Τη διενέργεια του πρώτου πιλοτικού διαγωνισμού για την εγκατάσταση υπεράκτιου πλωτού αιολικού πάρκου στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 ανακοίνωσε ο γ.γ. Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος την περασμένη Παρασκευή στο workshop που διοργάνωσε η νορβηγική πρεσβεία και η ΕΛΕΤΑΕΝ.
Όπως είπε ο κ. Βερροιόπουλος, το υπουργείο θα επιλέξει μία θαλάσσια περιοχή και γι’ αυτήν στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα πραγματοποιηθεί πιλοτική δημοπρασία για την τιμή αναφοράς των έργων.
Αρμόδιες πηγές τοποθετούν τη θαλάσσια περιοχή που θα φιλοξενήσει το πρώτο πιλοτικό υπεράκτιο πάρκο σε μία από τις 12 ζώνες που είχε υποδείξει μελέτη του ΚΑΠΕ το 2010, όταν για πρώτη φορά επιχειρήθηκε η ανάπτυξη αντίστοιχων έργων, τα οποία όμως μπήκαν στη συνέχεια στον «πάγο», ενώ η νορβηγική εταιρεία Equinor κοινοποίησε προσφάτως τα σχέδιά της για την εγκατάσταση υπεράκτιου πλωτού αιολικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τήνου, Σύρου και Μυκόνου.
Σκοπός του υπουργείου είναι να υπάρχει στην περιοχή αυτή και υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση, ώστε η δημοπρασία να αντανακλά το πραγματικό κόστος της τεχνολογίας και όχι και εκείνο της διασύνδεσης.
Ο κ. Βερροιόπουλος γνωστοποίησε επίσης ότι στο σχεδιαζόμενο χωροταξικό για τις ΑΠΕ θα υπάρχει μέριμνα και για πλωτές ανεμογεννήτριες όπως και ειδικές κατευθυντήριες γραμμές για τις θαλάσσιες περιοχές όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν αντίστοιχες επενδύσεις. Την εκτίμηση ότι «τα πλωτά αιολικά πάρκα θα μπορούσαν όχι μόνο να μετατρέψουν την Ελλάδα σε κορυφαίο ενεργειακό παράγοντα αλλά να αναζωογονήσουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως η ναυτιλία, η ναυπηγική και η βιομηχανία», έκανε ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Γιορν Γκζέλσταντ, σχολιάζοντας τις φιλόδοξες εθνικές πολιτικές που ορίζονται στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο «τα πλωτά αιολικά πάρκα μπορούν να συμβάλουν στο να γίνει η Ελλάδα ένας από τους κορυφαίους ενεργειακούς παίκτες παγκοσμίως». Ο εκπρόσωπος της νορβηγικής εταιρείας Equinor (πρώην Statoil) κ. Αρνε Εϊκ παρουσίασε την τεχνολογική εξέλιξη και πρόοδο της Equinor στον τομέα των πλωτών ανεμογεννητριών, που έφερε την εταιρεία στην πρώτη γραμμή της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Η Equinor, όπως σημείωσε ο κ. Εϊκ, ήταν η πρώτη εταιρεία που υλοποίησε την εγκατάσταση πλωτών αιολικών πάρκων, το πρώτο επιδεικτικό έργο με μία πλωτή ανεμογεννήτρια που πραγματοποιήθηκε το 2009, καθώς και το πρώτο θαλάσσιο πάρκο πλωτών ανεμογεννητριών που εγκατέστησε το 2017 στη Σκωτία.
Η πρόοδος αυτή συνοδεύεται και από σημαντική μείωση του κόστους, η οποία αναμένεται εντυπωσιακή όσο θα αυξάνεται το μέγεθος των εγκαταστάσεων. Με βάση αυτή την εμπειρία, ο κ. Εϊκ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μία από τις καλύτερες προοπτικές στην Ευρώπη για την εκμετάλλευση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και θα μπορούσε, όπως και η Σκωτία, να αναπτύξει τη βιομηχανία της ώστε να αποτελέσει μελλοντικά κόμβο προμήθειας για την ευρύτερη περιοχή.
Να σημειωθεί ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον της Νορβηγίας για την Ελλάδα, εστιάζεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τήνου, Σύρου Μυκόνου, καθώς τα χαμηλά σε ύψος κύματα, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούν στο Αιγαίο, αξιολογούνται ως ιδανικές συνθήκες για τη δημιουργία υπεράκτιου αιολικού πάρκου.
Έντυπη έκδοση: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ