Δήμος Κέας: Ευαισθητοποίηση και τρόποι εξοικονόμησης νερού στην καθημερινότητα μας

Newsroom.
27/07/2024 17:36
 
 
 

 

Τα έντονα φαινόμενα ξηρασίας και ανομβρίας, η αύξηση της θερμοκρασίας και σκόνης, αλλά και οι περιπτώσεις μη νόμιμης χρήσης του νερού, δημιουργούν την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και δράση από όλους μας με στόχο να περιοριστεί η σπατάλη νερού. Τα αποθέματα νερού, σε όλη την Ελλάδα, περιορίζονται σημαντικά ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται σημαντικά αυξημένη κατανάλωση.

Το νερό είναι προτεραιότητα μας στο Δήμο Κέας

Ακούγοντας τις ανάγκες των κατοίκων, των αγροτών, των επαγγελματιών αλλά και των επισκεπτών μας κάνουμε έργα για την επίλυση των υπαρχόντων δυσκολιών αλλά και έργα προληπτικά, με στόχο να καλύπτονται και οι μελλοντικές μας ανάγκες και το νερό να αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όμως, χρειάζεται να δράσουμε όλοι. Χρειάζεται να αλλάξουμε συνήθειες. Να αντιμετωπίσουμε το νερό ως ένα πολύτιμο αγαθό. Να κάνουμε τη διαφορά μέσα από την καθημερινότητα μας.

Εναρμονίσου με το νησί! Σεβάσου το τοπίο! Κλείσε τη Βρύση!

💙 Να μερικοί τρόποι:

* Διάλεξε φυτά που ταιριάζουν στις συνθήκες και στο τοπίο του νησιού. Προτίμησε για το πότισμα τους να χρησιμοποιήσεις ποτιστήρι ή να εγκαταστήσεις αυτόµατο πότισμα. Το πότισμα τις βραδινές ώρες μειώνει τις απώλειες νερού από την εξάτµιση. Απόφυγε την υπερβολική χρήση λιπασµάτων, η οποία αυξάνει τις ανάγκες για νερό.

* Δεν χρειάζεσαι πισίνα! Στη Τζια έχουμε καθαρές θάλασσες και υπέροχες παραλίες! Την ίδια στιγμή το νερό είναι λιγοστό για τον πρωτογενή τομέα του νησιού, τα περιβόλια, τις καλλιέργειες, τα ζώα των κτηνοτρόφων.

* Αξιοποίησε το νερό του κλιματιστικού ή του αφυγραντήρα, για πότισµα φυτών, πλύσιµο αυτοκινήτου κ.ά.

* Έλεγχε τακτικα τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, τις βρύσες, τα ποτίσματα κλπ για τυχόν διαρροές.

* Για τον καθαρισµό της αυλής, χρησιμοποίησε σκούπα, αντί για τρεχούµενο νερό.

* Στις καθημερινές δραστηριότητες (πχ όταν λούζεσαι, βουρτσίζεις τα δόντια σου, ξυρίζεσαι ή πλένεις τα πιάτα) “αποταμίευσε” νεράκι (πχ για το πότισμα).

* Κάνε το μπάνιο σου σύντομα στο ντους εννοείται, μη γεμίζεις τη μπανιέρα!

* Όταν αγοράζεις πλυντήριο, προτίμησε εκείνο µε τη µικρότερη κατανάλωση νερού και ενέργειας. Χρησιµοποίησε το µόνο όταν γεµίσει πλήρως και επέλεξε τα οικονομικά προγράμματα, χωρίς πρόπλυση.

Ας κάνουμε πράξη όσα περισσότερα μπορούμε από αυτά και ας αλλάζουμε τον τρόπο σκέψης και την καθημερινότητά μας με στόχο την εξοικονόμηση του νερού!

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 28 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*