Δ. Καπούνης (ΣΚΑΪ): «Η Νάξος δεν έχει νερό, η Πατάτα δεν θα φυτευτεί, στο νησί έρχεται καταστροφή!»

Newsroom.
01/09/2024 12:48
 
 
 

 

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, επεσήμανε εκ νέου ότι, λόγω της λειψυδρίας που πλήττει το νησί μας, η παραγωγή της Πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε. έχει δραματικά μειωθεί, το προϊόν δεν θα φυτευτεί τώρα το φθινόπωρο και έπειτα δεν θα βρίσκεται πια στα ράφια του καταναλωτή.

Ο Δ. Καπούνης εξήγησε ότι «η Πατάτα Νάξου είναι προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, συνεπώς απαιτούνται συγκεκριμένες συνθήκες για την καλλιέργειά της» και έπειτα τόνισε πως η παραγωγή του προϊόντος μειώθηκε κατά 70% από το 2022, λόγω της έλλειψης νερού.

«Φέτος υπήρχε μισοκαρπία, δηλαδή οι κόνδυλοι της πατάτας ήταν μικρότεροι, δεδομένου ότι το φυτό δεν λάμβανε όσο νερό χρειαζόταν. Αυτήν την περίοδο του χρόνου θα φυτεύαμε ξανά την πατάτα, κάτι που όμως δεν θα συμβεί αφού δεν υπάρχει νερό. Άρα, πάμε από τη μισοκαρπία στην ακαρπία», πρόσθεσε ο Δ. Καπούνης, επισημαίνοντας ότι οι παραγωγοί έχουν πάθει πολύ μεγάλη ζημιά και καλώντας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξετάσει το θέμα και να προστατεύσει το εισόδημά τους («λ.χ. επιδοτώντας τους μέσω των προγραμμάτων de minimis»).

Επίσης, ο Δ. Καπούνης διευκρίνισε ότι τα αποθέματα Πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε. της Ε.Α.Σ. Νάξου θα κρατήσουν έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, όμως πρόσθεσε πως αργότερα το προϊόν αναμένεται ότι δεν θα υπάρχει στην αγορά για αρκετούς μήνες και θα είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει εκ νέου την προσοχή του καταναλωτή.

Τέλος, ο Δ. Καπούνης έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για τον πρωτογενή τομέα της Νάξου, αναφερόμενος στην έλλειψη υποδομών και έργων στο νησί μας για την προστασία του: «Τα λέμε τρία χρόνια και η Πολιτεία δεν ακούει… Εμείς θέλουμε να μην χαθεί ούτε σταγόνα νερού στη θάλασσα κι αυτό θα είχε γίνει εάν είχε υλοποιηθεί το (στάσιμο εδώ και 15 χρόνια) φράγμα του Τσικαλαριού και είχε προστεθεί τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων του βιολογικού του Δήμου (έργο για το οποίο ούτε μελέτη δεν έχει γίνει). Εδώ έρχεται καταστροφή!».

Δείτε το απόσπασμα:

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 93 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*