Κέα: Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Κλιμάκιο του EOΔY επισκέφτηκε το νησί

Newsroom.
24/08/2025 09:43

Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι υγειονομικές Αρχές.

Aπό προχθές κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει μεταβεί στη Κέα, προκειμένου να πραγματοποιήσει επιδημιολογική διερεύνηση, να λάβει βιολογικά και περιβαλλοντικά δείγματα προκειμένου να διερευνηθεί πιθανή πηγή αλλά και το παθογόνο που προκαλεί την γαστρεντερίτιδα.

Η έξαρση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας παρατηρήθηκε στο νησί της Κέας από τις 12 Αυγούστου.
Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 250 περιστατικά.

Κατά την κορύφωση του φαινομένου καταγράφηκαν μέσα σε μία μέρα 30 επισκέψεις στο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού, ενώ τώρα είναι σε ύφεση.

Μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί κάποιο άτομο με συμπτώματα. Είναι κυρίως ήπια και κρατούν 2-3 μέρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν εμπνέει ανησυχία, οι γαστρεντερίτιδες από τον Μάιο παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις και αναμένονται τα αποτελέσματα από τον ΕΟΔΥ.

Στην πλειονότητά τους τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας οφείλονται σε κάποιον ιό ο οποίος μπορεί να βρίσκεται σε μολυσμένο νερό ή σε κάποιο τρόφιμο αλλά έχουμε μετάδοση και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ένας θάνατος που έχει αναφερθεί αφορά υπερήλικα με σοβαρό υποκείμενο νόσημα χωρίς να είναι σαφής η σύνδεση με τη γαστρεντερίτιδα. Πρόκειται για ένα περιστατικό το οποίο διερευνάται.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην Κέα, με τους γιατρούς του νησιού να έχουν ενημερώσει σχετικά την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια όσο και τον ΕΟΔΥ.

Για την αύξηση των κρουσμάτων μίλησε το πρωί της Παρασκευής η πρώην πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Ματίνα Παγώνη, στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε, το Περιφερειακό Ιατρείο έχει εξετάσει δεκάδες ασθενείς (τουλάχιστον 80), με συμπτώματα όπως διάρροια, εμετούς, κοιλιακό πόνο και, σε αρκετές περιπτώσεις, πυρετό. Ωστόσο, ήταν μικρής διάρκειας τα συμπτώματα και ήταν ιογενής η προέλευση.

Επίσης, το φαρμακείο του νησιού έχει εξυπηρετήσει πάνω από 1.500 ασθενείς.

Η Ματίνα Παγώνη τόνισε ακόμη ότι, ειδικά κατά τη διάρκεια των διακοπών, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και με τις πισίνες, αλλά και με τα ξενοδοχεία και τις πετσέτες που χρησιμοποιούμε.

O νοροϊός, είναι ο συνήθης υπαίτιος για γαστρεντερίτιδα του καλοκαιριού, είπε στο ΕΡΤΝews ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι δεν εμπνέουν ανησυχία τα 250 κρούσματα που αναφέρονται από τις 12 Αυγούστου στη Τζιά. Hδη βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο νησί, προκειμένου να πραγματοποιήσει επιδημιολογική διερεύνηση, καθώς η έξαρση έφτασε τα 30 κρούσματα την ημέρα.

Ο πιο πιθανός υποψήφιος για να προκαλέσει μια τέτοια επιδημία είναι ο νοροϊός που θα μπορούσε να είναι και ροταϊός. Συνήθως μεταδίδεται αρκετά εύκολα καθώς έχει ανθεκτικότητα στα αντισηπτικά και δεν σκοτώνεται με απλά πανάκια που βάζουμε στα χέρια μας». Προκαλεί έτσι μεγάλες επιδημίες, που κατά καιρούς τις βλέπουμε όχι μόνο σε ένα νησάκι αλλά και σε πόλεις, εξήγησε.

«Αυτού του είδους οι λοιμώξεις δεν είναι κάτι σπάνιο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συμβαίνουν μικρές επιδημίες που οφείλονται συνήθως σε ιογενείς λοιμώξεις, οι οποίες μεταδίδονται στο πλαίσιο του συγχρωτισμού. Δεν είναι απαραίτητο να συνδεθούν με κατανάλωση κάποιου φαγητού ή νερού», είπε.

«Δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό»

Δεν είναι δηλαδή κάτι το οποίο θα έπρεπε να μας διακόψει τις διακοπές μας, με λίγη πρόληψη θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας:

– Το καλό πλύσιμο των χεριών είναι το Α και το Ω για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης λοίμωξης

– Όσοι άνθρωποι έχουν γαστρεντερίτιδα να απομονωθούν, γιατί ακόμα και με μικρό φορτίο γίνεται η μετάδοση.

– Προσοχή μετά την τουαλέτα: Πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά

«Δύσκολο να υπάρχει μόλυνση του νερού»

Δεν γνωρίζω κιόλας αν το νερό της Τζιάς θεωρείται πόσιμο, σε κάθε περίπτωση, καλό είναι όταν υπάρχει μια τέτοια έξαρση, ο κόσμος για λίγο χρονικό διάστημα μέχρι να τον ενημερώσουν οι αρχές, να καταναλώνει εμφιαλωμένο νερό.

Δεν μεταδίδεται εύκολα μια τροφική δηλητηρίαση σε τόσο μεγάλη κλίμακα., αλλά αυτός που προετοιμάζει την τροφή θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό μέσω του φαγητού. Αυτό θα ήταν κάτι αρκετά περιορισμένο και δεν θα αφορούσε ένα ολόκληρο νησί, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για πιθανές συνέπειες από την κατανάλωση «καφέ» νερού από τις βρύσες, στην Πάτμο o κ. Μαγιορκίνης ανέφερε: «Δεν μπορώ να γνωρίζω τι έχει συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο εάν υπήρχε πρόβλημα θα εμφανιζόταν ήδη από τα πρώτα εικοσιτετράωρα, δεν είναι κάτι το οποίο εμφανίζεται μέρες αργότερα.

Πηγή: ΕΡΤΝews – Εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» με την Νίνα Κασιμάτη

(φωτο αρχείου)

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Latest Post