Άρης Ρώτας προς δημοτική αρχή Σύρου-Ερμούπολης: «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…»

Newsroom.
14/10/2024 10:09
 
 
 

 

Η δημοτική παράταξη Σύρου-Ερμούπολης υπό την ηγεσία του Άρη Ρώτα εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση  επικρίνοντας τη διαχείριση πόρων από τη δημοτική αρχή του Δημάρχου Αθανασίου. Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκαν η έλλειψη επενδύσεων σε αθλητικές και σχολικές υποδομές, ενώ καταγγέλλεται ότι οι διαθέσιμοι πόροι σπαταλώνται σε έργα οδοποιίας και πολιτιστικές δράσεις αμφιβόλου προτεραιότητας.

Ειδικότερα, η παράταξη επισημαίνει ότι η πρόσφατη αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος περιλαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση για την επισκευή του δημοτικού οδικού δικτύου, καθώς και για την κατασκευή μόνιμης έκθεσης αφιερωμένης στον Μάνο Ελευθερίου. Το συνολικό ποσό για έργα υποδομών και πολιτισμού αγγίζει τις 700.000 ευρώ για το 2024, ποσό που, σύμφωνα με την παράταξη, θα έπρεπε να διατεθεί για επείγουσες ανάγκες σε αθλητικούς χώρους και σχολεία.

Παράλληλα, η ανακοίνωση κατηγορεί τη δημοτική αρχή για έλλειψη πολιτικής βούλησης και προτεραιοτήτων, καλώντας τον Δήμαρχο να δείξει έμπρακτη ευαισθησία στα θέματα των αθλητικών υποδομών και των σχολείων, τα οποία περιγράφονται ως εγκαταλελειμμένα και σε άθλια κατάσταση.

Το πλήρες της ανακοίνωσης του Άρη Ρώτα και της παράταξης του 

Με ένα δακρύβρεχτο δελτίο τύπου την 19.9.2024, ο κος Αθανασίου είχε αναφέρει επί λέξει «Τα θέματα των αθλητικών εγκαταστάσεων μας πονάνε όλους και αισθανόμαστε υπόλογοι απέναντι στη νεολαία του νησιού μας… …Αισθανόμαστε ηθική μας υποχρέωση, ως νέα Δημοτική Αρχή, να σας ενημερώσουμε για την υφιστάμενη κατάσταση των αθλητικών υποδομών του Δήμου μας, οι οποίες παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης»

Σε λιγότερο από ένα μήνα μετά, και συγκεκριμένα την 8.10.2024, η δημοτική αρχή Αθανασίου έφερε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την 3η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος, σύμφωνα με την οποία ενισχύει την αναβάθμιση και συντήρηση δημοτικού οδικού δικτύου αρχικού προϋπολογισμού 180.000 € με επιπλέον 138.000 € και, επίσης, διαθέτει για αρχή 111.000 € για την επισκευή της κτιριακής υποδομής για τη λειτουργία μόνιμης έκθεσης Μάνου Ελευθερίου, στο χώρο του πρώην καφενείου Πάνθεον στο Δημαρχείο, με τη δήλωση ότι θα απαιτηθούν άλλα 140.000 € περίπου για προμήθειες και υπηρεσίες της έκθεσης. Αν σε αυτά τα ποσά συνυπολογίσει κανείς και τις επιχορηγήσεις και λοιπές δαπάνες στον τομέα του πολιτισμού, τότε ο Π/Υ για το έτος 2024 ξεπερνάει τα 700.000 €, από ίδιους πόρους, σε δαπάνες για δρόμους και πολιτιστικές δράσεις.

Και όλα αυτά την ώρα που η μόνιμη επωδός και «φθηνή» δικαιολογία της δημοτική αρχής Αθανασίου είναι ότι «δεν υπάρχουν χρήματα»……

Προφανώς και υπάρχουν χρήματα, αλλά πασιφανώς κατασπαταλούνται σε δρομάκια και μπετουδάκια (Νο 1 ρουσφετολογική δαπάνη) και σε επιχορηγήσεις και απροσδιόριστης ποιότητας πολιτιστικές δράσεις εν γένει (Νο 2 ρουσφετολογική δαπάνη).

Και όλα αυτά την ώρα που οι αθλητικοί χώροι είναι στο χειρότερο σημείο της τελευταίας 30ετίας, με αποτέλεσμα οι νέοι να απογοητεύονται, να αποθαρρύνονατι και εν τέλει να εγκαταλείπουν τον αθλητισμό.

Και όλα αυτά την ώρα που τα σχολεία του νησιού παρουσιάζουν βασικές ελλείψεις σε φάρμακα, αναλώσιμα (χαρτί Α4, ακόμα και χαρτί υγείας) κ.α. Την ώρα που υπάρχουν σχολεία με κατεστραμμένες τουαλέτες, με σαθρούς σοβάδες κ.α., επειδή δήθεν δεν υπάρχουν χρήματα να επισκευαστούν. Την ώρα που υπάρχουν σχολεία με σπασμένες μπασκέτες, σχολεία όπου ο καθηγητής φυσικής αγωγής κρατάει με το χέρι του από τη μία άκρη το φιλέ για να παίξουν τα παιδιά βόλεϋ.

Καθώς φαίνεται οι κύριοι/κυρίες της δημοτικής αρχής έχουν πολύ λανθασμένη εντύπωση για το τί είναι πολιτισμός. Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα κτήρια, ούτε μόνο οι εκδηλώσεις, ούτε οι κορδέλες που σκοπεύουν να κόψουν. Γιατί περί αυτού πρόκειται η δαπάνη των 250.000€ για την μόνιμη έκθεση Μάνος Ελευθερίου, αφού ήδη αδυνατούν να λειτουργήσουν επαρκώς και αξιοπρεπώς τους λοιπούς χώρους πολιτισμού.

Πολιτισμός κύριε Δήμαρχε είναι ο τρόπος και η ποιότητα ζωής. Πολιτισμός είναι η προαγωγή των αξιών, της παιδείας, της μόρφωσης και της αισθητικής. Αξίες για τις οποίες κατάφωρα αδιαφορείτε έναντι των δρόμων και των αφιλτράριστων δαπανών για πολιτιστικές δράσεις, για τις οποίες ευχαρίστως κατασπαταλάτε χρήματα με το πρόσχημα της προαγωγής του πολιτισμού.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών, δεν είμαστε αντίθετοι με την μόνιμη έκθεση Μάνος Ελευθερίου. Ωστόσο, είμαστε αντίθετοι με τον συγκεκριμένο χώρο που επελέξατε για την στέγασή της, δηλαδή το ιστορικό καφενείο Πάνθεον στην Πλατεία Μιαούλη, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να επαναχρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο και «δώσει ζωή» στην πλατεία και έσοδα στο Δήμο μας. Είμαστε αντίθετοι με το χρόνο που επιλέξατε να υλοποιήσετε αυτό το εγχείρημα, δίνοντάς του προτεραιότητα έναντι άλλων σοβαρότερων και άκρως επιτακτικών αναγκών, ιδίως αυτών που αφορούν την εκπαίδευση, την άθληση και την ασφάλεια των παιδιών. Είμαστε αντίθετοι, τέλος, με το ύψος της δαπάνης και με το γεγονός ότι επιλέξατε να την καλύψετε με ιδίους πόρους, αντί να αναζητήσετε σχετική χρηματοδότηση.

Αναρωτιόμαστε αλήθεια αν οι κ.κ. Δομένικος Σαγκινέτος και Ιωσήφ Ρούσσος, που είναι υπεύθυνοι για τους αθλητικούς χώρους και τα σχολεία, είναι πράγματι σύμφωνοι με την ανωτέρω αναμόρφωση (την οποία υπερψήφισαν!!!) και αυτήν την κατασπατάληση ιδίων πόρων, όταν οι εγκαταστάσεις ευθύνης τους καταρρέουν. Ενώ αφήνουμε ασχολιάστη την μεγάλη πολιτική δήλωση(!!!) του Δημάρχου «όλα είναι προτεραιότητα…» σε σχετική ερώτησή μας στο άνω δημοτικό συμβούλιο για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της Δημοτικής αρχής. Δήλωση την οποία αφήνουμε στην κρίση των δημοτών.

Κλείνοντας, καλούμε τη δημοτική αρχή να βάλει σε τάξη τις προτεραιότητές της και να αφουγκραστεί τις πραγματικές ανάγκες αυτού του τόπου, λαμβάνοντας – επιτέλους – υπόψη το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει τόσο οι αθλητικοί χώροι, όσο και οι σχολικές υποδομές της κατά τα άλλα πρωτεύουσας των Κυκλάδων. Άλλωστε πρόκειται για δύο «καυτά» θέματα, για τα οποία ο κ. Αθανασίου με κάθε αφορμή και ευκαιρία αυτοπαρουσιάζεται υπερευαίσθητος και εκδίδει δακρύβρεχτα δελτία τύπου.

Μήπως ήρθε η ώρα κ. Δήμαρχε να δείξετε την ευαισθησία σας και εμπράκτως;

(Visited 26 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*