Ιστορικός Όμιλος Νάξου ΑΡΣόΣ: Νέος κύκλος πρωτοβουλιών και δράσεων

admin
10/11/2015 11:05
 
 
 

Δώδεκα χρόνια ενεργής και ουσιαστικής παρουσίας στη Νάξο συμπλήρωσε το 2015 ο Ιστορικός Όμιλος Νάξου ΑΡΣόΣ, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο κι ανοίγοντας έναν άλλο, εξίσου δραστήριο και σημαντικό.

Παρόλο που φέτος δεν πραγματοποιήθηκε η «4η Συνάντηση στη Νάξο», λόγω των πολιτικών εξελίξεων και της άμεσης εμπλοκής όλων των μελών του Ιστορικού Ομίλου και των εθελοντών στην πολιτική, ωστόσο όσοι είχαν δηλώσει συμμετοχή (επιστημονική κοινότητα, φίλοι και αναγνώστες του περιοδικού Φλέα) ανανεώνουν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβρη του 2016.

 

Οι δράσεις που συνεχίζονται

Για το 2016, ο Ιστορικός Όμιλος συνεχίζει την έκδοση των περιοδικών Φλέα και Τόπος και Κοινωνία, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του δικού του «κακού εαυτού», αλλά και της «περιρρέουσας ατμόσφαιρα του μηδενισμού, που περιβάλλει πλέον το νησί».

Συνεχίζει τις ετήσιες συναντήσεις Σεπτέμβριο και Οκτώβριο στη Νάξο, έτσι όπως τις έχει ορίσει: «συνάντηση-επικοινωνία ερευνητών, μελετητών, συνεργατών, αναγνωστών και φίλων του π. Φλέα. […]. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Αντ. Κατσουρό, η Συνάντηση μπορεί να αποτελέσει «ένα σταθερό, με συνέχεια και διάρκεια, πολιτιστικό θεσμό για τη Νάξο ικανό να αποτελέσει, κάθε χρόνο, δημόσιο βήμα για όποιον θέλει να συμμετέχει στους προβληματισμούς του π. Φλέα ή να προτείνει θέματα από τα δικά του επιστημονικά ενδιαφέροντα, να αναφερθεί και να προβάλλει τοπικά θέματα της Νάξου, των Κυκλάδων, του Αιγαίου και γενικότερα προβληματισμούς, σκέψεις, απόψεις, έρευνες και μελέτες που αφορούν στην εξέλιξη της Ελληνικής κοινωνίας».

Επίσης, ο Ιστορικός Όμιλος προσδοκά στην έκδοση Ναξιακού Τοπωνυμικού Αρχείου, που θα συνεχίσει το έργο του Αντώνη Φλ. Κατσουρού και θα ανταποκριθεί στην ανάγκη για μια ολοκληρωμένη (κατά το δυνατόν) έρευνα και μελέτη της ιστορικής γεωγραφίας και σήμανσης της Νάξου.

 

Μια σημαντική νέα πρωτοβουλία

Μια νέα πρωτοβουλία – που έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού, ώστε από το 2016 να αρχίσει η οικοδόμηση και λειτουργία τουείναι το Αλληλοδιδακτικό Σχολείο Νάξου Αντώνης Φλ. Κατσουρός.

Το «Αλληλοδιδακτικό Σχολείο» δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Νάξου, αφού το γνώρισε στα πρώτα βήματα της Ανεξαρτησίας της, λίγο μετά την Επανάσταση του 1821, όταν συνεργάστηκαν το νεοσύστατο κράτος και η Εκκλησία, προκειμένου να μάθουν γράμματα οι Ναξιώτες.

Τώρα, το 2016, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές, κοινωνικές και τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν, ο Ιστορικός Όμιλος Νάξου ΑΡΣόΣ θεωρεί πως το «Αλληλοδιδακτικό», με την ενεργή συμμετοχή και παρουσία της νησιωτικής κοινωνίας, μπορεί να ανοίξει τους στενούς ορίζοντες της Νάξου.

Έτσι, έχουν ήδη προγραμματιστεί δραστηριότητες για το 2016, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί με την Ακαδημία Αθηνών (Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου), τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης (Ιστορικό-Αρχαιολογικό) και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών:

1ον «Εβδομάδα Νάξου», σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών υπό την επιστημονική ευθύνη και επιστασία του Νίκου Μοσχονά, Ομότιμου Διευθυντή του ΕΙΕ.

2ον «Ένα καλοκαίρι στον Διασορίτη. Αναζητώντας την πρωτοβυζαντινή και μεσοβυζαντινή Νάξο έως το 1200. Μνήμη Νικολάου Δρανδάκη, Γεωργίου Δημητροκάλλη, Νίκου Κεφαλληνιάδη και τιμή Σταύρου Μπαλτογιάννη», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την ενεργή συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας.

3ον «Η Χώρα της Νάξου ως πρωτεύουσα των Κυκλάδων από την Λατινική κατάκτηση έως την Ανεξαρτησία», σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

4ον «Το Αιγαίο τον 18ο αιώνα. Μνήμη Βασίλη Βλ. Σφυρόερα», σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχαιολογικό του Παν/μίου Αθηνών.

5ον «Η ένδυση στην εικονογραφία (μορφές αγίων, μορφές δωρητών) και στις πηγές (δικαιοπρακτικά έγγραφα, άλλες γραπτές πηγές)».

 

«Αναγκαίο στήριγμα των πρωτοβουλιών η τοπική κοινωνία»

«Με όλη αυτή την κίνηση του Ιστορικού Ομίλου Νάξου ΑΡΣόΣ, ελπίζουμε ότι θα δοθεί η δυνατότητα να θιγούν ποικίλες πτυχές της ιστορίας του συγκεκριμένου τόπου, της Νάξου και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου. Να γνωριστούν άνθρωποι, με κοινό ενδιαφέρον για την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού, των Κυκλάδων και του Αιγαίου […] Αναγκαίο εφόδιο και στήριγμα των πρωτοβουλιών αυτών η τοπική νησιωτική κοινωνία, η πληροφορημένη και ενεργή τοπική κοινωνία, την ταυτότητα της οποίας επιδιώκουμε να γνωρίσουμε» αναφέρει μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Αντ. Κατσουρός, ο οποίος έκανε γνωστό ότι θα οργανωθεί Σύλλογος «Φίλων» του Ιστορικού Ομίλου, που θα υποστηρίζει πρωτίστως τις δραστηριότητες του, αλλά με αυτοτέλεια στη λήψη αποφάσεων και οικονομική αυτοδυναμία.

(φωτό: αρχείου)

Ειδήσεις: Νάξος

(Visited 42 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*