Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου: Ανακοίνωση συμπαράστασης στη δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη

Newsroom.
16/09/2024 12:59
 
 
 

 

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2024, στο Εφετείο Αθηνών, εκδικάζεται η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που έκανε -εν μέρει- δεκτή αγωγή SLAPP (σσ. αγωγή που στρέφεται κατά της συμμετοχής πολιτών στα κοινά) εναντίον του συνεργατικού δημοσιογραφικού μέσου Alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη.

Ο ενάγων, στέλεχος της «Ελληνικός Χρυσός» Ευστάθιος Λιάλιος, αξίωσε αποζημίωση από τη δημοσιογράφο, ως απάντηση σε δικαστικό ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει στο Alterthess τον Οκτώβριο του 2020. Το ρεπορτάζ κατονόμαζε δύο υψηλόβαθμα στελέχη, ήδη καταδικασμένα τότε για σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Χαλκιδική. Το δικαστήριο έκρινε, πρωτόδικα, ότι η δημοσιογράφος παραβίασε τα προσωπικά τους δεδομένα καθώς δεν είχε λάβει τη ρητή τους συγκατάθεση για αναφορά του ονόματός τους στο ρεπορτάζ(!)

Υπενθυμίζουμε ότι το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και δύο μέλη του έχουν, επίσης, υπάρξει στόχοι αγωγών SLAPP στο πρόσφατο παρελθόν, δεχόμενοι αγωγές συνολικού ύψους € 3.000.000 (!), οι οποίες έχουν πρωτοδίκως απορριφθεί (η υπόθεση θα εξεταστεί τελεσίδικα στο Εφετείο, τον Φεβρουάριο του 2025). Γι’ αυτό το λόγο, και όχι μόνο, ο σύλλογός μας εκφράζει την αμέριστη και ανεπιφύλακτη συμπαράστασή του στην κα Πουλημένη και το Alterthess, όπως είχε κάνει και κατά την πρωτόδικη εξέταση της υπόθεσης.

O αγώνας της κα Πουλημένη μάς αφορά όλους. Αφορά στο – συνταγματικά κατοχυρωμένο- δικαίωμά μας στην ελεύθερη ενημέρωση. Αφορά, τελικά, στην ίδια τη δημοκρατία.

Σήμερα, που η ελεύθερη δημοσιογραφία αποτελεί βασικό ζητούμενο στις κοινωνίες μας, οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να υπερασπιστούν τη θεμελιώδη προϋπόθεση λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος: την ακώλυτη άσκηση της δημοσιογραφικής έρευνας και του ελέγχου -στα πλαίσια του Νόμου- κάθε δημοσίου προσώπου, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Καλούμε τους δικαστές να απαλλάξουν την έντιμη δημοσιογράφο από όλες τις άδικες κατηγορίες, ώστε να συνεχίσει, με την ίδια αγωνιστικότητα και ευσυνειδησία, να υπηρετεί το λειτούργημα της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης των πολιτών.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 23 times, 1 visits today)
Latest Post

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*