ΠΠΠΣ: Αναφορά για τις παραβάσεις σχετικά με τις παραχωρήσεις χώρων για ομπρέλες και ξαπλώστρες στη Σύρο

Newsroom
12/08/2024 12:49
 
 
 

Ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ)

Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου θεωρεί πολύ σημαντική την προστασία του δημόσιου χώρου στους αιγιαλούς και στις παραλίες.

Σύμφωνα με τους νόμους, η μισή παραλία απαγορεύεται να παραχωρείται και οφείλει να παραμένει ελεύθερη από ομπρελοξαπλώστρες για κοινή χρήση (άνευ ανταλλάγματος). Απαγορεύεται η κατάληψη χώρων πέραν των μισθωμένων. Η κάλυψη των παραχωρημένων χώρων πρέπει να γίνεται με κανόνες ώστε στο τέλος να μην εμποδίζεται η κίνηση του κοινού παράλληλα και κάθετα προς τη θάλασσα. Απαγορεύονται πρόσθετες κατασκευές. Απαγορεύεται να αλλοιώνεται η φύση και τα βιοτικά στοιχεία της παράκτιας ζώνης, κλπ.

Παρακάμπτοντας τα θέματα αισθητικής – για τα οποία ο νόμος δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να τα επικαλεστούμε -, όπως π.χ. το αντιαισθητικό θέαμα με παραταγμένες τις ξαπλώστρες (κασόνια) σε θέση μάχης, καταγράψαμε και επεξεργαστήκαμε τα στοιχεία των παραχωρήσεων της Σύρου, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά και μόνο τις προβλέψεις του νόμου. Άλλωστε η αισθητική είναι κάτι σχετικό. Σε κάποιους ίσως αρέσει αυτό το θέαμα.

Διαπιστώσαμε πολλές προφανείς αλλά και πολλές πιθανές παραβάσεις.

Μια βόλτα σε όλες τις παραλίες της Σύρου χρειάζεται μόνο λίγες ώρες και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση πως ο τεράστιος και πολυδιάστατος μηχανισμός ελέγχου δεν μπορεί να επιβάλει τη νομιμότητα και την απελευθέρωση των χώρων.

Από την άλλη πλευρά η εφαρμογή “Mycoast” του Υπουργείου, η οποία έχει τεθεί στη διάθεση των πολιτών, αποτελεί μια δυσλειτουργική και δυσκίνητη εφεύρεση της οποίας η μόνη χρησιμότητα είναι να παρέχει «άλλοθι νομιμότητας».

Θεωρώντας, ότι, μόνο με αποφασιστική παρέμβαση της Εισαγγελίας μπορεί να επιβληθεί η νομιμότητα, θέσαμε υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρου τις παραβάσεις (βέβαιες ή ενδεχόμενες) που εντοπίσαμε, για το σύνολο των παραλιών της Σύρου, καταθέτοντας σχετική αναφορά.

Προσβλέπουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα, και στην απόδοση των παράνομα κατειλημμένων χώρων – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – στην κοινή χρήση.

Διαβάστε εδώ την αναφορά του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 21 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*