Η αρνητική γνωμοδότηση και η τροποποίηση της απόφασης
Δύο αιολικά πάρκα μέσα στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου αδειοδότησε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μάλιστα, όταν το υπουργείο Πολιτισμού τα «έκοψε» λόγω εγγύτητας με τον ιστορικό τόπο, το ΥΠΕΝ ζήτησε και πέτυχε την τροποποίηση της απόφασης. Όλα αυτά, τη στιγμή που διαμορφώνεται το σχέδιο για το νέο εθνικό θαλάσσιο πάρκο σε νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου. Από την πλευρά του το υπουργείο υποστηρίζει ότι η επίδραση στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή θα είναι αμελητέα.
Τον Νοέμβριο του 2023, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥΕΠ), έδωσε σε διαβούλευση τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Περιλαμβάνει τις περιοχές όπου προτείνεται μεσο- και μακροπρόθεσμα να εγκατασταθούν πλωτά αιολικά πάρκα. Ανάμεσα σε αυτές, έξι βρίσκονται μέσα σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές: δύο στον Έβρο, μια στη Γυάρο και τρεις στην Κρήτη. Σε 25 περιπτώσεις, τα αιολικά θα χωροθετηθούν σε μικρή απόσταση από χερσαίες περιοχές Natura (έως και 100 μέτρα), κάποιες από τις οποίες είναι περιοχές σημαντικές για την ορνιθοπανίδα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Γυάρου. Γύρω από τη Γυάρο προτείνεται να χωροθετηθούν τρία πλωτά αιολικά πάρκα, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται μέσα στα όρια της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής και καταλαμβάνουν το 19,2% αυτής (περίπου 50.067 στρέμματα). Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, που για πολλά χρόνια δραστηριοποιείται στην περιοχή και υπήρξε κινητήρια δύναμη για τη θέσπιση πλαισίου προστασίας του νησιού, υπέδειξε στη διαβούλευση ότι σύμφωνα με τους κανόνες που το ίδιο το ΥΠΕΝ έχει θεσπίσει για τη Γυάρο, η ανάπτυξη ΑΠΕ μέσα στα όρια της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής απαγορεύεται και επομένως οι δύο από τις τρεις περιοχές θα έπρεπε να αποκλειστούν.
Στην υπόθεση αυτή βρέθηκε αναπάντεχος σύμμαχος το υπουργείο Πολιτισμού, που στις αρχές Αυγούστου γνωμοδότησε αρνητικά για τρεις από τις προτεινόμενες θέσεις για υπεράκτια αιολικά, δύο στην Κρήτη και τη Γυάρο. Ειδικά για τη Γυάρο, «επειδή η προτεινόμενη περιοχή βόρεια, δυτικά και νότια της νήσου βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με τον κηρυγμένο ιστορικό τόπο της Γυάρου και δεν συνάδει με τον ιστορικό της χαρακτήρα».
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, ωστόσο, δεν δέχθηκε ούτε αυτή την ελάχιστη διαφοροποίηση από το αρχικό σχέδιο και έτσι υπέβαλλε «αίτηση θεραπείας» κατά της απόφασης του ΥΠΠΟ. Η υπόθεση πέρασε και πάλι από το ΚΑΣ και πριν από τρεις ημέρες το ΥΠΠΟ εξέδωσε νέα απόφαση με την οποία εγκρίνει τη μια από τις δύο προτεινόμενες θέσεις στην Κρήτη και εκείνη στη Γυάρο. Ειδικά για τη Γυάρο, η νέα απόφαση ζητά το υπεράκτιο αιολικό να χωροθετηθεί δυτικά του νησιού.
Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, πάντως, διευκρίνιζαν χθες ότι η ΣΜΠΕ του εθνικού σχεδίου εξετάζει σε πρώτο επίπεδο την καταλληλότητα των προτεινόμενων για υπεράκτια αιολικά θέσεων. Και ότι το κάθε αιολικό πάρκο θα αδειοδοτηθεί χωριστά, αν υπάρξει τελικά επενδυτικό ενδιαφέρον. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συζήτηση δεν έχει στην πραγματικότητα νόημα, καθώς η επίπτωση του πλωτού αιολικού πάρκου στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι ελάχιστη.
Πηγή: kathimerini.gr του Γιώργου Λιάλιου
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις