Με έγγραφό του προς την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ζητά την παραχώρηση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ακινήτων ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου.
Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εκδόθηκε, «η απόφαση αυτή του περιφερειάρχη σηματοδοτεί την ριζική αλλαγή στάσης και αντιμετώπισης από πλευράς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου του σοβαρού θέματος της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, μετά και τις συνεχείς αρνητικές εκπλήξεις που επεφύλαξε επί του συγκεκριμένου θέματος η τέως περιφερειακή αρχή, η οποία ακολούθησε μια απολύτως ανεξήγητη, αλλοπρόσαλλη και υπονομευτική για τα συμφέροντα του τόπου στάση, απεμπολώντας πλήρως τα δικαιώματά της».
Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος ζητά από την ΚΥΔ την παραχώρηση των παρακάτω ακινήτων (επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο 1):
*Το ακίνητο με κτηματολογικά στοιχεία: τόμος οικοδομών Ρόδου 21, φύλλο 3, μερίδα Ι9 και φάκελος 4610 (πρώην στρατολογικό γραφείο) προκειμένου να στεγαστούν οι υπηρεσίες της ΠΝΑ.
*Το ακίνητο με κτηματολογικά στοιχεία: τόμος γαιών Ιξιάς 4, φύλλο 199, μερίδα 151Ζ, φάκελος 458 και πιο συγκεκριμένα η οριζόντια ιδιοκτησία με αριθμό 6 του ισογείου του κτιρίου 4-5 πτέρυγα Γ και η οριζόντια ιδιοκτησία με αριθμό 5 & 6 του απάνω από το ισόγειο ορόφου του ιδίου κτιρίου, πρώην ιδιοκτησίας ΕΟΜΜΕΧ προκειμένου να στεγαστεί το χειροτεχνικό κέντρο.
*Το ακίνητο με κτηματολογική μερίδα ΚΜ260 πόλεως Κω, καταχωρημένη στον τόμο 3, σελίδα 95. Το κτίριο αυτό βρίσκεται στην ακτή Κουντουριώτου 3 και στέγαζε το πρώην πολεοδομικό γραφείο του Επαρχείου Κω.
*Το ακίνητο με κτηματολογικά στοιχεία, τόμος 2, φύλλο 114, μερίδα 132Β και φάκελος 362 γαιών Ασγούρου στο οποίο βρίσκεται το κτίριο του ΚΤΕΟ.
«Άλλωστε, από την ανάληψη των καθηκόντων της η περιφερειακή αρχή δέχεται τη μια δυσάρεστη έκπληξη κατόπιν της άλλης. Μετά τη διαπίστωση ότι η τέως περιφερειακή αρχή ουδέποτε προέβη σε καταγραφή των περιουσιακών της στοιχείων, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ανακάλυψη εγγράφου με ημερομηνία 02/07/2013, με το οποίο ο τέως περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης , σε ερώτηση της ΚΥΔ για την “Αναγκαιότητα 25 Δημοσίων Ακινήτων για τις Κρατικές Ανάγκες”, απάντησε ότι «η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν χρειάζεται κανένα από τα δημόσια ακίνητα για την κάλυψη των κρατικών αναγκών της (επισυνάπτεται τοσχετικό έγγραφο 2). Η ΚΥΔ είχε αποστείλει νωρίτερα έγγραφο στην τέως Περιφερειακή αρχή, με μια λίστα 25 δημοσίων ακινήτων, με το ερώτημα αν υπάρχει αναγκαιότητα των ακινήτων αυτών από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου(επισυνάπτεται η λίστα των ακινήτων, έγγραφα 3 & 4)».
Κατόπιν αυτών, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Με έκπληξή μου διαπιστώνω ότι η υπονόμευση του τόπου από εκείνους που διαχειρίστηκαν επί 30 χρόνια την τύχη του, δεν έχει τέλος. Από την αρχή της θητείας μου μέχρι σήμερα, κάθε μέρα ξεπερνά την προηγούμενη σε “ευρήματα” που αποδεικνύουν την αδιαφορία, την εγκατάλειψη και την πρωτοφανή υπονόμευση ενός τόπου από εκείνους που η τοπική κοινωνία είχε εναποθέσει την τύχη της. Ο χαρακτηρισμός “εγκληματική αμέλεια” για τα λάθη και τις παραλήψεις τους είναι λίαν επιεικής, μπροστά στην βλάβη που έχουν προκαλέσει, στην οπισθοδρόμηση μιας περιοχής, που σήμερα, σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που προκάλεσαν οι “σωτήρες” της. Είναι εκείνοι που καθημερινά κατηγορούσαν το “αθηνοκεντρικό κράτος” για τα κακώς κείμενα, όταν, με ντοκουμέντα των πεπραγμένων τους, αποδεικνύεται ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του τόπου ήταν αυτοί οι ίδιοι. Το τελευταίο “κρούσμα” το αποδεικνύει. Όταν το “αθηνοκεντρικό κράτος” θέλησε να τους χαρίσει δημόσια ακίνητα, εκείνοι απάντησαν ότι δεν τα χρειάζονται. Αν δυσκολεύεται κανείς να αποδώσει στην πράξη τους δόλο και σκοπιμότητα, θα πρέπει να αναζητήσει ως αίτιο αυτής της αλλοπρόσαλλης στάσης, την απύθμενη απερισκεψία. Μια απερισκεψία που όχι μόνο στέρησε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ακίνητα ανυπολόγιστης αξίας εντός της Μεσαιωνικής πόλης, αλλά επιπλέον δίνει επιχειρήματα στο κεντρικό κράτος έναντι των υφισταμένων και μελλοντικών διεκδικήσεων της αυτοδιοίκησης. Και το πλέον κωμικοτραγικό όλων: Είναι οι ίδιοι που δήθεν ξιφουλκούσαν κατά του ΤΑΙΠΕΔ και των βλέψεών του για τα ακίνητα της Μεσαιωνικής Πόλης!)».
- «Αξίζει να σημειωθεί ότι με την απάντησή του ο Γιάννης Μαχαιρίδης (όπως προκύπτει από το επισυναπτόμενο έγγραφο 2) δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στα 25 ακίνητα, αλλά γενικά στην αναγκαιότητα των δημοσίων ακινήτων, γεγονός που μπορεί να εκληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως έγγραφη παραίτηση από την διεκδίκηση κάθε δημοσίου ακινήτου».
- Στο ίδιο δελτίο Τύπου αναφέρονται επίσης τα εξής: «Η αποφασιστική στάση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου να διεκδικήσει τα δημόσια ακίνητα, υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να καλυφθούν κατά το δυνατόν οι δυσμενείς επιπτώσεις της άφρονος και απολύτως βλαπτικής για τα συμφέροντα του τόπου, εγκληματικής αμέλειας της τέως Περιφερειακής αρχής, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία του δημοσίου στην περιοχή ευθύνης της»