Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΕ Κυκλάδων Περιφέρειας: «Δρομολογημένη εδώ και καιρό η διάλυση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων»

perifereia aireti ktirio 1
Newsroom
05/08/2024 12:24
 
 
 

 

Τη δική της απάντηση στην διοίκηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τα «ψεύδη» με τα οποία κατηγόρησαν τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων (Δ.Τ.Ε.Κ.) κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 27 Ιουνίου έδωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΕ Κυκλάδων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Σύλλογος κάνει λόγο για εσκεμμένη διάλυση της συγκεκριμένης υπηρεσίας (που εδρεύει στην Ερμούπολη), γεγονός που – όπως υποστηρίζει – «έχει δρομολογηθεί εδώ και πολύ καιρό με αυτήν την Περιφερειακή Αρχή» και ολοκληρώνεται με την τροποποίηση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας. Επιπλέον, καλούν τους κ.κ. Χατζημάρκο και Λεονταρίτη να ανακαλέσουν τα περί «άρνησης» να υλοποιήσει η Δ.Τ.Ε.Κ. έργα λόγω «ανεπάρκειας».

Ας σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του Συλλόγου κοινοποιείται, επίσης, στον Αντιπεριφερειάρχη Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Περιφέρειας, την Περιφερειακή Επιτροπή Νοτίου Αιγαίου, τον Περιφερειάρχη και τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας, τους Επάρχους και τους Περιφερειακούς Συμβούλους.

Το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Απάντηση σε Διοίκηση Π.Ν.Α., για όσα με ψεύδη, κατηγόρησαν τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, στο Τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 27-06-2024.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με την ψήφιση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο αποτυπώνει πλέον και έμπρακτα τη βούλησή της για διοικητική υποβάθμιση των υπηρεσιών των Κυκλάδων και την λειτουργία των κρισιμότερων και παραγωγικών λειτουργιών των Π.Ε. των Κυκλάδων, υπό την εποπτεία υπηρεσιών της Δωδεκανήσου.

Προχωρώντας όμως ακόμη παραπέρα και μένοντας για άλλη μία φορά πιστή στο ήθος που τη χαρακτηρίζει προχώρησε σε επιθέσεις, τόσο κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και σε συνεντεύξεις και δελτία τύπου, εναντίον της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων και κατά συνέπεια των στελεχών της. Στερούμενη οποιοδήποτε επιχειρήματος για το λόγο για τον οποίο προχωρεί στην κατάργηση της ιστορικής Διεύθυνσης και αναβάθμιση της αντίστοιχης Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσων, επικαλείται «ανεπάρκεια» και «άρνηση» της κατά το παρελθόν να εκτελέσει έργα και στερούμενη..

Η ίδια Περιφερειακή Αρχή η οποία έως τώρα ακολούθησε την τακτική της απομάκρυνσης έμπειρων στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων και τοποθέτησή τους σε Υπηρεσίες που δεν σχετίζονται με τεχνικό αντικείμενο, με στόχο όπως έχει καταγγελθεί επανειλημμένα εδώ και χρόνια, τη σκοπούμενη υποβάθμιση των Τεχνικών Υπηρεσιών των Κυκλάδων.

Η Διάλυση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων έχει δρομολογηθεί εδώ και πολύ καιρό με αυτήν την Περιφερειακή Αρχή και ολοκληρώνεται σήμερα με αυτήν την τροποποίηση του οργανισμού. Ας μην ποιούν την νήσσαν για αυτό το θέμα. Εμείς δεν τους κάνουμε την χάρη να περάσει χωρίς να ακουστεί η αλήθεια. Τότε μας είχαν κατηγορήσει ότι δεν ίσχυαν όσα λέγαμε (κλικ εδώ και εδώ) αλλά η αλήθεια βγήκε πλέον στην επιφάνεια.

Την ανάγκη ύπαρξης της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, με χωρική αρμοδιότητα στις Κυκλάδες, αναγνωρίζουν και οι συνάδελφοι της Δωδεκανήσου, οι οποίοι και γνωρίζουν αλλά και βιώνουν σαν και εμάς, από πρώτο χέρι τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν στην εκτέλεση έργων στα νησιά, λόγω της δυσκολίας των μετακινήσεων (α.π. 39/26-06-2024 έγγραφο της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ Δωδεκανήσου).

Αφού πλέον συνέβαλαν τα μέγιστα στην υποβάθμιση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Κυκλάδων, έρχονται τώρα όχι μόνο να την κατηγορήσουν για ανεπάρκεια αλλά και να υπερασπιστούν τις ενέργειές τους αναφέροντας θρασύτατα και χωρίς αιδώ ότι προχωρούν σε αναβάθμιση τεχνικών Υπηρεσιών Κυκλάδων.

Με τον νέο ΟΕΥ πλέον προβλέπεται:
1. Κατάργηση για πρώτη φορά στην Ιστορία του Θεσμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων.

2. Δημιουργείται μία Γενική Διεύθυνση με έδρα τη Ρόδο, υπό την εποπτεία της οποίας θα υπάγονται όλα τα έργα της Περιφέρειας.

3. Δημιουργούνται 4 νέες Διευθύνσεις τεχνικού αντικειμένου στη Ρόδο (καμία αντίστοιχη στη Σύρο) στα οποία θα υπάγονται τα τμήματα της Σύρου.

4. Καταργούνται για πρώτη φορά στην Ιστορία του θεσμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τα στελεχωμένα Τμήματα Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Άνδρου και της Π.Ε. Πάρου.

5. Καταργούνται για πρώτη φορά στην Ιστορία του θεσμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τα Τμήματα Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κέας-Κύθνου και της Τήνου λόγω έλλειψης υπαλλήλων (τα οποία λειτουργούσαν κανονικά μέχρι πριν λίγα χρόνια).

Καλούμε τον κ. Περιφερειάρχη και τον κ. Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη «Κυκλάδων» να ανακαλέσουν τα περί «άρνησης» να υλοποιήσει η Δ.Τ.Ε.Κ. έργα λόγω «ανεπάρκειας», ειδάλλως να απαντήσουν με έγγραφα σε τι αναφέρονται διότι αφενός δεν θα μπορούσε μια υπηρεσία να αρνηθεί καθήκον (οι ίδιοι θα είχαν ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο) και αφετέρου τα γεγονότα έχουν ως εξής (όπως μας επιβεβαιώνουν με επιστολές τους ο νυν Προϊστάμενος ΔΤΕΚ και η κατά την προηγούμενη δεκαετία Προϊστάμενη ΔΤΕΚ):

1. Ουδέποτε αρνήθηκε η Δ.Τ.ΕΚ. να υλοποιήσει αντικείμενο της αρμοδιότητάς της, αντιθέτως έργα εντός της χωρικής αρμοδιότητας της Δ.Τ.Ε.Κ. δημοπρατήθηκαν ή υλοποιήθηκαν από την αντίστοιχη διεύθυνση της Δωδεκανήσου κατόπιν σχετικής εισήγησης Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και όχι πρωτοβουλία της ίδιας της Δ.Τ.ΕΚ.

2. Την τρέχουσα περίοδο υλοποιείται από τη Δ.Τ.Ε. Κυκλάδων το έργο «Δίκτυα Αποχέτευσης και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Δ. Κέας» (ΑΔΑ: 98ΜΥ7ΛΞ-Σ4Σ), το οποίο μέχρι σήμερα εκτελούνταν από την αντίστοιχη της Δωδεκανήσου (Αυτό σημαίνει ότι «αρνήθηκε» να το υλοποιήσει η Δ.Τ.Ε. Δωδεκανήσων;).

3. Την τρέχουσα περίοδο υλοποιείται από τη Δ.Τ.Ε. Κυκλάδων το έργο «Δίκτυα Αποχέτευσης και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Απολλωνίας και Αρτεμώνα Δήμου Σίφνου» (ΑΔΑ: 62ΓΦ7ΛΞ-Μ2Ε) το οποίο μέχρι σήμερα εκτελούνταν από την αντίστοιχη της Δωδεκανήσου. (Αυτό σημαίνει ότι «αρνήθηκε» να το υλοποιήσει η Δ.Τ.Ε. Δωδεκανήσων;).

4. Το έργο: «Αντιμετώπιση κατολισθητικού φαινομένου οδού προς λιμένα Αθηνιού περί τη θέση υψηλού τοίχου αντιστήριξης» δημοπρατήθηκε και υλοποιήθηκε από τη Δ.Τ.Ε. Κυκλάδων, ουδεμία εμπλοκή υπήρξε από τη Δ.Τ.Ε Δωδεκανήσου.

5. Το έργο «Κατασκευή φράγματος Τσικαλαριού ν. Νάξου», δημοπρατήθηκε το 2012 και το 2013, ορίστηκε ως Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου το Τμήμα Τεχνικών Έργων Νάξου με Προϊσταμένη Αρχή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έως τον Δεκέμβρη του 2016 όπου ορίστηκαν Διευθύνουσα Υπηρεσία και Προϊσταμένη Αρχή υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Προφανώς δεν είχε πουθενά εμπλοκή η Δ.Τ.Ε. Δωδεκανήσου.

6. Την τρέχουσα περίοδο συνεχίζουν όλα τα έργα του «ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε.» να δημοπρατούνται και να υλοποιούνται από τις δύο Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων, ενώ εδώ και έναν χρόνο ο ΦΟΔΣΑ διαθέτει καταρτισμένο προσωπικό.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΗΛΟΥ» (ΑΔΑ: ΨΗ7846ΜΜ4Ο-ΨΤ1) την οποία εκτελεί η Δ.Τ.Ε. Κυκλάδων: ο ΦΟΔΣΑ είναι ο «Κύριος του Έργου», στα Υποέργα αρμοδιότητάς του, αλλά ως νεοϊδρυθείς ΦΟΔΣΑ δεν διαθέτει τεχνική επάρκεια και το απαιτούμενο τεχνικό προσωπικό, ενώ καλείται άμεσα να υλοποιήσει τα ανωτέρω υποέργα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Ειδικότερα την παρούσα χρονική στιγμή υφίσταται υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών του και ουσιαστικά δεν διαθέτει στελέχη με τεχνική ικανότητα και εξειδίκευση στις αναγκαίες δεξιότητες που απαιτούνται για την υλοποίηση των ανωτέρω εργασιών.”

Στις 11-07-2023 ολοκληρώθηκε πλέον η υπογραφή των Συμβάσεων όλων των επιτυχόντων της με αρ. 920/29-06-2022 ΣΟΧ1/2022 (ΑΔΑ: Ψ6ΤΔ46ΜΜ4Ο-ΡΔ4) προκήρυξης για την πλήρωση εβδομήντα πέντε (75) συνολικά θέσεων προσωπικού (!!!) για την κάλυψη των αναγκών του ΦΟΔΣΑ Ν Αιγαίου. Ως εκ τούτου η στελέχωση του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου έχει ολοκληρωθεί και πλέον το αιτιολογικό με τον οποίο συνάφθηκε η Προγραμματική Σύμβαση έχει πάψει να υφίσταται.

Εξάλλου, ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου με την πρόσληψη 75 υπαλλήλων πλέον μετράει περισσότερους υπαλλήλους (τεχνικούς και μη) από ό,τι η Δ.Τ.Ε.Κ. και η Δ.Τ.Ε.Δ. μαζί. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή στη Δ.Τ.Ε.Κ. υπηρετούν 15 υπάλληλοι μόνο.
Συνεπώς, από τη στιγμή που έχει στελεχωθεί και η Τεχνική Υπηρεσία του ΦΟΔΣΑ, για ποιο λόγο συνεχίζονται ακόμη τα έργα του «ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε.» να μην υλοποιούνται από την Τεχνική του Υπηρεσία αλλά από τις υποστελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας;

Περιμένουμε τις απαντήσεις του κ. Περιφερειάρχη και του κ. Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και αναμένουμε την κατάθεση όλων των στοιχείων στα οποία βασίστηκαν για να εξαπολύσουν τις κατηγορίες τους εναντίον της τόσο της Διεύθυνσης τεχνικών Έργων Κυκλάδων όσο και των στελεχών της.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 33 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*