Καιρός: Το «Καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου» – Από Κυριακή αλλάζει το σκηνικό

Newsroom.
08/10/2024 06:24
 
 
 

Ο καιρός σήμερα Τρίτη 8 Οκτωβρίου θα είναι γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν στα κεντρικά και τα βόρεια.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει τους 26 με 28 βαθμούς και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά, το νοτιοανατολικό Αιγαίο και τη νότια Κρήτη τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Αίθριος ο καιρός και στις Κυκλάδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 4 μποφόρ. Και η θερμοκρασία θα φτάσει έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Μπορεί τις επόμενες ημέρες να έχουμε ζέστη και απότομη πτώση της θερμοκρασίας από Κυριακή, όμως το κρύο θα… αργήσει.

Τα νέα καιρικά δεδομένα για τη ζέστη και όχι μόνο μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου αναλύει ο διευθυντής της ΕΜΥ κ. Θοδωρής Κολυδάς με ανάρτησή του.

Μέχρι και το Σάββατο, ο καιρός θα είναι καλός με ζέστη και τον υδράργυρο έως και 5 βαθμούς πάνω, ενώ η ανατροπή έρχεται από Κυριακή.

Η ζέστη, όπως φαίνεται στο διάγραμμα, υποχωρεί την Κυριακή, με τη θερμοκρασία να πέφτει κάτω από τα κανονικά επίπεδα.

Έως τις 23 Οκτώβρη οι καιρικές συνθήκες θα είναι παρόμοιες, εάν δεν υπάρξει κάποια μεταβολή στα στοιχεία.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

–   Σχεδόν αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με λίγα φαινόμενα την Τετάρτη στα ΒΔ και το ΣΚ στα βόρεια.

–   Οι άνεμοι Ν-ΝΔ ασθενείς έως μέτριοι που στο τέλος της εβδομάδας γυρίζουν σε βοριάδες και ενισχύονται. Αυτό θα οδηγήσει και την θερμοκρασία σε πτώση από βδομάδα.

–   Η θερμοκρασία μέχρι το Σάββατο θα κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά κατά 3 με 5°C. Από την Κυριακή η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και την ερχόμενη εβδομάδα θα κυμανθεί σε επίπεδα λίγο κάτω από τα κανονικά.

thermoks 9c11c

 

Το Indian Summer «πιάνει» και την Ελλάδα

Ο διευθυντής της ΕΜΥ αναφέρεται με ανάρτηση και στο… «Ινδιάνικο Καλοκαίρι» ή «καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου», το οποίο έρχεται στην Ελλάδα και φέρνει ζεστές και ηλιόλουστες ημέρες.

Στην ανάρτησή του αναφέρει:

«INDIAN SUMMER H ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ- ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ “ΓΑΙΔΟΥΡΟΚΑΛΟΚΑΙΡΟ”

Έχουμε πολλές φορές αναφέρει ότι ο Οκτώβριος είναι ένας μήνας μεταβατικός ή ακόμη και προθάλαμος για τον επερχόμενο χειμώνα. Όμως σε πολλές περιπτώσεις τυχαίνει τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη πολλές ημέρες του Οκτωβρίου να κυλούν με ζεστό και άνομβρο καιρό.

Αυτές οι ημέρες είναι γνωστές ως Ινδιάνικο Καλοκαίρι (Indian Summer) ή καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου και τέτοιες προβλέπονται το επόμενο χρονικό διάστημα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης αλλά και στη χώρα μας.

Κάποιες φορές οι ηλιόλουστες μέρες όπως φέτος, έρχονται νωρίτερα, καθώς η περίοδος του ξηρού και άνομβρου καιρού εξαρτάται από τη θέση του βαρομετρικού υψηλού (αντικυκλώνα) που καλύπτει την περιοχή μας».

(Visited 324 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*