Σύλλογος Μνήμης και Δράσης Μανώλης Γλέζος: Πρόσκληση για τη συγκέντρωση αρχειακού υλικού

Newsroom.
05/09/2024 16:06
 
 
 

Είναι γνωστό, ότι τα αρχεία και το αρχειακό υλικό αποτελούν εθνικό πλούτο και μέρος της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μετά την ίδρυση του Συλλόγου «Μνήμης και Δράσης Μανώλης Γλέζος», και την ύπαρξη χώρου όπου θα στεγαστεί το Αρχείο του Μανώλη Γλέζου, δηλαδή το σύνολο των τεκμηρίων, μαρτυριών και εγγράφων, αδιακρίτως χρονολογίας, σχήματος, ύλης και υποστρώματος, που σχετίζονται με τη ζωή και τη δραστηριότητά του, απευθυνόμαστε στους πολίτες που διαθέτουν σχετικό αρχειακό υλικό να επικοινωνήσουν μαζί μας. Στόχος μας είναι η συγκέντρωση στον ίδιο χώρο κάθε τεκμηρίου που αφορά στον Μανώλη Γλέζο για τον εμπλουτισμό του Αρχείου του και τη διευκόλυνση μελέτης του έργου και της δράσης του.

Το αρχειακό υλικό θα περιλαμβάνει πρωτότυπα ή αντίγραφα οποιασδήποτε ύλης ή τεχνικής, π. χ. μεμονωμένα έγγραφα, χειρόγραφα, απομνημονεύματα και ημερολόγια, αλληλογραφία, δημόσια και ιδιωτική, προπαγανδιστικά τεκμήρια, εκκλήσεις, προκηρύξεις, αφίσες, εφήμερο υλικό ή άλλα πληροφοριακά έντυπα, ηλεκτρονικά έγγραφα και αρχεία σε οποιαδήποτε μορφή, οπτικοακουστικά αρχεία, ηχητικές και κινούμενες ή στατικές οπτικές αποτυπώσεις, σχέδια, χαρακτικά και έργα εικαστικού ενδιαφέροντος, τα οποία αποτυπώνουν μαρτυρίες σε οπτικές, γραμμικές αποτυπώσεις και απεικονίσεις, ιχνογραφήματα, χαλκογραφίες λιθογραφίες, ξυλογραφίες, που τεκμηριώνουν πληροφορίες, οι οποίες αναφέρονται στην ιστορία και στο έργο του Μανώλη Γλέζου.

Επίσης, προσκαλούμε τους δημόσιους και ιδιωτικούς αρχειακούς φορείς, που διαθέτουν σχετικά τεκμήρια, ανεξάρτητα από τον φορέα παραγωγής τους, να διαθέσουν αντίγραφά τους στο Αρχείο Μανώλη Γλέζου, προκειμένου να υπάρχει ενότητα ερευνητικού υλικού και να διευκολύνεται το έργο των ερευνητών.

Φορέας φύλαξης και διαχείρισης του Αρχείου θα είναι ο συσταθείς ήδη Σύλλογος Μνήμης και Δράσης Μανώλης Γλέζος, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για τη συλλογή, την καταγραφή, την αρχειοθέτηση, τη συντήρηση, τη φύλαξη, την τεκμηρίωση και την ευρετηρίαση των εγγράφων και χειρογράφων και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ερευνητών και του κοινού σε αυτά.

Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις, στις οποίες μπορείτε να απευθύνεστε, είναι:

vfragoulopoulos@gmail.com

manolisglezos@gmail.com

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

(Visited 12 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*