Στα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στις υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας τουριστών (αεροδρόμια, λιμάνια, κέντρα υγείας) κορυφαίων τουριστικών προορισμών της χώρας, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, αναφέρθηκε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, στην οποία ήταν προσκεκλημένη η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά και ο Γενικός Γραμματέας Γ. Ζαχαράτος.
Ειδικότερα, ο κ. Συρμαλένιος μίλησε για το τέλος αφιξοαναχωρήσεων στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης, το οποίο δεν αξιοποιούταν για τη βελτίωση έργων στα αεροδρόμια, αλλά πήγαινε στη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού και στους δανειστές, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Δεν παρέλειψε επίσης, να επισημάνει ότι στο αεροδρόμιο της Μυκόνου χρειάζεται ακόμη τρεις ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας (αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο τρεις, ενώ οι πτήσεις είναι δεκάδες και διαδέχονται η μία την άλλη) προκειμένου να λειτουργεί σε 24ωρη βάση και να ελέγχεται με ασφάλεια. Στο ίδιο αεροδρόμιο χρειάζεται ενίσχυση και η αστυνομική δύναμη. «Οι ατελείωτες ουρές και η ταλαιπωρία των επιβατών είναι η σημερινή εικόνα του ελληνικού τουρισμού» τόνισε ο κ. Συρμαλένιος, προσθέτοντας ότι δουλεύει μόνο ένα μηχάνημα ελέγχου.
Δεν βρίσκουν σπίτι το καλοκαίρι!
Στη συνέχεια, ο κ. Συρμαλένιος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα νησιά αυτά, λέγοντας ότι οι συγκεκριμένοι παγκόσμιοι τουριστικοί προορισμοί έχουν τεράστια έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων που στηρίζουν τη λειτουργία των νησιών, αλλά και τον τουρισμό.
Ωστόσο, όπως είπε ο βουλευτής, «για να βρει σπίτι π.χ. ένας δημόσιος υπάλληλος στη Μύκονο από Μάιο μέχρι Οκτώβριο, πρέπει να πληρώσει από 3.000-5.000 ευρώ για διαμονή, διότι οι ξενοδόχοι και όλοι οι επιχειρηματίες που φωνάζουν για τον Φ.Π.Α., νοικιάζουν με την ημέρα στους δημοσίους υπαλλήλους και όταν φτάνει ο Μάιος τους διώχνουν, διότι προσδοκούν σε περισσότερα έσοδα από τους τουρίστες».
«Ο τουρισμός αναπτύχθηκε χωρίς κατεύθυνση»
«Με αφορμή τις διαπιστώσεις αυτές, θέλω να καταλήξω στο ότι το πρόβλημα του τουρισμού στη χώρα μας δεν είναι πρόβλημα αποκλειστικά τουρισμού, είναι πρόβλημα μιας συνολικής ανάπτυξης της χώρας, που θα παίρνει υπόψη της την αλληλεξάρτηση όλων των τομέων της αγροτικής οικονομίας, της δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της ακτοπλοΐας, που έχει επιδεινωθεί, όπως σωστά ειπώθηκε, και μια σειρά άλλων παραγόντων, που πρέπει να δούμε συνολικά. Ο τουρισμός στη χώρα μας αναπτύχθηκε μέχρι σήμερα χωρίς να υπάρχουν κυβερνητικές πολιτικές, χωρίς κατεύθυνση.
Αυτό, το οποίο οφείλουμε εμείς να κάνουμε, ως νέα κυβέρνηση, είναι να διαγράψουμε μια στρατηγική, στην οποία, ως κύριο στόχο θα έχουμε, αφενός μεν να λύσουμε ζητήματα υποδομών, εργασιακών σχέσεων και ό,τι έχει σχέση με το χώρο των εργαζομένων και των απασχολουμένων στον τουρισμό, αφετέρου δε αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε τόπου» κατέληξε ο κ. Συρμαλένιος.