Λαϊκή Συνέλευση Κορωνίδας: Οι Κωμιακίτες έθεσαν τα προβλήματα – Ο δήμαρχος δεν απάντησε

Newsroom
17/09/2024 00:36
 
 
 

 

Σε σχεδόν κανένα από τα θέματα που τέθηκαν στην Λαϊκή Συνέλευση της Δημοτικής Κοινότητας Κορωνίδας δεν απάντησε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός, ο οποίος έδωσε το παρών στην Συνέλευση. Ο κ. Λιανός απάντησε με αοριστολογίες και γενικολογίες χωρίς να δεσμευτεί ή να αναφερθεί σε συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα που τέθηκαν από φορείς και κατοίκους της Κοινότητας.

Στη Λαϊκή Συνέλευση το παρών επίσης έδωσαν ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βιτζηλαίος ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου η δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του, Θανάσης Γρυλλάκης, Μανώλης Βάβουλας, Γιώργος Μανδηλαράς, Κατερίνα Μουστάκη και Δημήτρης Κορακίτης καθώς και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κορρές. Συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος και σύσσωμο το Κοινοτικό συμβούλιο, οι πρόεδροι της Κορώνου Νίκος Χουζούρης και της Μονής Νίκος Μαγγανάρης, εκπρόσωποι του Πνευματικού Κέντρου Κορωνίδας και του Συλλόγου Γυναικών.
Της Συνέλευσης προήδρευσε ο κ. Βαγγέλης Κορρές.

Θετική ήταν η συμμετοχή του κόσμου που έθεσαν ερωτήματα και προβληματισμούς τόσο για την Κωμιακή όσο και για τους παραλιακούς οικισμούς. Τονίστηκε με έμφαση η αδιαφορία της δημοτικής αρχής για τα προβλήματα της ορεινής κοινότητας της Νάξου, με απόδειξη το τεχνικό πρόγραμμα του χωριού, που παραμένει το ίδιο τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.

Απολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα

Ο πρόεδρος Αντώνης Χωριανόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν τον τελευταίο χρόνο από την Κοινότητα σε κάποια ζητήματα όπως η ύδρευση, ο καθαρισμός των δεξαμενών του ΒΙΟΚΑ, το πάρκινγκ του Απόλλωνα, η απεντόμωση, αλλά και η συμβολή της Κοινότητας όπου ζητήθηκε για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ζήτησε από την δημοτική αρχή να γίνει επικαιροποίηση των μελετών παλαιών έργων και δημιουργία άλλων για νέα έργα αλλά και αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού με προτάσεις και για νέα σημεία. Έθεσε ως ανάγκη την παρουσία μόνιμου εργάτη καθαριότητας, για όλο το χρόνο, περισσότερη δουλειά στον τομέα καθαριότητας και κάδους ανακύκλωσης.

Τόνισε την ανάγκη για την έγκαιρη συντήρηση των αγροτικών δρόμων αλλά και δρομολόγια του ΚΤΕΛ που να εξυπηρετούν τους κατοίκους. Έθεσε ως επιτακτική ανάγκη την δημιουργία παιδικής χαράς στην Κωμιακή καθώς και την συντήρηση του σχολείου και των αθλητικών εγκαταστάσεων του χωριού.

«Το χωριό κινδυνεύει με ερημοποίηση» τόνισε ο κ. Χωριανόπουλος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Κάμπος-Μυρίσης-Κωμιακή, μελέτη του έργου του βιολογικού καθαρισμού, αποκατάσταση βιολογικού καθαρισμού του Απόλλωνα, μελέτη για προσβασιμότητα ΑμεΑ, αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης, συντήρηση κτιρίων, τσιμεντοστρώσεις δρόμων και άλλα.

Ο αντιπρόεδρος κ. Ανδρής υπογράμμισε την πολύ καλή συνεργασία των φορέων της Κοινότητας, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να δοθεί μια αναπτυξιακή πορεία στον τόπο». Έδωσε έμφαση στο θέμα της συγκοινωνίας η οποία όπως είπε είναι ανύπαρκτη. Ζήτησε ένα λιμενικό έργο, το οποίο χαρακτήρισε απαραίτητο για τους παραλιακούς οικισμούς της Κοινότητας και την προστασία του λιμένα του Απόλλωνα, αξιοποιώντας έστω, τα μπλόκια που βρίσκονται στους Αη-Γιάννηδες. Αναφέρθηκε επίσης την έλλειψη καθαριότητας και σχολίασε αρνητικά την απουσία από την συνέλευση του αντιδημάρχου Δρυμαλίας Νίκου Σιδέρη.

Επιβάλλεται ο προγραμματισμός έργων υποδομής

Ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου έκανε λόγο για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής σημειώνοντας ότι στο χωροταξικό για τον τουρισμό, για το οποίο θα γνωμοδοτήσει ο Δήμος στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, δεν περιλαμβάνεται αυτή η πλευρά της Νάξου. «Θέλουμε κίνητρα για να μείνει ο κόσμος εδώ και να προσελκύσουμε νέους να επενδύσουν στην περιοχή» είπε και πρόσθεσε πως «επιβάλλεται ο προγραμματισμός έργων υποδομής». Έκανε λόγο για «παλαιωμένες λιμενικές εγκαταστάσεις» και ξεκαθάρισε ότι η παράταξη του στηρίζει όλα τα έργα που ζητά η Κοινότητα και οι πολίτες.

«Στο ίδιο έργο θεατές»

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κορρές τόνισε ότι «ενώ έχει περάσει ένας χρόνος από τις εκλογές είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Φάνηκε από το τεχνικό πρόγραμμα που κάθε χρόνο επικαιροποιείται το ίδιο». Σημείωσε, ότι όλα μπαίνουν στη λογική κόστους-οφέλους και αυτό συνεπάγεται αντιλαϊκή πολιτική.

Επισήμανε, ότι πέρασε από την Δημοτική Επιτροπή η προμελέτη για το βιολογικό καθαρισμό της Κωμιακής και ψηφίστηκε …η δευτεροβάθμια επεξεργασία λυμάτων. «Έβαλα θέμα στέγασης των εκπαιδευτικών και ο δήμαρχος είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Χρήματα για φωτοβολίδες, δεξιώσεις και απευθείας ανάθεσης όμως, υπάρχουν» τόνισε. Επίσης ανέφερε ότι η δημοτική αρχή αντί να στηρίζει τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους έβαλε χαράτσι, προκειμένου να χρησιμοποιούν δημόσιους χώρους για τις εκδηλώσεις τους.

«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός»

Ο εκπρόσωπος του Πνευματικού Κέντρου Κορωνίδας Νίκος Κορρές διάβασε την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου προτείνοντας να εκδοθεί ως ψήφισμα της Συνέλευσης όπως και έγινε.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει την πλήρη αδιαφορία της δημοτικής αρχής για τα προβλήματα της Κοινότητας, τονίζοντας παράλληλα ότι εδώ και χρόνια δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός.

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Βέτα Βιντζηλαίου ζήτησε την δημιουργία παιδότοπου, τονίζοντας ότι ο Σύλλογος έχει αποστείλει 2-3 επιστολές στην δημοτική αρχή χωρίς ποτέ να λάβει απάντηση. Επίσης αναφέρθηκε στην καθαριότητα και τον εξωραϊσμό του χωριού που είναι ελλιπής και όσες προσπάθειες και αν γίνονται από το Σύλλογο δεν καλύπτονται όλες οι ανάγκες. Έθεσε το θέμα της ανακύκλωσης, της επιμέλειας του Μυκηναϊκού τάφου, του καθαρισμού των μονοπατιών που οδηγούν στους νερόμυλους, ενώ έκανε λόγο για «μικρή και φτωχή συμβολή του Δήμου στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού».

Ακολούθησαν εξειδικευμένες ερωτήσεις από τους πολίτες για την Κωμιακή και τους οικισμούς με κάποιους από τους κατοίκους να ζητούν χρονοδιάγραμμα και δέσμευση από το δήμαρχο για τα έργα αυτά.

Καμία επί της ουσίας απάντηση από το δήμαρχο – «Δεν είναι όλα μαύρα, να λέμε και δόξα τω Θεώ»

Με γενικολογίες και αοριστίες απάντησε ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός στα δεκάδες ερωτήματα χωρίς σχεδόν καμία δέσμευση για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που του τέθηκαν κατά τη διάρκεια της Λαϊκής Συνέλευσης.

Υπογράμμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και για τα πέντε νησιά του δήμου. «Η βούληση και πρόθεσή μας είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητα» είπε.

Ανέφερε ότι το σύνταγμα και το κράτος επιβάλλουν κάποιες διαδικασίες και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να κινείται ο δήμος. «Βελτιώσαμε την καθημερινότητα» επισήμανε και υποσχέθηκε ότι «θα κάνουμε την οδοποιΐα και η προσβασιμότητα θα πρέπει να βελτιωθεί».

«Χρειάζονται και αναπτυξιακά έργα» παραδέχτηκε και υπογράμμισε ότι όπως βλέπει υπάρχει ανάπτυξη τους παραλιακούς οικισμούς της Κορωνίδας. «Το νησί αναπτύσσεται και ο πλούτος διαχέεται» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «δεν είναι όλα μαύρα, να λέμε και δόξα τω Θεώ»!

«Θα συνεχίσουμε με μεγάλο ζήλο και πάθος» υπογράμμισε και υποσχέθηκε ότι τέλος Οκτωβρίου θα επισκεφθεί το χωριό τοπογράφος για την παιδική χαρά.

«Θεωρώ ότι θα βελτιωθούμε, θα εργαστούμε περισσότερο και του χρόνου θα έχουν λυθεί προβλήματα» είπε κλείνοντας.

Στο τέλος της Λαϊκής Συνέλευσης ψηφίστηκε ομόφωνα το τεχνικό πρόγραμμα καθώς και το ψήφισμα που κατέθεσε το Πνευματικό Κέντρο.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 14 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*