Η διενέργεια δημοψηφίσματος σε όλο το Αιγαίο, ώστε η συμβολή και των νησιωτών στον αγώνα για τη διατήρηση της νησιωτικότητας να λάβει τον κοινά συμφωνημένο, απαραίτητο, κινηματικό χαρακτήρα αποφασίστηκε στη σύσκεψη που είχαν φορείς του Νοτίου και του Βορείου Αιγαίου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με θέμα τη διατήρηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των νησιών.
Την πρόταση για το δημοψήφισμα «έριξε στο τραπέζι» ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, ζητώντας από τους φορείς του Αιγαίου να ενισχύσουν με τον τρόπο αυτό και πολιτικά τον αντίλογο της κυβέρνησης. Από την πλευρά τους, οι τοπικοί φορείς και ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ειδικότερα, πρότειναν να καταθέσουν μέχρι τη Δευτέρα συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις ισοδύναμων μέτρων, τις οποίες η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προκειμένου να μην υποστούν τα νησιά την απώλεια ενός μέτρου που για καταστατικούς λόγους της ΕΕ, εάν καταργηθεί, δεν μπορεί να επανέλθει.
Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο την πρόταση να συμπεριληφθούν και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.
Συζήτηση σε βαρύ κλίμα
Η σύσκεψη ξεκίνησε σε βαρύ κλίμα, λόγω της δήλωσης του κ. Βαρουφάκη, που από την αρχή κατέστησε σαφές στους εκπροσώπους του Αιγαίου ότι – εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές – η απώλεια των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συνόλου των εκπροσώπων των φορέων, με τον κ. Χατζημάρκο να του απαντά πως το γεγονός ότι η νησιωτικότητα δεν αποτελεί «κόκκινη γραμμή» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αποδεικνύει ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν πιστεύει σε αυτήν και δεν την υπερασπίστηκε ως όφειλε, αλλά αντιθέτως έδειξε να υιοθετεί τα επιχειρήματα όσων συστηματικά λοιδορούν και κατασυκοφαντούν τα νησιά και τους κατοίκους τους, επικαλούμενοι μεμονωμένα και ακραία παραδείγματα.
Μάλιστα, στο επιχείρημα του υπουργού Οικονομικών ότι οι δανειστές επιμένουν στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, προσδοκώντας έσοδα στα ταμεία του κράτους, οι εκπρόσωποι του Αιγαίου απάντησαν με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τα νησιά και την οικονομία της χώρας γενικότερα, αφού το πλήγμα που θα δεχτεί η ανταγωνιστικότητα της νησιωτικής Ελλάδας θα επιφέρει ανυπολόγιστη ζημία, η οποία δεν μπορεί να αποτιμηθεί με βάση την επιβάρυνση και μόνο από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
«Να μην μπει ταφόπλακα στη νησιωτική Ελλάδα»
Από την πλευρά του, ο κ. Χατζημάρκος υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι των νησιών στέκονται με μεγάλο αίσθημα ευθύνης απέναντι στη μάχη που δίνει η χώρα για να επιστρέψει στην ομαλότητα κι ευχήθηκε η κυβέρνηση να επιδείξει, έστω και την τελευταία στιγμή, την ίδια υπεύθυνη στάση και να υπερασπιστεί το Αιγαίο τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, για να μην μπει ταφόπλακα στη νησιωτική Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση πήραν μέρος οι:
*Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος
*Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου
*Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) και Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος
*Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου
*Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος
*Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Αντώνης Καμπουράκης
*Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Μιχαήλ Μιχαήλ
*Αντιπρόεδρος ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου Στρατής Τζιμής
*Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Λέσβου Παναγιώτης Μπαρούτης
*Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς
*Πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) Θρασύβουλος Καλογρίδης
*Οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρης Γάκης, Δημήτρης Σεβαστάκης, Νίκος Μανιός, Αγλαΐα Κυρίτση, Νεκτάριος Σαντορινιός, Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος