Διερράγησαν οι προβληματικές μεμβράνες του Φράγματος – Σε κίνδυνο ο υδρευτικός σχεδιασμός του νησιού, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για παράσυρση 152 αιγοπροβάτων
Μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών, το Φράγμα της Φανερωμένης στη Νάξο υπέστη σοβαρή ζημιά, με αποτέλεσμα ένα μέρος του να σπάσει και το νερό να τρέχει προς τη θάλασσα. Κάτοικοι της περιοχής μιλούν για πρωτοφανές φαινόμενο. Αν και δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν την παράσυρση μάντρας με 152 αιγοπρόβατα. Το περιστατικό εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αντοχή των υποδομών και θέτει υπό αμφισβήτηση το Masterplan Ύδρευσης του Δήμου.
Πιο συγκεκριμένα, τα χθεσινά και συνεχιζόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να μην είχαν για τη Νάξο τα καταστροφικά αποτελέσματα που είδαμε στην Πάρο, αλλά μπορεί να έχουν πιο σοβαρή επίπτωση στο υδρευτικό και αρδευτικό πρόβλημα του νησιού και να οδηγήσουν τη δημοτική Αρχή σε αναθεώρηση των υδρευτικών σχεδίων της.
Και αυτό, γιατί το προβληματικό έτσι κι αλλιώς από χρόνια Φράγμα της Φανερωμένης, που φέτος είδε κάποιο όγκο νερού να σωρεύεται σε αυτό, συγκριτικά με πέρυσι, διερράγη, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης και των ελαττωματικών μεμβρανών του, με αποτέλεσμα το νερό να χύνεται με ορμή στη θάλασσα. Ευτυχώς ο δρόμος δεν είναι πολυσύχναστος και δεν είχαμε αναφορές για κίνδυνο ανθρώπινων ζωών. Ούτε και τα σπίτια κινδύνευσαν, αν και πληροφορίες, ανεπιβεβαίωτες ακόμα, μιλούν για την παράσυρση μιας μάντρας γνωστού βοσκού της περιοχής με 152 αιγοπρόβατα.
Τεράστιος όγκος νερού ξεχύνεται από τη λεκάνη, διασχίζοντας την πλαγιά και τον ρυάκα με δυνατό βουητό, καταλήγοντας στη θάλασσα της Φανερωμένης.
Το Φράγμα βρίσκεται στην περιοχή Κινιδάρου και κατασκευάστηκε το 2004 για άρδευση και ύδρευση. Είναι ωφέλιμου όγκου 1,5 εκ. κυβικών μέτρων και είχε στεγνώσει από την ανομβρία και τις απώλειες νερού λόγω κατασκευαστικών και επισκευαστικών αστοχιών. Χθες δόθηκε η χαριστική βολή και έτσι δεν θα τροφοδοτείται και η λιμνοδεξαμενή Εγκαρών από την οποία υδρεύεται η Χώρα και αρδεύεται ο κάμπος της περιοχής.
Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μέσω τηλεφωνικών μηνυμάτων με τους αρμόδιους του Δήμου (αιρετούς και υπηρεσιακούς), αλλά μόνο ένας μηχανικός μας απάντησε και εξεπλάγη από την είδηση. Μας είπε ότι το πρωί οι Υπηρεσίες του Δήμου θα σπεύσουν επιτόπου, δεδομένου ότι δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι μέσα στη νύχτα.
Είναι προφανές ότι ο υδρευτικός σχεδιασμός είναι πλέον στον αέρα, δηλαδή το Γενικό Σχέδιο (Masterplan) Ύδρευσης, που εκπονείται με την τεχνική υποστήριξη του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) και για το οποίο έγινε στο Δημαρχείο στις 6 Μαρτίου 2025 η πρώτη δημόσια διαβούλευση.
Κινιδαριώτες από το Ακρωτήρι και Κωμιακίτες από τη Χίλια Βρύση, που είναι κοντά στο Φράγμα, μας είπαν ότι πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο και είναι «σαν να μας καταράστηκε ο Θεός». «Πάνω που κάπως ήταν πιο βροχερή η φετινή χρονιά, ήλθε ένα σχεδόν συνηθισμένο και όχι εντελώς ακραίο καιρικό φαινόμενο να μας αποτελειώσει, να στεγνώσει πάλι το Φράγμα», σημειώνουν. Οι κάτοικοι θεωρούν εγκληματική την αδράνεια και αδιαφορία του Δήμου, παρά τα κατά καιρούς παράπονα και διαβήματά τους.
Της τελευταίας στιγμής: Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Κώστα Κομνηνό, Διευθύνοντα Σύμβουλο και Γενικό Διευθυντή του «ΔΑΦΝΗ ΑΟΤΑ», που έχει αναλάβει να οργανώσει το Γενικό Σχέδιο (Masterplan) Ύδρευσης, ήταν ανενημέρωτος για το απρόοπτο γεγονός και μας είπε ότι, αναθεωρούνται πλέον όλες οι υποθέσεις, οι υπολογισμοί και τα σενάρια του Σχεδίου. Ζήτησε να μάθει, αν έχουμε άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες για πλήγματα και καταστροφές σε πηγές ή λεκάνες συγκέντρωσης νερού στο νησί και περίμενε να ξημερώσει για να επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο Ύδρευσης και τον Δημήτρη Γρυλλάκη για τα περαιτέρω.
Το ρεπορτάζ συνεχίζεται…
Καλό μήνα!
Καλή Πρωταπριλιά!
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
6 Comments