Σύρος: Η τέχνη συναντά τη φύση στο Δελφίνι – Μια ξεχωριστή εμπειρία από την KYKLart

Newsroom.
24/07/2026 11:26

Εικαστική εγκατάσταση, περιπατητική δράση και πρωτότυπη ηχητική σύνθεση στο πλαίσιο του 2ου COMMON GROUND Art & Nature Residency

Μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική εμπειρία, που συνδέει την τέχνη με το φυσικό τοπίο της Σύρου, παρουσιάζει η KYKLart τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, στις 19:00, στο Δελφίνι.

Δύο καλλιτέχνιδες, από την Ελλάδα και τη Χιλή, συνεργάστηκαν για μία εβδομάδα, αντλώντας έμπνευση από το φυσικό τοπίο της Σύρου και θα παρουσιάσουν μια site-specific εμπειρία που συνδυάζει εικαστική εγκατάσταση, περιπατητική δράση και ηχητική σύνθεση.

Σημείο συνάντησης: https://maps.app.goo.gl/NAfK25J2CWHhdNg28

Η δράση

Η site-specific παρέμβαση αναπτύσσεται σε διάλογο με το φυσικό τοπίο του Δελφινιού. Ανάγλυφες επιφάνειες από αλουμίνιο, τοποθετημένες ανάμεσα στους βράχους και τη βλάστηση, αντανακλούν το μεταβαλλόμενο φως, τον άνεμο και την κίνηση, δημιουργώντας έναν διακριτικό διάλογο ανάμεσα στην ύλη, το τοπίο και την ανθρώπινη αντίληψη.

Εμπνευσμένη από τη φιλοσοφία του Deep Listening της Pauline Oliveros και την ακουστική οικολογία, η δράση προσκαλεί τους συμμετέχοντες σε μια αργή περιπατητική εμπειρία όπου η ακοή αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι συμμετέχοντες καλούνται να εξερευνήσουν το τοπίο μέσα από καθοδηγούμενους περιπάτους με κλειστά μάτια, δίνοντας χώρο σε μια διαφορετική μορφή αντίληψης.

Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με μια συλλογική ακρόαση μιας πρωτότυπης ηχητικής σύνθεσης, δημιουργημένης από το τραγούδι των πουλιών, τον άνεμο και το φυσικό ηχοτοπίο της Σύρου.

Οι φιλοξενούμενες καλλιτέχνιδες

Η Αναστασία Παπαλεωνίδα Πούντζα είναι εικαστικός που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Η καλλιτεχνική της πρακτική εκτείνεται στη ζωγραφική, τη γλυπτική και τις εγκαταστάσεις, με επίκεντρο το ίχνος ως φορέα μνήμης, παρουσίας και μετασχηματισμού. Μέσα από διαφορετικά υλικά και διαδικασίες, διερευνά τη σχέση ανάμεσα στην ύλη, τον χρόνο και την ανθρώπινη εμπειρία. Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Natalia Rivera Riffo, με καταγωγή από την Χιλή, είναι sound artist, visual artist, ερευνήτρια και designer, με έδρα το Παρίσι. Η διεπιστημονική της πρακτική διερευνά τις σχέσεις ανάμεσα στον ήχο, την οικολογία, τη μνήμη και τον τόπο μέσα από εγκαταστάσεις, performances, field recordings και καλλιτεχνική έρευνα. Έχει παρουσιάσει το έργο της διεθνώς, μεταξύ άλλων στα Ars Electronica (Αυστρία), Tsonami Festival (Χιλή), Rencontres Internationales Mondes Multiples (Γαλλία) και Ayrly (Σουηδία). Η τρέχουσα έρευνά της εστιάζει στα απειλούμενα ηχοτοπία και στις περιοχές νερού που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή, ενώ έχει επιλεγεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα 89 Sound Art 2026 στο Struer της Δανίας.

Σχετικά με την KYKLart

Η KYKLart δημιουργήθηκε με στόχο να φέρει σε δημιουργικό διάλογο την τέχνη, τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων. Μέσα από εικαστικές διαδρομές, περιπάτους, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και συμμετοχικές δράσεις, επιδιώκει να αναδείξει νέους τρόπους σύνδεσης με τον τόπο, με σεβασμό στο περιβάλλον και έμφαση στη συνύπαρξη, τη βιωσιμότητα και τη συλλογική, διαδραστική εμπειρία.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Latest Post

Comments are closed.