Νάξος: Έντονες αντιδράσεις στις Μέλανες για την ενδεχόμενη μεταφορά του κούρου στη Νησίδα Μουσείων

Newsroom
26/08/2024 11:07
 
 
 

 

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία των Μελάνων Νάξου η σκέψη που εξέφρασε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης για ενδεχόμενη μεταφορά του ενός από τους κούρους των Μελάνων στη Νησίδα Μουσείων στο Κάστρο Νάξου, με σκοπό να προστατευθεί από τις φθορές.

Ο κ. Αθανασούλης μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση της εξέλιξης του έργου της Νησίδα Μουσείων στο Κάστρο της Νάξου, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προχωράει σε σωστικές παρεμβάσεις για τους κούρους, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι τις καιρικές συνθήκες και φθείρονται. «Εμείς προσπαθούμε όσο μπορούμε να διαχειριστούμε την φθορά και μας έχει προβληματίσει το πώς θα διαχειριστούμε τα μνημεία αυτά» σημείωσε ο κ. Αθανασούλης, τονίζοντας παράλληλα ότι «ακόμα και σε περίπτωση που θα τοποθετηθούν στέγαστρα, πάλι τα μνημεία των κούρων θα είναι εκτεθειμένα».

Ο προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων εξέφρασε την σκέψη, να δημιουργηθεί αντίγραφο για τον έναν από τους δύο κούρους ώστε να τοποθετηθεί στη θέση του και το μνημείο να μεταφερθεί στο υπό ανέγερση μουσείο.

«Πρόκειται για μία πολύπλοκη και πολυέξοδη λύση που ίσως να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί» κατέληξε.

Αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία

Μιλώντας στον Aegean Voice 107,5 για το θέμα, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας» Νίκος Κονδύλης, εξέφρασε την αντίθεση φορέων και κατοίκων του χωριού σε ενδεχόμενη απομάκρυνση του κούρου από την περιοχή.

Όπως είπε, εάν οι φθορές είναι τόσο σημαντικές και η κατάσταση επιδεινώνεται, θα μπορούσε να υπάρξει μέριμνα προστασίας του χώρου ή δημιουργίας επιτόπιου μουσείου στην περιοχή για την φύλαξη και την προστασία τους.

«Τα ερωτήματα είναι πολλά, όπως για παράδειγμα γιατί ο ένας και όχι και οι δύο κούροι. Γιατί να μεταφερθεί στο μουσείο της Χώρας και να μη δημιουργηθεί μουσείο στην περιοχή που να συμπεριλάβει και τις λοιπές αρχαιότητες όπως έχει συμβεί στο Γύρουλα και τα Ύρια» είπε ο κ. Κονδύλης και πρόσθεσε ότι κάτοικοι και φορείς της περιοχής έχουν αναστατωθεί και είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν σε ενδεχόμενη απομάκρυνση του μνημείου από την περιοχή τους.

Η συνέντευξη του κ. Κονδύλη στον Aegean Voice

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.414 times, 1 visits today)
Latest Post

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*