«Συλλογικό κεκτημένο που εξασφαλίζει την οικειοποίηση και το ζωντάνεμα του πανεπιστημίου ως κοινωνικού χώρου και ως χώρου ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας των φοιτητών» χαρακτηρίζει το πανεπιστημιακό άσυλο ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (Τ.Μ.Σ.Π.Σ.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε, επ’ αφορμή της φετινής επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Φοιτητικός Σύλλογος υπεραμύνεται της σημασίας διατήρησης του ασύλου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το Πολυτεχνείο θα πρέπει να αποτελέσει αφετηρία προβληματισμού, αλλά και έμπνευσης για τους αγώνες φοιτητών και εργαζόμενων στο σήμερα.
Το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Φοιτητικού Συλλόγου έχει ως εξής:
Η στοχοποίηση του Ασύλου που ξεκίνησε το προηγούμενο διάστημα από τα συστημικά μέσα, κόμματα, ακαδημαϊκούς και παρατάξεις δεν πρέπει να ιδωθεί ως τυχαίο γεγονός.
Η είδηση ότι φοιτητές – μέλη μιας πολιτικής συλλογικότητας του αναρχικού χώρου – απέκτησε στέκι στη Φιλοσοφική, δεν αφορά μόνο τη συλλογικότητα αυτή, αλλά όλους και όλες μας. Με αρχή το σίριαλ της Φιλοσοφικής, δόθηκε χώρος στο να αμφισβητηθεί το άσυλο ως ελεύθερος χώρος διακίνησης ιδεών μέσα στο Πανεπιστήμιο, άρα και την απαγόρευση της πολιτικής μέσα σε αυτό.
Ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως το άσυλο αποτελεί ένα συλλογικό κεκτημένο που εξασφαλίζει την οικειοποίηση και το ζωντάνεμα του πανεπιστημίου ως κοινωνικού χώρου, ως χώρου ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας μας, με αυτό να συνεπάγεται την επαφή με τον πολιτισμό, τον προβληματισμό για τα αντικείμενα σπουδών αλλά και την πολιτική αναζήτηση. Πέρα από αυτό, το άσυλο έχει παίξει ρόλο στην οργάνωση των φοιτητών/τριών και την ελευθερία δράσης τους για να διεκδικήσουν ένα άλλο πανεπιστήμιο και μια άλλη κοινωνία. Κάθε κίνηση προς την κατάργηση του ασύλου θα μας βρει απέναντι!
Μπορούμε λοιπόν να δούμε γιατί το σύστημα και όσοι το εκφράζουν, προσπαθούν να υπονομεύσουν το άσυλο με κάθε τρόπο – είτε με την πλάγια οδό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είτε με την ευθεία επίθεση προς αυτό, που εκφράζεται από πιο συντηρητικούς δημοσιογράφους, πρυτάνεις και πολιτικούς. Όλοι οι παραπάνω γνωρίζουν πως η νεοφιλελεύθερη επίθεση στο πανεπιστήμιο και την κοινωνία δημιουργεί ένα εύφλεκτο υλικό, και οι φοιτητές – όπως το 1973 – μπορούμε να γίνουμε η σπίθα που θα βάλει φωτιά στις πολιτικές που εξαθλιώνουν τις ζωές μας.
Ήδη η αποπολιτικοποίηση των φοιτητικών συλλόγων έχει δώσει μεγαλύτερη ελευθερία στις κυβερνήσεις να υπονομεύουν το δημόσιο-δωρεάν χαρακτήρα των πανεπιστημίων, με τις εργολαβίες στη φοιτητική μέριμνα, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και την εντεινόμενη λειτουργία του πανεπιστημίου με τα κριτήρια της αγοράς και του κέρδους.
Από την άλλη, η κοινωνική αδράνεια απέναντι στα μνημόνια και η απουσία μεγάλων κινητοποιήσεων απέναντι στις πολιτικές λιτότητας δίνει χώρο στην κυβέρνηση να διαμορφώνει το “success story” της για το «τέλος» των μνημονίων, να συμμετέχει ενεργά στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και να τροφοδοτεί τους πολέμους στη Μ. Ανατολή, καλλιεργώντας έτσι το εθνικιστικό μίσος στους λαούς και δίνοντας χώρο στους φασίστες.
Με αφορμή λοιπόν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε και να εμπνευστούμε για να είμαστε σε θέση να δώσουμε αντίστοιχους αγώνες στο σήμερα!
Να απαντήσουμε στην επίθεση του συστήματος με τη συλλογική οργάνωση μας μέσω του Φοιτητικού Συλλόγου, με τη συλλογική διεκδίκηση κόντρα σε όσους διαμορφώνουν για εμάς ένα μέλλον ανεργίας, επισφάλειας και χωρίς δικαιώματα – ελαστικής – υπο-αμειβόμενης εργασίας.
Φοιτητές – νεολαία – εργαζόμενοι να απαντήσουμε αγωνιστικά και ενωτικά απέναντι στα μνημόνια, τους πολέμους και το φασισμό!
Καλούμε όλους-ες να συμμετέχουν στην πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Σάββατο 17/11.
Συγκέντρωση 11:30 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (λιμάνι)