Επίσκεψη Γιάννη Αγγέλου στη Νάξο: Συζήτηση για κρίσιμα ζητήματα και περιοδεία σε τοπικές υπηρεσίες

Newsroom
03/10/2024 02:50
 
 
 

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Γιάννη Αγγέλου, περιφερειακού συμβούλου και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου, στη Νάξο. Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε μαζική εκδήλωση-συζήτηση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου τέθηκαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία.

Ο κ. Αγγέλου ανέδειξε θέματα όπως το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό, τη διαχείριση της ενέργειας και του νερού, καθώς και την κυβερνητική πρόθεση ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ.

Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, ο κ. Αγγέλου πραγματοποίησε περιοδεία σε Δήμο, Νοσοκομείο και υπηρεσίες της Περιφέρειας, συζητώντας με εργαζόμενους και τοπικούς φορείς για τα προβλήματα υποστελέχωσης και την ανάγκη για κρατική χρηματοδότηση.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων:

Την Κυριακή 29/9/2024 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε μαζική εκδήλωση-συζήτηση. Στην εισηγητική ομιλία αναδείχτηκαν μία σειρά από ζητήματα, τα οποία αφορούν άμεσα τον λαό της Νάξου, αλλά και των υπόλοιπων νησιωτικών περιοχών. Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό που προωθεί η κυβέρνηση και ευνοεί αποκλειστικά το τουριστικό κεφάλαιο, «στρώνοντας» το έδαφος για μεγάλες επενδύσεις , με βαριές συνέπειες στην τοπική οικονομία και παραγωγή. Παράλληλα, έγινε λόγος για δύο μείζονα ζητήματα που αφορούν την οικονομία, αλλά έχουν και άμεσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις: τη διαχείριση της ενέργειας με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος των ομίλων, με την άναρχη τοποθέτηση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών ακόμα και σε περιοχές Natura, καθώς και το φλέγον για το Δήμο μας πρόβλημα της διαχείρισης του νερού. Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στις κυβερνητικές προθέσεις ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ. Επίσης, αναδείχτηκε η διαχρονική έλλειψη έργων πολιτικής προστασίας και στο νησί της Νάξου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τις απώλειες της λαϊκής περιουσίας στο όνομα των «φυσικών καταστροφών», ενώ η πραγματική αιτία των καταστροφών αυτών είναι η πολιτική που βάζει την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων στη λογική του «κόστους- οφέλους», με την μειωμένη χρηματοδότηση και την υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε και μέσω των ερωτημάτων που τέθηκαν, δόθηκε επίσης η ευκαιρία να αναλυθούν μία σειρά από διεθνείς γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις (εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και σχέδια συνδιαχείρισης του Αιγαίου υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ, πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή με την εμπλοκή της χώρας μας και οι νέες προσφυγικές ροές που αναμένεται να προκύψουν από αυτούς, ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και οι συνέπειες που θα επέλθουν), αλλά και ζητήματα που αφορούν την τοπική διοίκηση (αρμοδιότητες Δήμων-Περιφερειών και οι ανταλλαγές ευθυνών μεταξύ τους χωρίς να δίνονται λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, καθώς και ο ρόλος των τοπικών αρχών ως το «μακρύ χέρι του Κράτους», αφού καλούνται να εφαρμόσουν μία σειρά από κεντρικές αντιλαϊκές επιταγές).

Τη Δευτέρα 30/9 και την Τρίτη 1/10 ο Γιάννης Αγγέλου, συνοδευόμενος από τον Γιάννη Κορρέ, δημοτικό σύμβουλο με την Λαϊκή Συσπείρωση, και κλιμάκιο του Κ.Κ.Ε., πραγματοποίησε περιοδεία σε Δήμο, Νοσοκομείο-Κ.Υ. και υπηρεσίες της Περιφέρειας, όπου συζήτησε με εργαζόμενους και είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο, τον Έπαρχο, καθώς και τη διοικήτρια του Νοσοκομείου. Παράλληλα, έδωσε συνεντεύξεις σε τοπικά Μ.Μ.Ε.

Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους κυριάρχησε το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και ο αυξημένος όγκος δουλειάς, αλλά και η ανησυχία των υπαλλήλων για τις συγχωνεύσεις τμημάτων και για τους χαμηλούς μισθούς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν απέναντι στην συνεχώς εντεινόμενη ακρίβεια.

Από την επίσκεψη στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι εκεί η κατάσταση σε ιατρικό προσωπικό είναι καλύτερη, γιατί καλύπτονται αρκετά κενά από τους επικουρικούς, όμως και εκεί υπάρχει ανάγκη πρόσληψης μόνιμου ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού και άλλων ειδικοτήτων.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός και ο Έπαρχος Γιάννης Μαργαρίτης παραδέχτηκαν ότι αναγνωρίζουν το σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης. Ισχυρίστηκαν, δε, ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους και του «δημοσιονομικού πλαισίου». Από τις συζητήσεις διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός αντιμετώπισης προβλημάτων όπως η λειψυδρία, στήριξης του πρωτογενή τομέα, αλλά ούτε και κατασκευής έργων υποδομής και πολιτικής προστασίας.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης επεσήμαναν ότι χρειάζεται ενημέρωση και διεκδίκηση μαζί με τον λαό για γενναία κρατική χρηματοδότηση, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών και καλύτερες υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 3 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*