Στο νησί με γουρούνα: «Όσοι θεωρούν ότι είναι παιχνίδι κινδυνεύουν»

goyroyna odigisi
Newsroom.
23/08/2024 17:12
 
 
 

 

Προσπεράσεις, ζιγκ ζαγκ, κλοτσιά στη ρόδα και σπρωξίματα. Ο εκπρόσωπος ενοικιαστών μοτοσικλετιστών σε νησί και ένας διασώστης του ΕΚΑΒ περιγράφουν πώς μια βόλτα μπορεί να καταλήξει σε τραυματισμό ή τραγωδία

Προσπεράσεις, ζιγκ ζαγκ, κλοτσιά στη ρόδα και σπρωξίματα πριν ακολουθήσει η σύγκρουση στα κιγκλιδώματα, η πιρουέτα στον αέρα και τέλος η ανώμαλη προσγείωση στην άσφαλτο.Το παρακάτω βίντεο που δείχνει λεπτό προς λεπτό ένα ατύχημα στη Χερσόνησο του Ηρακλείου Κρήτης πριν από μερικές εβδομάδες, αποδεικνύει πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει μία βόλτα από όσους χειριστές θεωρούν πως δεν οδηγούν μεταφορικό όχημα, αλλά παιχνίδι.

Δυστυχώς τα ατυχήματα με τις γουρούνες –οχήματα παντός εδάφους ATV όπως είναι η ονομασία τους– καλά κρατούν, ενώ όπως δείχνουν τα νούμερα και οι μαρτυρίες δεν είναι λίγοι όσοι βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις κάνουν τα στραβά μάτια νοικιάζοντας τα συγκεκριμένα οχήματα σε ανθρώπους χωρίς καμία εμπειρία.

«Τράκαρε μία ώρα μετά την παραλαβή»
Ο Σίμος Βογιατζής, εκπρόσωπος ενοικιαστών μοτοσικλετιστών στη Σαντορίνη με δική του επιχείρηση στο νησί, θυμάται σαν χθες την εκπαίδευση που είχε με έναν τουρίστα πριν από λίγο καιρό στο νησί. Ο ίδιος ήθελε να νοικιάσει μία γουρούνα διαθέτοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ όπως είπε είχε και εμπειρία. Ωστόσο ο κ. Βογιατζής, όπως κάνει με τους περισσότερους ενοικιαστές, αποφάσισε να κάνει μαζί του μισή ώρα εξάσκηση ώστε να βεβαιωθεί πως όλα είναι υπό έλεγχο.

«Του είπα αναλυτικά όλους τους κανόνες και μαζί είδαμε πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο όχημα, ωστόσο μία ώρα περίπου μετά ενημερώθηκα πως ο ίδιος τράκαρε στον δρόμο. Ευτυχώς δεν είχε τραυματιστεί, αλλά έμαθα πως η γουρούνα του “έφυγε” σε μία στροφή καθώς πήγαινε με 65 χλμ., ενώ του είχα πει τόσες φορές πως το όριο είναι τα 50 χλμ.», αναφέρει ο ίδιος.

Τις επιλέγουν για τη «φάση»
Οπως εξηγεί ο κ. Βογιατζής, και φέτος στη Σαντορίνη υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τα συγκεκριμένα τύπου οχήματα, παρότι η τιμή ενοικίασής τους την ημέρα είναι πιο ακριβή από ένα αυτοκίνητο (σ.σ. τουλάχιστον στη δική του επιχείρηση).

«Μας λένε πως επιλέγουν τη γουρούνα για την εμπειρία, επειδή θέλουν να ζήσουν κάτι διαφορετικό και να μην οδηγήσουν πάλι ένα αμάξι όπως κάνουν καθημερινά στον τόπο διαμονής τους. Ωστόσο δυστυχώς δεν σκέφτονται πως μία νέα εμπειρία μπορεί με ένα λάθος χειρισμό ή με παραβίαση των κανόνων ασφαλείας να καταλήξει σε τραγωδία», σχολιάζει.

Ο Κωνσταντίνος Κουτίνας, διασώστης-μοτοσικλετιστής του ΕΚΑΒ, βρισκόταν σε υπηρεσία στη Νάξο τον Ιούλιο, όπου όπως αναφέρει στην «Κ» οι κλήσεις που δέχθηκε για τραυματισμούς από ανατροπή γουρούνας φτάνουν περίπου τις 10.

Δεν φορούν ούτε το κράνος
Σύμφωνα με τον ίδιο στα περισσότερα περιστατικά οι αναβάτες είχαν μικροτραυματισμούς, δηλαδή εκδορές σε αγκώνες, γόνατα και δάχτυλα. «Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι συνήθη και τα κατάγματα στους βραχίονες ή τα σπασίματα στους καρπούς, ενώ το πιο σοβαρό απ’ όλα είναι ο τραυματισμός στο κεφάλι». Ο ίδιος θυμάται πριν από μερικά χρόνια μία οδηγό γουρούνας που έπεσε από το όχημα και το κεφάλι της χτύπησε σε πέτρα με αποτέλεσμα να αεροδιακομιστεί στην Αθήνα.

Προσθέτοντας πως οι τραυματίες δεν είναι μόνο τουρίστες αλλά και Ελληνες, ο διασώστης του ΕΚΑΒ θεωρεί πως αν οι αναβάτες φορούσαν τον απαραίτητο εξοπλισμό που να προφυλάσσει το κεφάλι τους –παρότι είναι υποχρεωτικό πολλοί δεν τον φορούν–, αλλά και προστατευτικά στα χέρια και τα πόδια τους, τότε θα είχαν γλιτώσει τα χειρότερα. Αντιθέτως, οι περισσότεροι επιμένουν να κυκλοφορούν με το μαγιό τους.

Αναστροφή στη μέση του δρόμου
Εκτός, όμως, από την οδήγηση τις περισσότερες φορές σε ένα εντελώς ανοίκειο οδικό δίκτυο, πολλές είναι οι περιπτώσεις που οι οδηγοί υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους ή δεν αξιολογούν καθόλου τον βαθμό επικινδυνότητας του προορισμού τους.

«Θυμάμαι ένα περιστατικό όπου ο αναβάτης της γουρούνας έκανε αναστροφή σε στροφή δρόμου διπλής κατεύθυνσης με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με ένα μηχανάκι και να σπάσει την κλείδα του», λέει ο κ. Κουτίνας.

Από την πλευρά της η Κ.Κ., κάτοικος Μήλου, αναφέρει πως υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν πως μπορούν να γυρίσουν με μία γουρούνα όλο το νησί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρακάτω ανάρτηση σε δημόσια ομάδα στο FB όπου ο τουρίστας επιθυμεί να κάνει τη συγκεκριμένη διαδρομή στη Μήλο με μία γουρούνα, ενώ όπως επισημαίνει η κάτοικος της Μήλου ένα μέρος αυτής της διαδρομής δεν είναι προσεγγίσιμο ούτε από αμάξια. «Αυτές είναι βασικές πληροφορίες που πρέπει να παρέχει κάθε επιχείρηση στους ενοικιαστές Ι.Χ.», επισημαίνει.

Ανάρτηση τουρίστα που επιθυμεί να κάνει γύρο του νησιού με γουρούνα, παρότι όπως μας λέει κάτοικος της Μήλου, μεγάλο μέρος της διαδρομής δεν είναι προσβάσιμο ούτε με Ι.Χ.

Απαράβατοι κανόνες
Έχοντας ακούσει πολλές ιστορίες από το νησί που έχουν καταλήξει σε τραγωδία, ο κ. Βογιατζής έχει αποφασίσει να μη νοικιάζει οχήματα παντός εδάφους σε άτομα κάτω των 23 ετών, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αρνηθεί ειδικά σε μεγάλες παρέες εξαιτίας έλλειψης εμπειρίας στην οδήγηση. Ωστόσο όπως αναφέρει αυτό δεν το κάνουν όλοι, ενώ τους δίνεται αυτή η επιλογή.

Είναι αναγκαία η τήρηση των κανόνων ασφαλείας και η καλή οδηγική συμπεριφορά. Όσοι θεωρούν πως είναι ένα παιχνίδι ή ένα μέσο αδρεναλίνης, βρίσκονται σε κίνδυνο.

«Ύστερα από τόσα χρόνια στον χώρο γνωρίζω πως το συγκεκριμένο όχημα δεν είναι δύσκολο στην οδήγηση και τον χειρισμό. Ωστόσο είναι αναγκαία η επιλογή δύο πραγμάτων. Η τήρηση των κανόνων ασφαλείας (χρήση κράνους, τήρηση ορίου ταχύτητας, κ.λπ.) και η καλή οδηγική συμπεριφορά. Οσοι θεωρούν πως είναι ένα παιχνίδι ή ένα μέσο αδρεναλίνης, βρίσκονται σε κίνδυνο», καταλήγει.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 16 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*