Νάξος: Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Αυγούστου

Newsroom
01/08/2024 23:35
 
 
 

 

Τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αυγούστου δημοσιοποίησε σήμερα ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Οι «Βεγγέρες πολιτισμού» περιλαμβάνουν μια σειρά από εκδηλώσεις και δρώμενα σε διάφορες γειτονιές του νησιού, που κυρίως έχουν διοργανώσει και ανακοινώσει οι Σύλλογοι των χωριών της Νάξου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις και παραδοσιακά δρώμενα που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους. Από παιδικές θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες, μέχρι εκθέσεις λαογραφίας και εικαστικά δρώμενα ή ακόμα και παραστάσεις Θεάτρου Σκιών, οι «Βεγγέρες πολιτισμού» φιλοδοξούν να προσφέρουν ψυχαγωγία και πολιτιστική εμπειρία στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Νάξου.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες τοποθεσίες του νησιού, όπως η Χώρα, ο Δανακός, η Κωμιακή, το Φιλώτι, το Σαγκρί, οι Εγγαρές, οι Μέλανες και άλλες.

Όπως αναφέρει ο Δήμος, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το πρόγραμμα μέσω της ψηφιακής εφαρμογής e-naxios, χρησιμοποιώντας το QR Code για άμεση πρόσβαση στις εκδηλώσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Αυγούστου

Πέμπτη 1 Αυγούστου
Δανακός | 19:00
Παιδική θεατρική παράσταση “Ο ραφτάκος των λέξεων”, του συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου, από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος.
Ο Ραφτάκος των λέξεων», ένα σύγχρονο παραμύθι που έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων, τρυφερό, συγκινητικό και επίκαιρο όσο ποτέ, μιλά για τη δύναμη των λέξεων, για την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, για την αγάπη, την παρηγοριά και τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος. Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας ένα πολύ αγαπημένο βιβλίο μικρών και μεγάλων. Με αγνά υλικά – ζωντανή μουσική, κίνηση, διάδραση, παντομίμα- η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιουργεί μία χειροποίητη παράσταση τόσο ζεστή και τόσο πολύχρωμη, όσο και η κουβέρτα του Ραφτάκου που τύλιξε και ζέστανε τελικά όλους τους κατοίκους της πόλης του.
Διοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ΠΕΔΑΝ

Σάββατο 3 Αυγούστου
Σαγκρί | Δημήτρια
Λαογραφική έκθεση και έκθεση ζωγραφικής στο Μοναστήρι Αγίου Ελευθερίου (έως 11/8)

Δανακός | 21:30
Συναυλία με την Μάρθα Φριντζήλα
Η ρεματιά του Δανακού θα πλημμυρίσει με τη φωνή και τα τραγούδια της Μάρθας Φριντζήλα.
Τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ. Προπώληση στο κατάστημα ZOOM και στο πρακτορείο ταξιδιών BLUE TRAVEL, στην Παραλία της Χώρας Νάξου.
Διοργάνωση: ΠΕΔΑΝ, με την υποστήριξη του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Κωμιακή | 19:00
Εγκαίνια έκθεσης Κωμιακιτών Καλλιτεχνών στο Δημοτικό Σχολείο Κορωνίδας
Ώρες λειτουργίας 18:00-21:00. Διάρκεια έως 13/8.
Διοργάνωση: Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής, Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας

Φιλώτι (Πέρα Περβόλι-Πύργος) | 22:00
Έντεχνη μουσική βραδιά από το συγκρότημα “Οι Ευέλικτοι” με τους Μπαρουξή Μαρία (τραγούδι), Γρηγορόπουλο Γιάννη (μπουζούκι & τραγούδι), Δεσποτάκη Γιάννη (κιθάρα & τραγούδι), Μαριτσάκη Γιάννη (βιολί & τραγούδι)
Διοργάνωση: Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου

Κυριακή 4 Αυγούστου
Χώρα (παραλία) | 21:00
Χορεύουμε συρτό στην παραλία
Εκατοντάδες άτομα, κατά μήκος της παραλίας θα χορέψουν παραδοσιακό Συρτό Νάξου, με αφετηρία από τον ΟΤΕ Νάξου και κατεύθυνση προς την κεντρική πλατεία της παραλίας. Συμμετέχουν ο ΑΜΣ Φιλωτίου, ο Προοδευτικός Όμιλος Γλινάδου Νάξου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Απίκραντος», η Χορευτική Ομάδα Νάξου «Αξοπατήματα», ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου, καθώς και η ομάδα «Συν+Αξία» και πλήθος χορευτών…

Δευτέρα 5 Αυγούστου
Κωμιακή |19:00
Με βελόνα και με χτένι…
Εγκαίνια έκθεσης παραδοσιακών Κωμιακίτικων κεντημάτων και υφαντών στο Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας
Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα την προσφορά της Κωμιακίτισσας στις παλαιότερες εποχές. Θα πραγματοποιηθεί δρώμενο με τίτλο «Το σπίτι τη γριάς λαλάς», στο οποίο παιδιά θα παρουσιάσουν αντικείμενα του παραδοσιακού Κωμιακίτικου σπιτιού.
Διάρκεια έως 13/8 – Ώρες λειτουργίας: 18:00-21:00.
Διοργάνωση: Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής, Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας

Εγγαρές | 20:00
Θέατρο Σκιών: Ο αγαπημένος ήρωας μικρών και μεγάλων, ο Καραγκιόζης έρχεται και αυτό το καλοκαίρι στη Νάξο για να χαρίσει στιγμές γέλιου αλλά και συγκίνησης με την υπογραφή του θεάτρου σκιών Χατζηαναγνώστου, παρουσιάζοντας την παράσταση «Ο γάμος του Μπάρμπα Γιώργου».

Τρίτη 6 Αυγούστου
Φιλώτι (Αθλοθέατρο) | 19:00
Θέατρο Σκιών: Ο αγαπημένος ήρωας μικρών και μεγάλων, ο Καραγκιόζης έρχεται και αυτό το καλοκαίρι στη Νάξο για να χαρίσει στιγμές γέλιου αλλά και συγκίνησης με την υπογραφή του θεάτρου σκιών Χατζηαναγνώστου, παρουσιάζοντας την παράσταση «Το γλέντι στο σαράι».

Σαγκρί | 19:00
Δημήτρια: Παίζοντας με το αργιλώδες χώμα, δημιουργώ…
Ημέρα αφιερωμένη στα παιδιά και σε όσους νιώθουν παιδιά. Ο Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και Κεραμικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ιταλία, Άρης Μαράκης καθοδηγεί τα παιδιά σε δημιουργικά παιχνίδια με πηλό.
21:00 Θέατρο Σκιών: Ο αγαπημένος ήρωας μικρών και μεγάλων, ο Καραγκιόζης έρχεται και αυτό το καλοκαίρι στη Νάξο για να χαρίσει στιγμές γέλιου αλλά και συγκίνησης με την υπογραφή του θεάτρου σκιών Χατζηαναγνώστου, παρουσιάζοντας την παράσταση «Τα σπάνια λουλούδια της Βεζυροπούλας»

Τετάρτη 7 Αυγούστου
Κωμιακή | 18:00
Στα φράγκικα της Κωμιακής…
Ξενάγηση στο παλιό χωριό και στα Φράγκικα. Συγκέντρωση στην πλατεία Ροδινών. Θα ακολουθήσει ομιλά σχετικά με την Φραγκοκρατία στην Κωμιακή, στην αυλή του Ι.Ν. Θεοσκέπαστης.
Διοργάνωση: Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής, Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας

Σαγκρί | 19:00
Δημήτρια:
Κουκλοθέατρο: «Τα ζώα προστατεύουν τη φύση» από τον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Νάξου
Ομιλία: «Διαδρομές ιστορίας και πολιτισμού στην περιφέρεια Σαγκρίου» με τον Τάσο Αναστασίου, Νομικό, Υπάλληλο του Τμήματος Πολιτισμού-Αθλητισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Κυνίδαρος | 19:00
Θέατρο Σκιών: Ο αγαπημένος ήρωας μικρών και μεγάλων, ο Καραγκιόζης έρχεται και αυτό το καλοκαίρι στη Νάξο για να χαρίσει στιγμές γέλιου αλλά και συγκίνησης με την υπογραφή του θεάτρου σκιών Χατζηαναγνώστου, παρουσιάζοντας την παράσταση «Ο Καραγκιόζης κατά φαντασίαν ασθενής»

Δαμαριώνας | 19:30
Παρουσίαση Βιβλίου
«Τα οικογενειακά επώνυμα και παρατσούκλια του Δαμαριώνα Νάξου», του Νικολάου Ι. Δέτση. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ομ. Καθηγητής Λαογραφίας Μανόλης Σέργης και ο Συγγραφέας Θεόδωρος Κεχαγιάς.
Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμαριώνα «Η Δάμαρις»

Μέλανες| 21:00
Θέατρο Σκιών: Ο αγαπημένος ήρωας μικρών και μεγάλων, ο Καραγκιόζης έρχεται και αυτό το καλοκαίρι στη Νάξο για να χαρίσει στιγμές γέλιου αλλά και συγκίνησης με την υπογραφή του θεάτρου σκιών Χατζηαναγνώστου, παρουσιάζοντας την παράσταση «Ο Καραγκιόζης δάσκαλος»

1ο Γυμνάσιο Νάξου | 21:45
Συναυλία με τη Νεφέλη Φασούλη
Στις 07 Αυγούστου η Νεφέλη Φασούλη θα βρεθεί στη Νάξο για μία μοναδική συναυλία ερμηνεύοντας τραγούδια από ετερόκλητους μουσικούς κόσμους με σαγηνευτικές τζαζ συνθέσεις, απρόβλεπτες εκτελέσεις παραδοσιακών τραγουδιών και ονειρικές έντεχνες μελωδίες. Τραγούδια με νόημα, ψυχή και συναίσθημα
Είσοδος 18€

Φιλώτι (Λαχαναριό) | 22:00
Αιγαιοπελαγίτικο Φεστιβάλ 2024
Παραδοσιακή Νησιώτικη μουσική βραδιά με τους Γαβρά Γιακουμή (τραγούδι & βιολί), Αντωνίου Γιάννη (λαούτο).
Διοργάνωση: Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου

Πέμπτη 8 Αυγούστου
Φιλώτι | 10:30
Αυγουστιάτικο εικαστικό σεργιάνι
Εικαστική έκθεση της Δέσποινας Προμπονά και της Κυριακής Φραγκούλη. Το πέρασμα των καιρών, μέσα από τη χρωματική αποταμίευση, το ξεχωριστό αυγουστιάτικο σεργιάνι της Δέσποινας Προμπονά και της Κυριακής Φραγκούλη, σε τόπους, γη, θάλασσες, πρόσωπα, εικόνες και θύμησες… Με τα δεμάτια των εικαστικών καρπών στην αγκαλιά, μας προσκαλούν στο αλωνάκι της έκθεσης…
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παλιό Σχολειό)
Διάρκεια έκθεσης έως 17 Αυγούστου
Ώρες λειτουργίας: πρωί 10:30-14:00, Απόγευμα 18:00-21:00

Κωμιακή | 17:00
Οι νερόμυλοι της Κωμιακής: Περίπατος και ξενάγηση στους νερόμυλους του Τρανού Ργιάκα. Συγκέντρωση στην πλατεία Πουλουδή, πριν το μονοπάτι. Ακολουθεί διαδρομή μιας ώρας στην κατάφυτη ρεματιά με τους 6 νερόμυλους και άλλα κτίσματα της ανώνυμης αγροτικής αρχιτεκτονικής.

Ουρσουλίνες | 19:00
Νησίδα Μουσείων στο Κάστρο Νάξου
Παρουσίαση του έργου «Νησίδα Μουσείων στο Κάστρο της Χώρας Νάξου, από τον Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη και ξενάγηση στο σε εξέλιξη έργο.

Σαγκρί | 20:30
Δημήτρια: «Κάθε χωριό και η γεύση του: Γαστρονομία και Μουσική…
Mουσική βραδιά, με την Κατερίνα Αναστασοπούλου στο τραγούδι, τον Παναγιώτη Πολίτη στο μπουζούκι, τον Μανόλη Δεουδέ στο βιολί και τον Γιάννη Τσαγκλή στην κιθάρα.

Φιλώτι | 22:00
Αιγαιοπελαγίτικο Φεστιβάλ 2024
Περίπατος με τσαμπούνες στις γειτονιές του Φιλωτιού (Λαχαναριό, Άγιος Νικόλας, Δώμα του Σκληβά, Φασολάς, Άγιος Κωνσταντίνος, Γέφυρα). Σημείο συνάντησης το Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου Φιλωτιτών.
Διοργάνωση: Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου

Παρασκευή 9 Αυγούστου
Κωμιακή | 19:00
Οι δρόμοι του νερού στην Κωμιακή
Επίσκεψη και ξενάγηση στο σπίτι του Γκισιμέ. Θα ακολουθήσει δρώμενο με τίτλο «Ιστορίες του νερού στη βρύση Γκισιμέ, με αναπαράσταση της ζωής γύρω από τη βρύση, με τη συμμετοχή παιδιών από την Κωμιακή.
Διοργάνωση: Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής, Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας

Σαγκρί | 19:30
Δημήτρια: Η μεγάλη ιστορία του ουουφφφ
Μουσικοθεατρικό δρώμενο όπου ο φίλος μας ΟΥΥΦΦΦΦ με την παρέα του, που αποτελείται από 20 μικρούς Ερωδιούς, περνάνε μερικές …δύσκολες μέρες κοντά στη θάλασσα.
Κείμενο, τραγούδια: Άννα Δανιηλίδη
Μουσική: Άννα Δανιηλίδη, Αλέξανδρος Καλογεράς
Συμμετέχουν: Άννα Δανιηλίδη (πιάνο, αφήγηση, παιχνίδια), Αικατερίνη Δρομιάδη (φλάουτο), Φωκίων Καλογεράς (τρομπόνι), Νεονίλλη Δρομιάδη (κρουστά), Καθλήν Καλογερά (βιόλα) και οι νέοι μουσικοί Στέλλα Πριόβολου (φλάουτο), Αντριάνα Δρογώση (πιάνο)

Σαγκρί | 21:00
Σύγχρονος Ναξιώτικος Λαϊκός πολιτισμός
Ομιλία-Συζήτηση για τον σύγχρονο λαϊκό πολιτισμό, με τον Ομότιμο Καθηγητή Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Μανόλη Σέργη

Φιλώτι (Άγιος Νικόλας – Κλέφαρος) | 22:00
Αιγαιοπελαγίτικο Φεστιβάλ 2024
Παραδοσιακή Κρητική μουσική βραδιά με τους Καραλή Νίκο (τραγούδι & λύρα), Κακλαμάνο Βαγγέλη (λαούτο)
Διοργάνωση: Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου

Σάββατο 10 Αυγούστου
Δαμαριώνας | 19:30
Μνημεία στην πορεία του χρόνου: Ημερίδα για τα μνημεία του τόπου.
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμαριώνα «Η Δάμαρις»

Γλινάδο | 20:30
Παρουσίαση Βιβλίου
Παρουσίαση του βιβλίου «Εθνικοτοπικοί και εγχώριοι εκπολιτιστικοί Σύλλογοι» του Καθηγητή Μανόλη Γ. Σέργη.
Στις 460 σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνονται θέματα σχετικά με τους Συλλόγους που δημιούργησαν από τις αρχές του 20ού αιώνα στην Αθήνα οι εκεί μέτοικοι Ναξιώτες από όλα τα χωριά του νησιού. Το μεγαλύτερο μέρος του το καταλαμβάνει η προσφορά του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου και αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη θεώρηση της πολυετούς δράσης του. Ένα άλλο εκτενές θέμα του βιβλίου είναι ο γλιναδιώτικος Σύλλογος Π.Ο.Γ. που ιδρύθηκε το 1955.
Διοργάνωση: Προοδευτικός Όμιλος Γλινάδου Νάξου

Φιλώτι (Φασολά) | 22:00
Αιγαιοπελαγίτικο Φεστιβάλ 2024
Παραδοσιακή μουσική βραδιά με τους Φλωράκη Λυτώ (βιολί), Μαχαιριώτη Γιώργο (λαούτο), Μαρδιροσιάν Ροζίνα (σαντούρι), Κούκουνα Λίνα (τραγούδι & κρουστά)
Διοργάνωση: Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου

Κυριακή 11 Αυγούστου
Σαγκρί | 18:30
Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρου του Ναού Δήμητρας (Γύρουλα) από τον Ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας Βασίλη Λαμπρινουδάκη
Σαγκρί (Άγιος Ελευθέριος) | 20:30
Τιμητική εκδήλωση για τον Βασίλη Λαμπρινουδάκη και τη συμβολή του στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ναού της Δήμητρας. Το έργο του θα παρουσιάσει η Αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Σφυρόερα

Κόρωνος | 19:30
Τελετή ονοματοδοσίας του Οικομουσείου Κορώνου και αφιέρωμα στη μνήμη του Μανώλη Δ. Μανωλά, τ. Προέδρου της Κοινότητας

Φιλώτι (Μνημείο Ηρώων) | 20:00
Επετειακή εκδήλωση με θέμα «50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο». Ομιλητής Αθανάσιος Κωτσάκης, Δρ. Ιστορίας και Πολιτισμού

Δευτέρα 12 Αυγούστου
Κωμιακή | 18:00
Ξενάγηση στον Μυκηναϊκό τάφο της Κωμιακής
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του μοναδικού Μυκηναϊκού Τάφου στη Νάξο, μέσα από μια όμορφη διαδρομή.
Διοργάνωση: Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής, Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας

Γαλήνη | 20:30
Διαδραστικά Μουσικά Παραμύθια
Θα ακουστούν τα μουσικά παραμύθια «Η αληθινή ιστορία για τα τρία μικρά γουρουνάκια» σε κείμενο Jon Scieszka και μουσική Αλέξανδρου Καλογερά και το «Κλικ Κλακ μουουου» σε κείμενο Doreen Cronin και μουσική Αλέξανδρου Καλογερά.
Τα παιδιά θα συμμετέχουν με ό,τι μουσικό όργανο φέρουν από το σπίτι ή με αυτά που θα τους δώσουν οι μουσικοί, οι οποίοι θα δείξουν τα μουσικά όργανα στα παιδιά και θα παίξουν χαρακτηριστικά κομμάτια. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Αικατερίνη Δρομιάδη-φλάουτο, Kαθλήν Καλογερά-βιόλα, Νεονίλλη Δρομιάδη-κρουστά, Γιάννης Μακρίδης-πιάνο, Στέλλα Πριόβολου-φλάουτο, Βασίλης Πριόβολος-φαγκότο, Αντριάννα Δρογώση-πιάνο.
Παρουσίαση – αφήγηση: Αλέξανδρος Καλογεράς

Τρίτη 13 Αυγούστου
Κωμιακή | 20:30
Βραδιά έντεχνης και λαϊκής μουσικής στην αυλή του Ι.Ν. Θεοσκέπαστης, όπου οι παρέες θα τραγουδήσουν παλιά και νέα τραγούδια.
Διοργάνωση: Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής, Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας

Κούρος Μελάνων | 21:30
Συναυλία με την Βιολέτα Ίκαρη.
Η Βιολέτα Ίκαρη έρχεται στη Νάξο στις 13 Αυγούστου στον Κούρο Μελάνων, στο Φλεριό, σε μια μουσική παράσταση για να μας υπενθυμίζει τις κοινές μας ρίζες και αγάπες του λαϊκού τραγουδιού, από τα διαχρονικά λαϊκά διαμάντια των μεγάλων δημιουργών μέχρι τα τραγούδια του τώρα μπλεγμένα με τις αγαπημένες στιγμές της προσωπικής της δισκογραφίας και τη μοναδική της φωνή. Μια υπενθύμιση, μια γιορτή για όσα λίγα μας δένουν και μας δίνουν ανάσα ακόμα.
Συντελεστές:
Ευριπίδης Ζεμενίδης – Κιθάρα/Ενορχήστρωση, Γιώργος Θεοδωρόπουλος – Πλήκτρα, Θάνος Κολοκυθάς – Μπάσο, Βαγγέλης Μαχαίρας – Μπουζούκι/Λαούτο, Αποστόλης Μπουρνιάς – Κρουστά/Τύμπανα, Σκηνοθεσία/Μουσική Επιμέλεια – Πάνος Σουρούνης
Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 16 Αυγούστου
1ο Γυμνάσιο Νάξου | 20:00
Παρουσίαση Βιβλίου
«Η αληθεστάτη πρόφασις» του αρχαιολόγου Μαυροειδή Μαυροειδόπουλου. Μιλούν ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας Βασίλης Λαμπρινουδάκης και ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης. Χαιρετισμό θα απευθύνει και ο εκδότης του εκδ. Οίκου Άνω Τελεία Παναγιώτης Μπότσης.

Κυριακή 18 Αυγούστου
Φιλώτι (Αθλοθέατρο) | 21:00
«Ο Καμπανέλλης των θαυμάτων»
Δέκα χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου Καμπανέλλη, ομάδα Ναξίων καλλιτεχνών συμπράττει με την κόρη του συγγραφέα και παρουσιάζουν τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ο Καμπανέλλης των θαυμάτων», ένα πανόραμα της ζωής και του έργου του σπουδαίου συγγραφέα και Ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλλη. Μέσα από κείμενα, τραγούδια, ποιήματα και θεατρικά αποσπάσματα ξεδιπλώνεται το εύρος της προσωπικότητας και της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.
Οι επτά Ναξιώτες ηθοποιοί αφηγούνται, τραγουδούν, παίζουν και μας κάνουν κοινωνούς στη συναρπαστική ζωή και το σημαντικό έργο του πατριάρχη της νεοελληνικής δραματουργίας.
Συντελεστές:
Εμφανίζονται οι ηθοποιοί με αλφαβητική σειρά:
Βασαλάκης Δημήτρης, Γαβαλλά Κατερίνα, Ελευθερίου Λευτέρης, Καμβύση Κατερίνα, Καραμολέγκου Φιλίππα, Κοντομάρη Βίβιαν, Φραγκίσκος Γιάννης
Εμφανίζονται οι μουσικοί:
Κοντομάρη Βίβιαν (Κιθάρα)
Νικολάκης Νίκος (Μπουζούκι)
Επιμέλεια Κειμένων: Κατερίνα Καμπανέλλη

Δευτέρα 19 Αυγούστου
Υρια | 21:00
Στα Ύρια με πανσέληνο
Υποδεχόμαστε την αυγουστιάτικη πανσέληνο με τέσσερις δεξιοτέχνες ερμηνευτές, οι οποίοι παίζουν μουσική των Debussy, Brahms, Beethoven και γνωστά τραγούδια του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.
Συμμετέχουν:
Μαριμέλ Χρύση (σοπράνο), Παναγιώτης Κραμπής (πιάνο)
Ιωάννης Νίκολης (βιολί), Μαίρη Αλεξανδράτου (πιάνο)

Τρίτη 20 Αυγούστου
Φιλώτι (Δημοτικό Σχολείο) | 22:00
Συναυλία με τη Ματούλα Ζαμάνη
Προπώληση εισιτηρίων στο πρακτορείο NAXOS BLUE TRAVEL, στο BAZAAR (Φιλώτι) και στο Κελάρι της Γειτονιάς (Φιλώτι)
Διοργάνωση: Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου
Είσοδος 15 €

Τετάρτη 21 Αυγούστου
Παραλία | 21:00
Συναυλία αφιέρωμα στον στιχουργό Πυθαγόρα από το μουσικό σχήμα «Εν πλω».
Σαράντα πέντε χρόνια από τον θάνατο του «Στιχουργού της καρδιάς», ο Δήμος τιμά τον Πυθαγόρα με μία συναυλία-αφιέρωμα στα τραγούδια που έγραψε…
Παίζουν:
Αστέριος Ρήγας (μπουζούκι)
Βασίλης Χατζηνικολάου (πλήκτρα)
Δημήτρης Γκίνης (ακορντεόν)
Κώστας Μπαλικος (κλασική κιθάρα/μπαγλαμάς/βιολί)
Θεοδοσία Αρβανίτη (φλάουτο)
Νικόλας Αρκουλής (ακουστική κιθάρα)
Νίκος Παπαδάκης (ηλ. μπάσο)
Θωμάς Κυδωνιεύς (ντράμς)
Τραγουδούν:
Κυριακή Αιγινήτη
Έλενα Αιγινήτου
Θοδωρής Κρητικός
Μανώλης Ραγκούσης
Μουσική επιμέλεια/ενορχήστρωση:
Γιάννης Μπαλίκος, Νικόλας Αρκουλής, Νίκος Παπαδάκης

Πέμπτη 22 Αυγούστου
Φιλώτι (Πολιτιστικό Κέντρο Συλλόγου Φιλωτιτών) | 19:45
Επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια από τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη.
Θέμα της εκδήλωσης: «Ο Οικουμενικός Σεφέρης και η Νάξος».
Θα μιλήσουν ο Γιώργος Γεωργής, καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πάφου της Κύπρου, πρ. πρέσβης Κύπρου στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής, κριτικός και βιβλιογράφος, η Μαρία Στασινοπούλου, συγγραφέας, φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας, καθώς και ο Γιώργος Ανωμερίτης.

Χαλκί (Λύκειο) | 20:00
Οι μικροί σολίστ στο Χαλκί
Τελική γιορτή των παιδιών που συμμετέχουν στα Θερινά Εργαστήρια Μουσικής.
Παίζουν τα παιδιά των τάξεων των Άννας Δανιηλίδη, Γιάννη Μακρίδη, Δανάης Κρητικάκη, Αικατερίνης Δρομιάδη (πιάνο), Κωνσταντίνου Σαρρή, Φωκίωνος Καλογερά (κιθάρα), Καθλήν Καλογερά (βιολί), Αικατερίνης Δρομιάδη (φλάουτο-φλογέρα), Δανάης Κρητικάκη (Μουσική Αγωγή), Αικατερίνη Δρομιάδη (Χορωδία), Κικής Ημέλλου και Δανάης Κρητικάκη (Μουσικό – Εικαστικό Εργαστήρι, Διδασκαλία)

Παρασκευή 23 Αυγούστου
Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλης | 20:00
Ορχήστρα έγχορδων Triton Ensemble, με μικρούς και μεγάλους σολίστ…
Οι νέοι μουσικοί της Ορχήστρας Εγχόρδων Τρίτων του Παναγιώτη Νίκολη παρουσιάζουν μαζί με τους μουσικούς των Συναντήσεων έργα των Vivaldi, Mozart, Beethoven και το κοντσέρτο για βιολί και έγχορδα του Mendelssohn.
Συμμετέχουν:
Παναγιώτης Νίκολης, βιολί
Ιωάννης Νίκολης, βιολί
Καθλήν Καλογερά, βιόλα
Susanne Cordahi, βιολοντσέλο
Leslie Jones, βιολοντσέλο
Ορχήστρα Εγχόρδων Triton Ensemble

Σάββατο 24 Αυγούστου
Καλόξυλος | 21:00
Μουσικοαφηγηματική παράσταση με τον Ησαΐα Ματιάμπα και την Κατερίνα Γαβαλά
Ο αγαπημένος τραγουδιστής Ησαΐας Ματιάμπα και η ηθοποιός Κατερίνα Γαβαλά σας προσκαλούν σε ένα μουσικοαφηγηματικό ραντεβού “Με αγάπη”. Μια συνάντηση που παντρεύει τα τραγούδια του έρωτα και της αγάπης με κείμενα και ποιήματα που την ύμνησαν

Κυριακή 25 Αυγούστου
Χαλκί | 19:30
Μουσικό σεργιάνι στο Χαλκί
Για ένα βράδυ, το Χαλκί μεταμορφώνεται σε ένα καλλιτεχνικό πάρκο γεμάτο μουσική, χορό, θέατρο, ποίηση, ζωγραφική, κινηματογράφο και γλυπτική, για να το περιηγηθούμε και να χαρούμε διαφορετικά τις γειτονιές του. Συμμετέχουν η Ορχήστρα Εγχόρδων Triton Ensemble, το Κιθαριστικό Σύνολο Primavera, η Χορευτική Ομάδα Αξοπατήματα και πολλοί άλλοι μουσικοί, ζωγράφοι, γλύπτες, συγγραφείς
Συνδιοργάνωση: Ορχήστρα ΑΛΕΑ ΙΙΙ του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας

Τετάρτη 28 Αυγούστου
1ο Γυμνάσιο | 20:00
Οι μικροί σολίστ στη Χώρα
Παίζουν οι καθηγητές των εργαστηρίων μαζί με μουσικούς των συναντήσεων. Τα παιδιά των Εργαστηρίων φτιάχνουν χορωδία και παίρνουν μέρος στα διαδραστικά παραμύθια του καλοκαιριού.
Κιθαριστικό ντουέτο: Αλεξάνδρα Χριστοδήμου και Γιάννης Πετρίδης
Primavera, σύνολο 12 νέων κιθαριστών
Φαγκότο: Janet Underhill,
Η βραδιά θα κλείσει με την παράσταση «Η μεγάλη ιστορία του ΟΟΟΥΥΦΦΦΦΦΦ!!!», ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο, όπου ο ΟΥΥΦΦΦΦ με την παρέα του, που πλαισιώνεται από 20 Μικρούς Ερωδιούς περνάνε μερικές …δύσκολες μέρες κοντά στη θάλασσα.
Κείμενο, τραγούδια: Άννα Δανιηλίδη
Μουσική: Άννα Δανιηλίδη, Αλέξανδρος Καλογεράς
Συμμετέχουν: Άννα Δανιηλίδη, πιάνο, παιχνίδια
Δήμητρα Μαραγκόζη, πιάνο, παιχνίδια
Αικατερίνη Δρομιάδη, φλάουτο
Φωκίων Καλογεράς, τρομπόνι
Καθλήν Καλογερά, βιόλα
Αλέξανδρος Καλογεράς. αφήγηση
Τραγουδάει η χορωδία των παιδιών των Θερινών Εργαστηρίων Μουσικής
Προετοιμασία: Αικατερίνη Δρομιάδη

Πέμπτη 29 Αυγούστου
Δαμαριώνας | 21:00
«Βόλτα στα παλιά», μουσική εκδήλωση με την Έλενα Καρούση (Κιθάρα ,τραγούδι), τη
Ντορίτα Χωραφά (Πλήκτρα, τραγούδι) και τον Μάριο Πούλιο (Κόντρα Μπάσο)

Η Έλενα Καρούση, από την Κωμιακή της Νάξου, καβαλάει τη βέσπα της και γεμίζει τη βαλίτσα της τραγούδια μεγάλων ηλικιών και εποχών περασμένων. Παρκάρει κάπου ανάμεσα από τα “στιαστά” του Δαμαριώνα και ανοίγει τη βαλίτσα ξεπακετάροντας τα τραγούδια της. Μαζί της ο Τσιτσάνης συναντά τον Τώνη Μαρούδα και η Σεζάρια Εβόρα μαθαίνει τι πάει να πει κατσιφόρας. Στην πίσω θέση της βέσπας η πολυοργανίστας Ντορίτα Χωραφά φοράει το κράνος της και είναι – σαν πάντα- έτοιμη να συνοδεύσει κάθε μουσική διαδρομή με τη φωνή και τα πλήκτρα της. Με το ρετρό του βαν και το κόντρα μπάσο του φορτωμένο στις αποσκευές του, τις ακολουθεί ο Μάριος Πούλιος. Μαζί τους όλοι μας κάνουμε μια βόλτα στα παλιά σιγοσφυρίζοντας και τραγουδώντας.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 59 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*