Έγγραφο Δημάρχου Τήνου για το «Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τον Τουρισμό»

Newsroom.
25/08/2024 09:36
 
 
 

 

Ο Δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς έστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στη Γενική γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος σχετικά με το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τον Τουρισμό.

Η επιστολή: 

ΠΡΟΣ :
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Γενική γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και
Αστικού Περιβάλλοντος

1. Η με αρ. 24/Β/2024, αρ.πρωτ. 11485/02-08-2024, ΑΔΑ: 9ΨΓΟΩΗ6-ΦΓΘ Απόφαση Δημάρχου «Συγκρότηση εισηγητικής επιτροπής θέσεων και απόψεων για την δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση του νέου ειδικού χωροταξικού πλαισίου ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το Υπ. Τουρισμού
2. Η από 03/07/2024 ανακοίνωση στον ιστότοπο του ΥΠΕΝ με τίτλο «Σε δημόσια διαβούλευση το «Νέο
Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό» και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων»
Στα πλαίσια της ανωτέρω (2) σχετικής ανακοίνωσης – πρόσκλησης, επισημαίνουμε τα εξής:
1. Η προετοιμασία για τις απόψεις του Δήμου απαιτεί σημαντικό χρονικό διάστημα. Θεωρούμε ότι θα χρειαστούμε τουλάχιστον 3 με 4 μήνες.
2. Ο Δήμος Τήνου ενημερώθηκε για την έναρξη της διαδικασίας της ανωτέρω διαβούλευσης τυχαία, από την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ στον αντίστοιχο ιστότοπο και δεν είχε προηγηθεί καμία άλλη ενημέρωσή του για την όλη διαδικασία.
3. Ο χρόνος της διαβούλευσης συμπίπτει με την περίοδο αιχμής της θερινής τουριστικής περιόδου κατά την οποία εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο οι ενδιαφερόμενοι φορείς να έχουν τον χρόνο για την ουσιαστική μελέτη και διατύπωση απόψεων επί ενός τόσο σημαντικού θέματος που τους αφορά άμεσα.
4. Δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση του Δήμου για την ανάθεση της σχετικής μελέτης, ώστε να είναι σε θέση να κάνει προτάσεις επ’ αυτής ακόμη και προ της διαβούλευσης, ούτε επικοινώνησε κάποιος μελετητής με Υπηρεσίες του Δήμου Τήνου για να ζητήσει στοιχεία.

Για τους ανωτέρω λόγους παρακαλούμε για την παράταση της προθεσμίας διαβούλευσης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2024. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η ευκαιρία τόσο στο Δήμο να διατυπώσεις τις απόψεις του (και ενδεχομένως να απευθυνθεί σε επιστήμονες Χωροτάκτες οι οποίοι θα συνδράμουν στις απόψεις), όσο και στους εμπλεκόμενους φορείς να ενημερωθούν και εκείνοι και να εκθέσουν τις απόψεις τους.

Παρακαλούμε επίσης να μας χορηγηθούν αντίγραφα των στοιχείων και μελετών που χρησιμοποιήθηκαν
και λήφθηκαν υπόψη και αφορούν το νησί της Τήνου.

Εναλλακτικά να μας χορηγήσετε κατάλογο των εγγράφων, μελετών και στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν και αφορούν το νησί της Τήνου.

Τέλος παρακαλούμε να μας διευκρινήσετε τα κριτήρια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την κατάταξη των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Τήνου και γενικά να μας ενημερώσετε λίγο πιο αναλυτικά για την μεθοδολογία κατάταξης των Δημοτικών Ενοτήτων.

Παρακαλούμε για τη θετική ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας για παράταση του χρόνου διαβούλευσης, το οποίο θεωρούμε ότι είναι κοινό για όλες τις περιοχές της χώρας που εμπλέκονται και που η οικονομία τους βασίζεται κυρίως στον τουρισμό.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνηση.

Ο Δήμαρχος Τήνου
Παναγιώτης Κροντηράς

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΝΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 22 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*