Νάξος: Ο ΑΜΣ Φιλωτίου «Ζευς» αντιδρά στο κλείσιμο του σπηλαίου του Ζα και προτείνει την ανάδειξή του ως επισκέψιμο μνημείο

Newsroom
01/10/2024 22:25
 
 
 

 

Ο Αθλητικός – Μορφωτικός Σύλλογος Φιλωτίου «Ζευς» εξέφρασε έντονη αντίδραση για την τοποθέτηση σιδερένιων κιγκλιδωμάτων με λουκέτο στο ιστορικό σπήλαιο του Ζα στο Φιλώτι της Νάξου.

Η σπηλιά, με πλούσια μυθολογική και ιστορική σημασία, συνδέεται με τον Δία, τη λατρεία της Ζωοδόχου Πηγής και σημαντικά γεγονότα της βυζαντινής και νεότερης ιστορίας. Το σφράγισμα της σπηλιάς προκάλεσε τη διαμαρτυρία των κατοίκων και του Συλλόγου, οι οποίοι καταδικάζουν την ενέργεια και ζητούν την απομάκρυνση των κιγκλιδωμάτων και των αντιαισθητικών πινακίδων.

Ο Σύλλογος προτείνει την ορθολογική αξιοποίηση του σπηλαίου, με ωράρια επισκεψιμότητας και μέτρα προστασίας για τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής του κληρονομιάς, χωρίς να ενοχλείται η τοπική πανίδα.

Η επιστολή έχει αποσταλεί σε αρμόδιους φορείς μεταξύ των οποίων ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με αίτημα την ανάδειξη του σπηλαίου ως επισκέψιμο και προστατευμένο μνημείο.

Το “σφράγισμα” της σπηλιάς

Πρόσφατα, η τοποθέτηση σιδερένιων κιγκλιδωμάτων με λουκέτο έξω από το σπήλαιο και η εγκατάσταση αντιαισθητικών πινακίδων στον χώρο προκάλεσαν την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια τόσο των κατοίκων του χωριού όσο και των Συλλόγων του χωριού. Χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων βρέθηκαν αντιμέτωποι με το κλείσιμο του ιστορικού σπηλαίου, που συνδέεται με μύθους, θρύλους και τη μακραίωνη ιστορία της περιοχής, το οποίο είχε αποκοπεί από τη φυσική και πολιτιστική του χρήση.

Η πλούσια ιστορία

Σύμφωνα με το, ΑΜΣ Φιλωτίου, το σπήλαιο του Ζα δεν είναι απλώς ένας γεωλογικός σχηματισμός. Στους μύθους της περιοχής συνδέεται με τον θεό Δία, ο οποίος ανατράφηκε εκεί από κατσικίσιο γάλα και νύμφες. Η ιστορία του σπηλαίου εκτείνεται από την αρχαιότητα μέχρι τη Βυζαντινή εποχή και τη γερμανική κατοχή, όταν αποτέλεσε καταφύγιο για τους ντόπιους, καθώς και άλλες χρήσεις ως τόπος θρησκευτικής λατρείας και φυσικής ομορφιάς.

Η απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία Σπηλαιολογίας ήρθε, αλλά ο Σύλλογος δεν σταματά τις προσπάθειές του. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΜΣ Φιλωτίου «ο Ζευς» καταδικάζει την απόφαση για το σφράγισμα του σπηλαίου και προτείνει μια εναλλακτική λύση που θα συνδυάζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της πανίδας του σπηλαίου (όπως οι νυχτερίδες) με την πρόσβαση και την αξιοποίηση του από το κοινό.

Η πρόταση του Συλλόγου

Σύμφωνα με την πρόταση του Συλλόγου, το σπήλαιο μπορεί να παραμείνει ανοιχτό, με συγκεκριμένα ωράρια και εποπτεία από φύλακες, ώστε να είναι επισκέψιμο σε ασφαλές βάθος, διασφαλίζοντας ότι δεν θα προκληθεί βλάβη στο περιβάλλον ή στα ζώα που ζουν εκεί. Αυτή η λύση θα επιτρέψει στους ντόπιους και στους επισκέπτες να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία της περιοχής και τα φυσικά της κάλλη, χωρίς να παρεμποδίζεται η οικολογική ισορροπία του σπηλαίου.

Επιπλέον, η αντιαισθητική πινακίδα που έχει τοποθετηθεί κοντά στη φυσική πηγή «Βρύση των Αριών» πρέπει να απομακρυνθεί, καθώς υποβαθμίζει το ειδυλλιακό περιβάλλον του χώρου. Ο σύλλογος επισημαίνει ότι η πηγή αυτή αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και φιλοξενεί ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής.

Ο ΑΜΣ Φιλωτίου «ο Ζευς» δεσμεύεται να συνεχίσει τον αγώνα του για την ανάδειξη και την προστασία του σπηλαίου του Ζα, όχι μόνο ως ιστορικό μνημείο, αλλά και ως φυσικό τοπόσημο της περιοχής. Η έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς είναι σαφής: να προχωρήσουν σ απαραίτητες ενέργειες για την επανέναρξη της επισκεψιμότητας του σπηλαίου με σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοση, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.

Η επιστολή του ΑΜΣ Φιλωτίου

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 79 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*