ΑΝΩ Χριστούγεννα 2019: Μια μοναδική βραδιά μελωδίας και κατάνυξης

Newsroom
30/12/2019 13:39
 
 
 

 

Μια μοναδική βραδιά, στο πνεύμα των Χριστουγέννων, έζησε το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου το κοινό του Φεστιβάλ ΑΝΩ.

Παρά το τσουχτερό κρύο, δεκάδες επισκέπτες και μόνιμοι κάτοικοι της Σύρου, περπάτησαν στα στολισμένα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού και ανηφόρισαν στην κορυφή του λόφου της Άνω Σύρου, γεμίζοντας ασφυκτικά τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου και φέτος δέσποζε η εντυπωσιακή φάτνη που έφτιαξαν οι ενορίτες.


Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, ο Γιάννης Ρούσσος (εκκλησιαστικό όργανο), ο Φώτης Τσαντήλας (τρομπέτα) και η Ούρσουλα Στράϊτφελντ (άλτο και τενόρο σαξόφωνο) εκτέλεσαν με ξεχωριστό τρόπο γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες, δημιουργώντας μια ζεστή γιορτινή ατμόσφαιρα.


Ψαλμούς, ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια των Χριστουγέννων περιελάμβανε το δεύτερο μέρος της συναυλίας, με την εξαιρετική Χορωδία της ενορίας Ευαγγελιστρίας Ερμουπόλεως, σε διεύθυνση του Γιάννη Ρηγούτσου. Το πρόγραμμα της συναυλίας έκλεισε μέσα σε ατμόσφαιρα βαθιάς θρησκευτικής κατάνυξης, ενώ χορωδία και κοινό έψαλαν την «Άγια Νύχτα», κρατώντας αναμμένα κεράκια στα χέρια.


Ο Σεβασμιότατος π. Πέτρος Στεφάνου ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης για την εθελοντική προσφορά τους, αλλά και το κοινό για τη στήριξή του στο Φεστιβάλ ΑΝΩ, κατά τα τρία χρόνια πραγματοποίησής του. Με αφορμή τα «εικονάκια» που δόθηκαν ως ενθύμιο, εκ μέρους της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, αναφέρθηκε στον συμβολισμό τους, καθώς και στη σημασία της φάτνης.

Εικονάκια ή «αγιάκια»: Μέσο εκκίνησης για μια προσωπική σχέση με τον Θεό

Τα εικονάκια είναι ένα ενθύμιο, ένα αναμνηστικό ενός θρησκευτικού γεγονότος. Ανήκουν τόσο στη λαϊκή, όσο και στην υψηλή τέχνη, καθώς η τεχνική της δημιουργίας και εκτύπωσής τους, στη διάρκεια των αιώνων διέρχεται από όλες τις φάσεις της τυπογραφίας, της χαρακτικής σε ξύλο ή σε χαλκό. Αποτελούν μέσο σύνδεσης με την ευλάβεια σε κάποιον άγιο, στην Παναγία, σε κάποιο μυστήριο της πίστης. Τα εικονάκια ή «αγιάκια» υπήρξαν και μπορούν ακόμη να υποστηρίξουν την πίστη και να είναι μέσο εκκίνησης για προσευχή και για μια προσωπική σχέση με τον Θεό.

Η Καθολική Επισκοπή Σύρου διαθέτει μια πλούσια συλλογή από αυτά τα «τεκμήρια της λαϊκής ευλάβειας», η οποία μελλοντικά μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μιας περιοδικής έκθεσης στο ΚΙΜΚΕΣ, ώστε να έχουν όλοι την ευκαιρία να θαυμάσουν τη μοναδική αυτή μορφή τέχνης!


Το ανατυπωμένο εικονάκι που μοιράστηκε στους ακροατές της συναυλίας, συνοδεύεται από ένα κείμενο, απόσπασμα της επιστολής “Admirabile Signum” του Πάπα Φραγκίσκου, για το νόημα και την αξία της φάτνης. Ο πάπας επισκέφθηκε πριν λίγες μέρες το Greccio της Ιταλίας, εκεί όπου τα Χριστούγεννα του 1223, ο Άγιος Φραγκίσκος εμπνεύστηκε και παρουσίασε την πρώτη ζωντανή αναπαράσταση της Θείας Γέννησης. Αναφέρει ο Πάπας: «Δεν έχει σημασία πώς στολίζεται η φάτνη. Μπορεί να είναι πάντοτε η ίδια ή να μεταβάλλεται κάθε χρόνο. Αυτό που έχει σημασία είναι να μιλάει στη ζωή μας. Παντού και υπό οποιαδήποτε μορφή, η φάτνη διηγείται την αγάπη του Θεού, του Θεού που έγινε βρέφος, για να μας πει πόσο κοντά είναι σε κάθε άνθρωπο, σε όποια κατάσταση και αν αυτός βρίσκεται».

(Φωτογραφίες: Νίκος Ραγκούσης, Μιχάλης Ρίχτερ)

(Visited 72 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*