήγοντας, ο Δ. Καπούνης απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση στην Πολιτεία να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα της Νάξου: «Το 50% της οικονομίας του νησιού στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα. Τα έργα υποδομής θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Εμείς, ο πρωτογενής τομέας, κρατάμε εδώ στο νησί τον κόσμο τον χειμώνα! Πρέπει να βοηθήσουμε το νησί. Εκπέμπουμε SOS! Πρέπει να μας καταλάβουν και να μας ακούσουν!».

Δείτε το απόσπασμα:

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 52 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*