Κριτική στη δράση της δημοτικής κοινότητας Νάξου ασκεί η παράταξη “Πολίτες για τα νησιά μας”, που συμμετέχει στο τοπικό συμβούλιο με την κ. Ανθή Περιστεράκη.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την παράταξη, εκτός από την κατασκευή πεζοδρομίων, σε ορισμένα σημεία της Χώρας, τίποτα άλλο δεν υλοποιήθηκε από το ψηφισμένο πρόγραμμα της Δημοτικής Κοινότητας…
Αναλυτικότερα η ανακοίνωση των “Πολιτών” αναφέρει τα εξής: Στις 17/8/2015, συγκλήθηκε αιφνιδίως το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας της Χώρας, προκειμένου να καταθέσει μέχρι τις 14/8/2015 (!) τις προτάσεις του για το τεχνικό πρόγραμμα του 2016.
Οι Πολίτες για τα Νησιά μας για άλλη μια φορά καταγγείλαμε την προχειρότητα και την έλλειψη προγραμματισμού από την πλευρά της πλειοψηφίας, η οποία προσήλθε με την ανεκτέλεστη πρόταση του 2015. Αν εξαιρέσουμε την κατασκευή πεζοδρομίων, σε ορισμένα σημεία της Πόλης, τίποτα άλλο δεν υλοποιήθηκε από το ψηφισμένο πρόγραμμα. Ζητήσαμε να μας κοινοποιηθεί αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίο διατέθηκε η ΣΑΤΑ του 2015, η οποία ανήρχετο στις 167.000 και ποια θα είναι η φετινή.
Για δεύτερη χρονιά καταθέσαμε την πρότασή μας για την Χώρα, με άξονα την ανάπτυξη της πόλης μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Επιμένουμε να εναντιωνόμαστε στη λογική της περιστασιακής ασφαλτόστρωσης και της αλλαγής της λάμπας.
Με έμφαση αναφερθήκαμε στο ζήτημα της καθαριότητας της Πόλης και της αποτυχίας του Δήμου να εξασφαλίσει μια εικόνα ευπρέπειας, παρά την άσκοπη και πολυδάπανη αγορά εξοπλισμού , ο οποίος σκουριάζει , έξω από κάθε λογική οικονομίας και υγιεινής. (40.000 € για μηχάνημα πλύσης κάδων, πεζοδρομίων και αποκόλλησης τσιχλών αγοράστηκε προ διετίας , παραμένει αποθηκευμένος, 30.000 € ο κάθε κάδος για την συμπίεση χαρτιού προς ανακύκλωση, χρησιμοποιείται σαν κάδος αποκομιδής μικτών απορριμμάτων). Το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων παραμένει το μεγάλο ζητούμενο. Αποκορύφωμα η ανάφλεξη του ΧΑΔΑ εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Μεταξύ άλλων, επιμένουμε στην οργάνωση και διαχείριση των χώρων στάθμευσης με ηλεκτρονικό τρόπο, την ανάπλαση και αξιοποίηση των δημόσιων χώρων , πχ. του πάρκου μπροστά από το Δημαρχείο, το οποίο κατέληξε αφοδευτήριο σκύλων και του περιβάλλοντος χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου, σύμφωνα με την αρχική μελέτη.
Τέλος, προτείναμε να διεκδικήσει ο Δήμος την πολυετή παραχώρηση του χώρου του ΚΕΓΕ, για χρήση, χωρίς αντίτιμο από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, με στόχο την δημιουργία πολυχώρου για την στέγαση πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και δράσεων αλληλεγγύης, προς όφελος των κατοίκων της Πόλης μας.
Επιμένουμε στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων στο Συμβούλιο της Κοινότητας αντί του απλού συμβουλευτικού εισηγητικού ρόλου προς το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική στα ζητήματα που την αφορούν και σήμερα χάνονται στις δαιδαλώδεις διαδρομές της διοικητικής γραφειοκρατίας και του ρουσφετιού.