88η ΔΕΘ – Κεφαλογιάννη: «Τα έργα στον τουρισμό ξεπερνούν τα 387 εκατομμύρια ευρώ»

Newsroom.
08/09/2024 18:21
 
 
 

Πρόκειται για πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού με έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Τουρισμού που στοχεύουν στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού αναφέρθηκε η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στο περίπτερό του ΕΟΤ στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η Υπουργός έκανε αναφορά στα έως σήμερα στοιχεία του 2024, τα οποία αποτυπώνουν τα εξαιρετικά αποτελέσματα για το τρέχον έτος, ξεπερνώντας και αυτά του 2023 που αποτελεί χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου, αυξήθηκε κατά 15,5%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν επίσης κατά 12%.

« Όμως ούτε εφησυχάζουμε ούτε επαναπαυόμαστε», τόνισε η κα Κεφαλογιάννη επισημαίνοντας: Σήμερα δημιουργούμε τις συνθήκες για ένα νέο κύκλο ανάπτυξης, με ξεκάθαρο όραμα και στόχο τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα, και την ανταγωνιστικότητα των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος, με γνώμονα τη τήρηση του μέτρου και της ισορροπίας».

Οι χρηματοδοτήσεις έργων

Η Υπουργός Τουρισμού παρουσίασε στοιχεία από την πορεία του προγράμματος και των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνολικού ύψους 387 εκατομμυρίων ευρώ. Ειδικότερα:

Αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων: Υποβλήθηκαν 16 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους περί τα 149 εκ. €. και ήδη έχουν εγκριθεί 4 αιτήματα.

Αναβάθμιση υποδομών σε τουριστικούς λιμένες: Υποβλήθηκαν 41 επενδυτικά σχέδια από φορείς διαχείρισης συνολικού ύψους περί τα €182 εκ ευρώ, και ήδη έχουν εγκριθεί εννέα (9) αιτήσεις ενίσχυσης, ενώ η αξιολόγηση συνεχίζεται

Αναβάθμιση των ορειβατικών καταφυγίων: Κατατέθηκαν επτά αιτήσεις ενίσχυσης, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης.

Βελτίωση της προσβασιμότητας σε παραλίες: Υποβλήθηκαν εκατόν εξήντα επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 31 εκ. € περίπου.

Επιπλέον δημοσιεύθηκε πρόσκληση για την αναβάθμιση υφιστάμενων, και τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού, ενώ έχει υπογραφεί και η πρώτη σύμβαση για την προώθηση του αγροτουρισμού και της γαστρονομίας:

Εντός του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να υπογραφεί και η σύμβαση για τη σύσταση και λειτουργία Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών με σκοπό την πιο αποδοτική διακυβέρνηση των προορισμών της χώρας.

Τέλος σύντομα θα δημοσιευτεί και η διακήρυξη για τη μελέτη για τον τουρισμό τρίτης ηλικίας, τη στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού υγείας, και την ανάπτυξη στρατηγικής για την αξιοποίηση ιαματικών φυσικών πόρων.

Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανεκπαίδευση χιλιάδων απασχολουμένων στον τουρισμό και μακροχρόνια ανέργων.

Ειδική μνεία έκανε η Υπουργός Τουρισμού στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, που θα παρέχει ταξιδιωτικές πληροφορίες με γρήγορο και απλό τρόπο.

Η Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στην προώθηση ενός συστήματος κατάταξης για ξενοδοχεία, ευθυγραμμισμένου με τα πρότυπα που θέτει ο διεθνής οργανισμός Hotel Stars Union. Μια πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, που εισάγει ποιοτικά κριτήρια για την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων, πέραν των τεχνικών προδιαγραφών, και στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

«Το σύνολο των έργων που υλοποιούμε», υπογράμμισε η κα Όλγα Κεφαλογιάννη, «σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις μας και τις παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο, θα συμβάλουν στην ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, στην ανάδειξη των δυνατοτήτων των προορισμών μας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στη δημιουργία νέων επενδυτικών ευκαιριών.

Για την περαιτέρω ανάδειξη της Ελλάδας ως προορισμού παγκόσμιας απήχησης που διακρίνεται για την ποιότητα, την αυθεντικότητα, και τις ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Για μία ανάπτυξη βιώσιμη, που θα αποδίδει τελικά τα μέγιστα για την κοινωνία και την οικονομία.»

Στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» αναφέρθηκε στην παρέμβασή της η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη:

«Εγκαινιάσαμε το περίπτερο του ΕΟΤ στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με ένα καλό νέο: προετοιμάζουμε ήδη, σε συνεργασία με την Υπουργό κα Όλγα Κεφαλογιάννη, τον σχεδιασμό του επόμενου κύκλου του ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ για ΟΛΟΥΣ 2025, με νέα χαρακτηριστικά. Μέριμνά μας, η περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματιών του τουρισμού, παράλληλα με τη φροντίδα μας να κάνουμε πιο προσιτή την ανάγκη για διακοπές για περισσότερους συμπολίτες μας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 13 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*