Την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το τελεσίγραφο που έχει δοθεί στην Αθήνα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους και να αποτραπεί το «μαύρο» σενάριο του Grexit, προβληματισμός επικρατεί στην ελληνική Βουλή – μετά την κατάθεση της ελληνικής πρότασης στα αγγλικά και σε ένα άρθρο – για τη διαδικασία με την οποία η Ολομέλεια θα κληθεί να την εγκρίνει, αλλά και για το περιεχόμενο της πρότασης.
Η δυσφορία στα κόμματα της αντιπολίτευσης δημιουργείται εξαιτίας του θεσμικού παράδοξου από την απόφαση της κυβέρνησης να αποκτήσει μια ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση – εξουσιοδότηση με ευρύτατες συναινέσεις από το ελληνικό κοινοβούλιο ώστε να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευθεί.
Παράλληλα, όπως επιβεβαίωσε μέσω Twitter και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι Θεσμοί έλαβαν την πρόταση με τις μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα, αλλά παραμένει άγνωστο αν η πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή είναι η ίδια με αυτή που έλαβαν οι δανειστές.
Μάλιστα πληροφορίες από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί έδωσαν ήδη το πρώτο «ok» μετά την πρώτη ματιά που έριξαν στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, γεγονός που καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι το κείμενο γράφτηκε λέξη-λέξη σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των δανειστών.
«Οι επιστολές πρέπει να είναι υπογεγραμμένες», λέει ο επικεφαλής του γραφείου του Γιούνκερ
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης εστάλησαν αρχικά χωρίς υπογραφές, ωστόσο έπειτα από παρέμβαση του Μάρτιν Σέλμαγερ, εκπροσώπου του επικεφαλής της Κομισιόν, Γιούνκερ, στο Twitter ότι «χρειάζονται υπογεγραμμένες επιστολές», το κυβερνητικό κείμενο εστάλη εκ νέου υπογεγραμμένο. «Τώρα ελήφθησαν οι προτάσεις. Υπογεγραμμένες. Οι τρεις θεσμοί θα
αξιολογήσουν», έγραψε σε επόμενο tweet του ο Σέλμαγερ.
Παρά την πρώτη «έγκριση» του πακέτου μέτρων που προτείνει η Αθήνα στους εταίρους, πληροφορίες του πρακτορείου MNI αναφέρουν ότι ήδη παρουσιάστηκε «εμπλοκή» που σχετίζεται με τις συντάξεις και τον ΦΠΑ στα νησιά.
Συγκεκριμένα, το MNI υποστηρίζει ότι η απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές στις συντάξεις παραμένει εμπόδιο στη διαδικασία επίτευξης συμφωνίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, μερικά σημεία από αυτά που περιλαμβάνει η συμφωνία είναι τα εξής:
– Το σχέδιο καθορίζει τον ΦΠΑ στο 13{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} για τα ξενοδοχεία, αλλά ανεβάζει το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας για τη βιομηχανία τροφίμων στο 23{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}, όπως ήταν η απαίτηση των πιστωτών.
– Παραμένει η κυβερνητική δέσμευση για «πάγωμα» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Το ΜΝΙ αναφέρει ότι στην ελληνική πρόταση «δεν περιλαμβάνονται περικοπές στις συντάξεις» και πως, σύμφωνα με τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, οι δανειστές θα αρνηθούν και πάλι να προχωρήσουν με την πρόταση.
Επιπλέον, η πρόταση φαίνεται πως περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους για τη ναυτιλία, αλλά και για τα τυχερά παιχνίδια, ενώ τονίζει την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους.
Η συλλογική σύμβαση εργασίας θα συζητηθεί από τον επόμενο χρόνο, σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Πηγή: protothema.gr