Σύρος: Ωοτοκία χελώνας caretta-caretta στο Γαλησσά

Newsroom.
25/07/2024 17:57
 
 
 

Σώθηκαν τα χελωνάκια με τη ματαίωση του παράνομου ακτοκαθαρισμού

Ανακοίνωση του συνδυασμού ”Σύρος Εξ Αρχής”

Ενημερωθήκαμε ότι προχθές το βράδυ, δεκάδες νεοσσοί χελώνας caretta-caretta ξεκίνησαν τον κύκλο της ζωής τους στην παραλία του Γαλησσά.

Το περιστατικό ήταν γνώριμο, μιας και στο πρόσφατο παρελθόν είχε παρατηρηθεί ωοτοκία χελώνας caretta-caretta σε άλλες παραλίες στη Σύρο. Η συγκεκριμένη ωοτοκία ήταν μάλλον άγνωστη. Η έλλειψη περίφραξης που προστατεύει το τμήμα της παραλίας κατά την περίοδο εκκόλαψης εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους και τελικά τα αβγά δεν «έσκασαν» με τους καλύτερους όρους.

Καθώς μόλις ένας στους χίλιους νεοσσούς χελώνας καταφέρνει να επιβιώσει, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως όταν γεννιούνται χελωνάκια δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε αγγίζοντας, φωτίζοντας ή μεταφέροντας τους νεοσσούς στη θάλασσα. Τα καρετάκια οδηγούνται στη θάλασσα από ένστικτο. Σε περίπτωση ωοτοκίας ή εκκόλαψης, μπορούμε να επικοινωνούμε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο τηλέφωνο 6941 511 511 ώστε να λάβουμε τις απαραίτητες οδηγίες για το πως μπορούμε να συνδράμουμε.

Το σπουδαίο γεγονός που συνέβη στον Γαλησσά θυμίζει ότι οι παραλίες μας είναι ζωντανός οργανισμός και όχι ένα ντεκόρ των τουριστικών επιχειρήσεων. Ένα οικοσύστημα με πλούσια και πολύ συχνά αχαρτογράφητη πανίδα και χλωρίδα.

Εκθέσαμε έγκαιρα στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα των παράνομων ακτοκαθαρισμών (που θα κατέστρεφε όλα τα υπό εκκόλαψη αβγά). Συνειδητοποιούμε ότι το οικοσύστημα στάθηκε πολύ τυχερό που τελικά οι ακτοκαθαρισμοί αυτοί ματαιώθηκαν. Το ότι τα άγνωστα μέχρι προχθές αβγά της προστατευόμενης χελώνας caretta-caretta σώθηκαν και το Αιγαίο πέλαγος απέκτησε προχθές μερικά νέα μικρά συριανά χελωνάκια, μας γεμίζει χαρά και συγκίνηση.

Πηγή: syrostoday.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 8 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*