Σεισμός 3,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης – Τι λένε Νομικού και Παπαδόπουλος

Newsroom.
11/01/2026 12:20

Σεισμός 3,6 Ρίχτερ σημειώθηκε με επίκεντρο εντοπίζεται 10 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά του Μεγαλοχωρίου Σαντορίνης

Το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται στα πέντε χιλιόμετρα.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμο Παπαδόπουλο να αναφέρει σε ανάρτησή του ότι δεν «υπάρχει ιδιαίτερος λόγος προβληματισμού».

Η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 09:09 και το επίκεντρό της εντοπίζεται 13 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Οίας στη Σαντορίνη, σε βάθος 12 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε στην ανάρτησή του στο Facebook ότι ο επιφανειακός σεισμός είχε μέγεθος «συνηθισμένο τόσο για την πολύ υψηλή σεισμικότητας της Ελλάδας όσο και για τη συγκεκριμένη περιοχή».

Σε ανάρτηση της η Καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού έγραψε: «Μια ασθενής σεισμική δόνηση με μικρό εστιακό βάθος (γιαυτό κ το αισθητό κούνημα) ανησύχησε κ προβλημάτισε τους κατοίκους του νησιού μας αλλά δε χρειάζεται ούτε πανικός ούτε «αρνητικές σκέψεις».

Ζήσαμε ένα πρωτόγνωρο γεωλογικό φαινόμενο ΒΑ της Σαντορίνης όπου πλέον έχει εξηγηθεί από τους επιστήμονες οι οποίοι δεν έπαψαν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα.
Μόλις ολοκληρώθηκε κ η Διεθνής ωκεανογραφική αποστολή κ τοποθετήθηκαν ξανά υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι εξοπλισμένοι κ με ειδικούς σένσορες που μετράνε κ την κλίση του πυθμένα κ άλλες παραμέτρους για τη συλλογή νέων δεδομένων.
Ο χερσαίος κ ο υποθαλάσσιος χώρος της περιοχής μας πρέπει να παρακολουθείται όχι μόνο κατά τη διάρκεια μιας κρίσης αλλά συνεχώς!
Αυτό κάνουμε σαν επιστήμονες, ανεξάρτητα από προβλήματα κ εμπόδια!
Έχουμε μάθει να ζούμε με τους σεισμούς κ γνωρίζουμε ότι τα ηφαίστεια μας είναι ενεργά κ προειδοποιούν.
Συνεχώς ανακοινώνονται επιστημονικά συμπεράσματα κ όλοι είμαστε δίπλα στους κατοίκους σε ότι χρειαστούν!
Ο θαλάσσιος χώρος αποτελείται από ενεργά ρήγματα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να δίνουν τέτοιες σεισμικές δονήσεις! Δεν είναι κάτι ανησυχητικό!!»

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Latest Post